Закон і Бізнес


Вещественные доказательства измены

Прокуратура завела дело на судью, который не сразу определился, чей Крым


Валерія Чорнобука затримали у Києві на початку листопада, хоча справу на нього завели ще три роки тому.

№47 (1397) 24.11—30.11.2018
Алина ПРИШЛЮК
6361

Слово не воробей, вылетит — не поймаешь. Особенно во времена Интернета. А быть патриотом одновременно двух стран, воюющих между собой, и поддерживать две противоположные позиции — опасно.


Гроші на котел

У Голосіївському районному суді м.Києва відбувається досудовий розгляд справи про державну зраду 4-річної давнини.

«Всі підозри прокуратури базуються на припущеннях, а причиною відкриття провадження стало інтерв’ю, яке суддя Валерій Чорнобук дав ще в 2014 році, перебуваючи в Криму», — заявив адвокат Костянтин Грицишен. Він прийшов заперечувати проти клопотання обвинувачення про накладення арешту на майно опального судді, вилучене під час обшуку майна.

Обвинувачення представляв Трохим Луговий — начальник слідчого відділу прокуратури Автономної Республіки Крим, яка нині працює в Києві. В нього було значно менше ентузіазму та впевненості. «Ми вилучили комп’ютери і документи, які свідчать про те, що В.Чорнобук скоїв кримінальне правопорушення. На цих носіях можуть бути певні документи щодо незаконної діяльності Апеляційного суду АР Крим», — зазначив прокурор.

На засіданні, що відбулося у кабінеті судді Наталі Чередніченко, Т.Луговий аргументував своє небажання віддавати речі і документи, оскільки вважає їх речовими доказами, а підсудний може їх використати для перешкоджання правосуддю та впливу на розслідування.

«Яким чином ланцюжок і хрестик можуть вплинути на розслідування?» — запитала Н.Чередніченко.

Адвокат назвав те, що, на думку обвинувачення, є речовими доказами державної зради: годинник, ланцюжок, мобільний, гроші. «Гроші належать його матері, вона заощаджувала пенсію, щоб відремонтувати будинок та придбати котел», — сказав адвокат і показав фотографії сільського будинку матері «зрадника».

Щодо іншого клопотання про арешт речей, які слідчі знайшли у квартирі, а саме — ноутбуки та документи, захисник зазначив, що обшук проведений незаконно, оскільки відбувався без відповідної ухвали слідчого судді.

Сам В.Чорнобук стверджував, що не знав про підозру щодо нього та про те, що його оголосили в розшук. Однак у помешканні знайшли копії документів, які свідчать про обізнаність підозрюваного щодо існування провадження проти нього.

Подвійний патріотизм

У червні 2016 року Вища рада юстиції розглядала справу про звільнення В.Чорнобука з посади через… державну зраду. Проаналізувавши висловлювання судді, Рада дійшла висновку, що він фактично підтримав перехід суддів та судів АР Крим під юрисдикцію Російської Федерації, а також планував брати активну участь в організації судочинства від імені РФ на території півострову.

Одна із фраз судді ввійшла до офіційного документа — подання ВРЮ до Президента про звільнення В.Чорнобука з посади. Зокрема, він зазначив: «С сегодняшнего дня мы начинаем учебу российских законов, об этом есть приказ председателя апелляционного суда, который выложен на сайте...». Два роки тому В.Чорнобук стверджував, що говорив ці слова під тиском, адже боявся за свою безпеку і життя.

Приїхавши до Дніпропетровська, куди його перевели як суддю апеляційного суду, законник неодноразово заявляв про свій патріотизм і навіть пішов добровольцем на військову службу під час мобілізації. Тоді це подавалося як сенсація, а суддю у ЗМІ називали виключно патріотом. Зокрема, поширювалася його заява про те, що він відмовився від посади голови Верховного суду АР Крим через любов до батьківщини.

В якому зі своїх висловлювань чоловік був щирішим — визначить суд.

Поки що Н.Чередніченко не вирішила долі вилучених речей. Адвокат зазначив, що відповідно до законодавства суддя має прийняти рішення протягом 72 год. з часу одержання клопотання. Проте з моменту одержання клопотань вже минуло 15 діб...

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Костянтин ГРИЦИШЕН,
адвокат:

— Повертати речі потрібно в певні строки. А значить — негайно. Речі, які ми хочемо повернути, не є доказами. Як впливати на слідство може, наприклад, хрестик на ланцюжку?

Про вилучені документи нічого не говоритиму: ми не збираємось їх повертати, бо вони моєму клієнтові не належать. Як вони опинились у тій квартирі — не відомо.

Комп’ютер — це особисте майно. В ньому є фотографії його дружини, особисті записи, особиста переписка. Звичайно, мій клієнт не хоче, щоб сторонні люди це бачили. Це його право.

Взагалі, вся справа ґрунтується на припущеннях. Якщо уважно слухати сторону обвинувачення, то можна не раз почути: «Можливо, ми припускаємо, ймовірно». У них немає реальних доказів і фактів. Причиною провадження стало інтерв’ю, яке колись, ще у 2014 році, дав мій підзахисний. Після того він повернувся в Україну, хоча міг залишитися в Криму, побував у АТО. І ось зараз вирішили його засудити.

Трохим ЛУГОВИЙ,
начальник слідчого відділу прокуратури Автономної Республіки Крим:

— Не всі державні зрадники залишилися в Криму. Є такі, які спершу зрадили свою країну, а потім не знайшли в АРК свого місця. Державну зраду В.Чорнобук здійснив у Криму в 2014 році до того, як повернувся на батьківщину. Що було підставою для провадження, я не можу зараз сказати, але почали його ще у 2016 році.

Матеріальні носії, які ми вилучили, можуть містити певні документи щодо незаконної діяльності суду, очільником якого був підозрюваний. Після проведення експертизи стане достовірно відомо, чи це так.