Закон і Бізнес


Нюансы мантии

ВККС, ГСА и ВСП рассказали членам РСУ о своих достижениях, попутно пожаловавшись на нехватку кадров и средств


33 зірки на новій емблемі ради символізують кількість її членів.

№44 (1394) 03.11—09.11.2018
Вероника ВОЛЫК
7236

Ключевыми темами собрания стали показатели соответствия судей должностям и ответственность граждан за неуважение к служителям Фемиды. И главное: в вопросе о создании государственной судебной охраны исчез шлейф риторичности.


Критичні критерії

Кваліфікаційне оцінювання суддів — необхідна фільтрація, яка, без сумніву, є не надто приємною процедурою. До того ж недешевою і тривалою.

З приводу другої ознаки висловився голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков: «Ми втратили 9—10 місяців роботи через затягування з боку влади». Крім того, ВККС, мабуть, побила всі можливі рекорди з проведення конкурсів до різноманітних судів. Канадські колеги, приїхавши до України, були здивовані тим, який обсяг завдань покладено на комісію. Члени ВККС вже перестали скаржитися на понаднормовий робочий час, але навантаження не зменшилося. Набори, добори і перебори таки беруть своє.

Цифри свідчать про те, що із суддівським корпусом все не так погано. З 1800 перевірених служителів Феміди лише 90 не набрали прохідного бала, для 67 оцінювання зупинилося на стадії співбесіди, а 85 ще чекають вердикту колегій ВККС. За цей час 10 суддів подали у відставку.

410 відмінників кваліфоцінювання — судді-«п’ятирічки» — отримали від комісії рекомендації для подальшого обрання безстроково.

Безапеляційний обов’язок чекає ще на 3000 не охоплених оцінюванням суддів місцевих судів. Якщо робочий план ВККС не зіб’ється з інтенсивного темпу, то його можна буде виконати до березня 2019 року. Але ця дата визначена для появи нового Вищого антикорупційного суду і розрахована на «опрацювання» 500 служителів Феміди щомісяця. Зважаючи на те, що тут чи не вирішальну роль відіграє людський фактор, прогноз важко назвати стовідсотковим.

Заступник голови ВККС Станіслав Щотка звернув увагу членів РСУ на проблему, через яку завершення процедури відтягується, — ображене фінансами психологічне тестування. У комісії сподіваються на допомогу від міжнародних донорів, але, якщо її не дочекаються, гроші шукатимуть у власних резервах. С.Козьяков зауважив, що психологічне тестування можна буде розпочати з 12 листопада.

Ще один момент — прийдешня заміна деяких членів ВККС. Адвокатська спільнота обіцяє визначитися із новими представниками на початку 2019 року. Втім, членів комісії тонкощам посади ніхто не вчить. Так чи інакше, але їм знадобиться час, щоб усе опанувати. І це, без сумніву, сповільнить процес оцінювання.

Після браку коштів обговорили також фінансову несправедливість. Так уже сталося, що помічники суддів вищих інстанцій отримують більшу зарплату, ніж пересічний служитель Феміди місцевого рівня. Такий стан речей, безумовно, несправедливий, і РСУ пообіцяла вирішити це питання.

А що стосується неробочих храмів Феміди, то їх на судовій карті України залишилося не так багато. Голова РСУ Олег Ткачук повідомив, що 18 установ вже запустили, а 4 перебувають на стадії реінкарнації.

Важливе питання, покликане підвищити суддівський авторитет, — встановлення адміністративної відповідальності за прояв неповаги до суду. Свого часу Рада суддів розробила рекомендації для колег, які розглядають такі справи. Адже дещо важко орієнтуватись у специфічному аспекті, який одразу ставить знак питання після безсторонності. Тому оновлений склад ради вирішив розробити сучасніший акт.

На засіданні член РСУ Віктор Маслов запропонував доповнити змодеровані рекомендації. Його ініціатива зумовлена рішенням Європейського суду з прав людини. Проте остаточний документ схвалили без цих зауважень (див. «ЗіБ»Прим. ред.).

«Що більша небезпека, то більша безпека»

Щодо служителів Феміди Е.М.Ремарк помилився. Адже на суддів нападають, тиснуть на них, а спеціалізований орган охорони досі не з’явився.

Якщо РСУ контролює процес створення цієї служби, то ДСАУ та ВРП втілюють проект у життя і пов’язані між собою.

Щоб перші провели конкурс до ССО, другі мають прийняти відповідне положення. Як зазначив голова ВРП Ігор Бенедисюк: «Це вже нормотворча діяльність!» Проект положення вже розробили і 30 жовтня затвердили.

Втім, проблема не в актах, а в кадрах. Вимоги до охоронців високі, це мають бути люди з військовим досвідом, але таких кандидатів з огляду на становище в країні не так вже й багато. Але І.Бенедисюк повідомив, що за взірець візьмуть канадську модель служби, а її потенційних співробітників заохочуватимуть.

Пересічні питання

На засіданні прийняли ще чимало рішень. Усі, крім затвердження нової емблеми, — одноголосно. Члени РСУ внесли зміни до Положення про помічника судді, дозволивши претендувати на цю посаду навіть після досягнення 65 років. Але лише суддям, звільненим з посади у відставку або за загальними обставинами. Цей привілей обумовлений тим, що такі правники мають великий досвід у сфері здійснення правосуддя. Може, воно і виглядатиме дивно, якщо в помічниках у молодого правника ходитиме досвідчений корифей, проте у вищих інстанціях, особливо новостворених, така практика точно не завадить.

Незабаром у трьох столичних судах з’явиться європейське нововведення. Разом з нідерландськими колегами було розроблено проект «Зручний суд», який повинен суттєво полегшити доступ до правосуддя. Першопрохідцями визначили Голосіївський, Деснянський та Святошинський районні суди м.Києва.

Кубок Феміди, який з’явився на спортивно-суддівському майданчику в 2010 році, знову розіграють серед суддів та працівників судів. Турнір із міні-футболу підтримуватиме ДСАУ. Подія відбудеться до Дня працівників суду, який, як відомо, припадає на 15 грудня.

Спеціально для отримання почесного звання «Заслужений юрист України» на засідання завітав суддя Апеляційного суду Миколаївської області у відставці Віктор Козаченко. Скориставшись нагодою, нагороджений після привітання О.Ткачука попросив виправити ситуацію, що склалася з районними судами.

Проте втручатися у процес потрібно було до того, як трансформації набрали обертів. Тепер РСУ належить розібратися з наслідками. Й, безперечно, це стане однією із гарячих тем на найближчому з’їзді.

 

ПРЯМА МОВА

Віктор МАСЛОВ,
суддя Тростянецького райсуду Сумської області, член Ради суддів:

— Заявниця у справі «Михайлова проти України» звернулася до ЄСПЛ з приводу того, що під час розгляду її випадку прояву неповаги до суду арбітри не були неупередженими й фактично перебрали на себе функцію обвинувачення. Євросуд проаналізував наше законодавство, зокрема Кодекс про адміністративні правопорушення, який передбачає участь прокурора у певних справах, і зазначив, що було б доцільно залучати або хоча б повідомляти органи прокуратури про розгляд таких випадків. Це потрібно для того, щоб суд виконував виключно відведену йому законом функцію. Адже при розгляді справ про неповагу до суду немає протилежної сторони, яка, можливо, заперечувала б доводи проти обвинуваченого. У тексті рішення міститься рекомендація щодо запровадження такого прокурорського нагляду, аби унеможливити упередженість суддів при вирішенні подібних питань.

Закон і Бізнес