Закон і Бізнес


Паутина грязных денег

Нельзя наказать служебные лица за заговор, но можно — за фиктивный тендер


У Великій Британії посадовців можна покарати лише за факт змови зі злочинцями, а в Україні все залежить від доказів, тобто від прокурорів.

№45 (1395) 10.11—16.11.2018
Алина ПРИШЛЮК
7291

Когда преступниками являются интеллектуалы и люди высокого социально статуса, территорией — весь мир, а ценой — миллионы, перед судьями стоит сложная задача. Распутать сеть, сотрудничать с другими странами и... не превысить собственных полномочий.


Військові не винні

«Наш тренінг побудований так, щоб судді відразу виконували завдання та вчилися думати. Ми даємо не лише теоретичну базу, а й розв’язуємо задачі», — пояснила модератор тренінгу «Особливості судового розгляду кримінальних проваджень щодо легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом» Марина Самофал.

Майбутнім борцям з економічними злочинами дали завдання. У ході досудового розслідування встановлено, що керівник військової державної установи та посадові особи двох військових частин уступили в попередню змову з директорами товариств «Етол» та «Агент». За фіктивним договором про надання консультаційних послуг ТОВ «Етол» заплатило ТОВ «Агент» 2 млн грн. Директор останнього переказав гроші на рахунки фіктивних підприємств «Агро», «Сигма» та «Веста» теж на суму 2 млн грн., а товариство «Етол» заплатило 3,6 млн першому з них.

Також службові особи товариства знімали готівкою суми до 300 тис. грн. кожні 3 дні. Унаслідок таких дій легалізовано понад 20 млн. Частину одержала юридична компанія в Лондоні, від якої донька директора ТОВ «Етол» отримала грант за краще дослідження з комерційного права. За ці гроші вона купила в Лондоні квартиру.

Суддям запропонували класифікувати історію за статтями Кримінального кодексу й визначити, хто з осіб і за що несе покарання. Учасники тренінгу поділилися на 3 групи, кожна з яких працювала окремо, але результати роботи були майже ідентичні.

Усі групи класифікували злочин за ч.3 ст.209 (фінансові операції з коштами, здобутими незаконним шляхом), ч.2 ст.28 (скоєння злочину групою осіб за попередньою змовою) та ч.2 ст.205 КК («Фіктивне підприємництво»). Відповідальність понесуть саме фіктивні підприємства.

А от військові, як з’ясувалося, вийдуть сухими з води: вони фіктивним товариствам не платили й жодних доказів, що гроші потрапили в павутину легалізації саме від них, у слідства немає. «Факт змови не є підставою для відповідальності, якщо достеменно не відомо, яка це була змова, і що було її метою», — вважає суддя Верховного Суду Світлана Яковлєва.

«Як це військова частина відповідальності не несе?» — обурено вигукнув один з учасників.

Експерт Ради Європи, керівник юридичного факультету Единбурзького університету Шина Рамандип Каур, яка слухала обговорення, прокоментувала ситуацію: «Не знаю, чи я правильно зрозуміла, але в нашій країні притягнули б до відповідальності тих офіцерів. У нас притягують усіх, хто замішаний у відмиванні грошей. Взагалі, коли маєш діло з такою справою, важко визначити, хто в чому завинив конкретно. Проте в нас військових притягнули б хоча б за те, що вони не відвернули порушення закону. У Великій Британії за створення такої схеми відповіли б усі. Можна навіть покарати не за скоєний злочин, а за змову. Іноді факт змови тяжчий за злочин».

Білі комірці

Легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом, належить до категорії так званих злочинів білих комірців, тобто лиходіями є особи з високим соціальним статусом, люди розумової праці. Для таких злочинів також використовують терміни «корпоративна злочинність», «службові злочини».

Ш.Р.Каур брала участь у справі про £178 млн, яку прокуратура розслідувала роками. Корупціонери створили низку фіктивних компаній по всій Європі, потім ці компанії оголосили себе банкрутами. Шахрайство довести не змогли, але довели, що відбулося відмивання грошей.

Такі злочини не залишаються в межах однієї країни. Тому для їх розслідування необхідна міжнародна співпраця.

Метод співробітництва між державами для притягнення людини до відповідальності за кримінальний злочин називається «взаємна правова допомога». Для такого заходу зазвичай використовують міжнародний запит. На стадії судового розслідування запит здійснює Міністерство юстиції, на стадії досудового — Генеральна прокуратура. Якщо домовленості між країнами про таку співпрацю відсутні, то запит передають через дипломатів.

Докази, які здобувають унаслідок відповіді, можна використовувати лише з метою, зазначеною в запиті. А перш ніж робити запит, слід переконатися, що злочин, який розслідують, у країні, до представників якої звертаються, також уважається кримінальним правопорушенням.

Відмиті гроші є шанс повернути, як передбачено в ст.59 КК. Хоча стосовно білих комірців застосовується спеціальна конфіскація майна, передбачена в ст.81 КПК. При цьому спеціальна конфіскація не може бути застосована до майна, яке перебуває у власності добросовісного набувача.

«Якщо особа, яка вчинила і дію, і легалізацію, помирає, але НАБУ дослідила, що ця особа скоїла злочин, то кошти все одно підлягають спеціальній конфіскації», — наголосила Наталя Ахтирська.

Правильна відповідь на завдання, яке вирішували майбутні судді, така: дії співучасників ТОВ «Агент» і «Етол» слід кваліфікувати за ч.3 ст.27, ч.3 ст.28 та ч.2 ст.205 КК за ознаками фіктивного підприємництва або придбання суб’єктів підприємницької діяльності задля прикриття незаконної діяльності, яка заподіяла шкоду державі, за змовою. А також за ч.3 ст.209. Директор товариства «Етол» має відсидіти 10 років і заплатити 4000 грн. штрафу, директор товариства «Агент» має відсидіти 9 років і заплатити 4000 грн. штрафу. В обох слід конфіскувати майно.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Світлана ЯКОВЛЄВА,
суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду:

— На відміну від більшості країн, зараз в Україні неможливо засудити посадових осіб за змову з фіктивними підприємствами. Цього не передбачено українським законодавством. У майбутньому ми, ймовірно, зможемо досягти такого ж рівня, але якщо говорити про сучасний стан, то сторона обвинувачення має надати велику кількість доказів причетності таких осіб до відмивання грошей. У фабулі ж робочого завдання їх немає. Треба дослідити деталі змови, з якою метою та якою мірою кожна з перелічених осіб причетна до злочинних дій. Наприклад, якщо припустити, що одне із згаданих товариств виграло тендер на постачання продуктів харчування у військові частини, тоді можна знайти привід для притягнення його до кримінальної відповідальності.

Ми дали таку фабулу, щоб було цікаво й повчально, щоб судді вчилися правильно думати. Мені сподобався хід думок людей у залі, які також запитували, як притягнути посадових осіб до відповідальності, та обговорювали це, пропонуючи можливі варіанти. Між іншим, у реальному провадженні посадовців із військових частин покарали.

Василь ЗЕМЛЯНОЙ,
викладач Національної школи суддів, суддя Верховного Суду України у відставці:

— Що стосується грошей, які опинилися в Англії, то те, чи можна їх повернути, залежатиме від доказів, які надасть прокуратура. А також від судді, який розглядатиме питання.

Колись були часи, коли підозрювані хотіли, щоб їхня справа потрапила до того чи іншого судді, адже знали, що він може їх виправдати. Були такі, яких, навпаки, боялися, бо вони відзначалися суворими рішеннями. Сьогодні існує автоматизована система розподілу справ, на яку впливати важче.

Що стосується дівчини, яка отримала гроші як грант за дослідження з права, то вона, швидше за все, може бути взагалі не причетною до цієї схеми й щиро радіти, що вона така розумниця, написала чудове дослідження й отримала винагороду. Вона дійсно може бути розумницею.