Закон і Бізнес


Слава от имени права

Признание — то, что отличает победу от поражения


Ярослава Зейкана (у центрі) було нагороджено найбільш почесною нагородою — «За вагомий внесок у розвиток адвокатури».

№41 (1391) 13.10—19.10.2018
Анна ЛЫНДИНА
5589

На красной дорожке прекрасные женщины в изысканных вечерних нарядах, сильная половина человечества неутомимо рассыпается в комплиментах, а со сцены раздаются благодарности за награждения и пожелание коллегам. Нет, это не Каннский фестиваль, это мероприятие борцов за справедливость — конкурс «Адвокат года — 2018»!


Тактики кожної практики

Невипадково захисники та представники зібралися напередодні дня юриста. По-особливому теплий осінній день став ще одним подарунком для номінантів конкурсу, які стали primus inter pares. А все тому, що Асоціація адвокатів України вп’яте провела конкурс, щоб обрати улюбленців Феміди. Серед гостей були присутні не лише володарі свідоцтв про право на заняття адвокатською діяльністю, а й представники суддівської спільноти, зокрема голова Ради суддів України Олег Ткачук.

Зрештою всі ті, хто присвятив себе адвокатурі, отримують гонорари, вдячність клієнтів для них є неодмінним результатом роботи, а от визнання колег — той лавровий вінець, який одягають лише обрані.

Розпочали розмежування з найсуворішої сфери права. Її переможці широко відомі в авторитетних колах і готові перевіряти законність проведення обшуку в будь-який час та будь-якій точці світу. Оскільки визначити єдиного та неповторного в розмаїтті професіоналів просто неможливо, адвокатами року у сфері кримінального прав стали: Денис Пономаренко, Олександр Тіньковський, Віктор Чевгуз та Тарас Безпалий. Нагороджені здебільшого були вдячні органам слідства та прокуратури, звичайно, жартома.

А от борці з рейдерством винуватцям виникнення окремої практики дякувати не захотіли. Жорстку сферу юриспруденції, яка стикається лише з беззаконням, у 2018 році гідно представили Олександр Сидоренко, Олександр Стеценко, Віталій Бурдак і Олександр Гладій.

У цивільних правовідносинах найкраще проявили себе переважно жінки: Вікторія Криворучко, яку визнали найкращим фахівцем ще у двох номінаціях — трудового та сімейного права, Тетяна Вешневецька, Оксана Балацька, майстер врегулювання сімейних спорів, та Віта Майсак.

Неймовірно, але факт: визнання в господарській галузі здобули також ті, хто в студентські часи не вірив у її існування: Олександра Федотова, нагороджена також за досягнення в практиці земельного та аграрного права, Марина Кривошей, Олександр Ручко, Олег Курчин та Ігор Кімлик.

Від господарського відокремили корпоративне право, де найбільше голосів набрали: Тетяна Тимченко, яка пізніше забрала ще одну нагороду — кращого адвоката, який розуміється на фінансах і банківській справі, Олександр Гарагонич та Андрій Молчанов, якого також обрали як кращого антирейдера.

За те, що забирають кошти з бюджету, але тільки ті, які держава присвоїла нелегально, вибачилися переможці в номінації «Податкове право»:  Олександр Полинько, Ярослав Новіков, Андрій Межирицький та Іван Краснов.

Про останні новини із сільськогосподарського фронту колеги запитали в найкращих представників аграріїв: Ксенії Железняк, Дмитра Александрова, який цьогоріч підкріпив успіх визнанням ще й у сфері корпоративних відносин, Богдана Яськіва та Дмитра Житченка.

В ААУ визнали, що охороною здоров’я, яка так чи інакше стосується кожного, на найвищому рівні займаються лауреати практики медичного та фармацевтичного права: Ольга Троценко, Руслан Совершенний та Дмитро Майстро. Укотре визнання в цій галузі отримала й Радмила Гревцова.

Одного з ведучих церемонії — члена правління ААУ Віталія Наума — здивувало, що в Україні є іноземні інвестиції. Проте майстрині цієї практики Вероніка Зарубицька, яка до того ж найкраще розуміється на оподаткуванні, Оксана Крижанівська та Любов Ігнатова переконали його в протилежному.

Відзначили також українських майстрів міжнародного арбітражу: Любов Бартащук, Олега Бекетова, якого перед цим нагородили як найкращого цивіліста, та Маркіяна Мальського.

До речі, у роботі з прикордонниками найбільшого успіху досягли Герман Тасліцький та Ярослав Лисенко. Вони зізналися, що завдяки саме практиці митного права мають неабиякі привілеї: можливість безперешкодно їздити на євробляхах та отримувати гонорари бурштином, золотом і цигарками.

Капітали клієнтів у банківській та фінансовій сфері з беззмінним успіхом захищають Олександра Сасіна-Павленко, Володимир Павленко, Олександр Муконін та Юрій Петренко.

Виявилося, що найкраще трудиться на поприщі трудового права виключно прекрасна половина. Нагороди за захист роботодавців і працівників одержали Анна Надточиєва, Інна Власенко, Тетяна Іванович та Ганна Лисенко.

Схожі тенденції спостерігаються й у практиці сімейного права. Мабуть, тому, що тільки жінки можуть так тонко відчувати природу стосунків, які й стають предметом галузі. Цей факт підтвердили Катерина Власюк і Катерина Малюченко. А от Інна Мокіна, яку нагородили також визнанням у паралельній практиці кримінального права, зізналася, що її до ЄРДР як організатора злочинної групи внесли саме через урегулювання сімейного спору. Хоча всі берегині домашнього затишку підтвердили, що в їхній роботі найприємнішим результатом є санація родини.

Єдиним переможцем у практиці IP-права стала Марія Ортинська, яка поділилась очікуваннями щодо створеного спеціалізованого суду. З Одеси, яка зростила професіоналів у сфері морського та транспортного права, до Києва за нагородою приїхали Юрій Сергєєв та Артем Волков.

Після IP нагородили тих молодих і перспективних, які спеціалізуються на IT: Людмилу Гаврилову, Олександра Качура, Олега Шевцова та Артема Афяна.

Позафракційні майстри

Цьогоріч тріумфаторів права визначили в усіх сферах діяльності, не забули в ААУ й про тих, хто в силу можливостей трудиться в органах влади. Так, у номінації «кращий юрист-держслужбовець» перемогла заступник міністра юстиції Олена Сукманова. Приймаючи нагороду, вона наголосила, що всі посади є тимчасовими, а от адвокатура буде завжди.

Юристом, який не тільки захищає закони, а й пише їх, став Георгій Логвинський. Кращим адвокатом, який поєднує роботу та науку, визнали Ірину Гловюк.

Не могли не відзначити й тих, хто підвищує авторитет адвокатури в медіапросторі: Олену Бабич, Регіну Гусейнову-Чекурду та Олексія Шевчука.

Сама асоціація за рік також досягла неабияких висот. І не сама по собі, а завдяки тим людям, які, крім роботи, приділяють час і сили піднесенню ААУ. Так, за вагомий внесок в її розвиток нагороду отримала Олена Костюченко.

У спецномінаціях також визначили підрозділи асоціації, які зробили дещо більше: комітет із кримінального права на чолі з Д.Пономаренко, яким керують також Анастасія Гурська й Володимир Рудниченко, та комітет господарського права в особі Олексія Колтока. Найкращою ідеєю ААУ, яка втілилась у життя, став Жіночий клуб, який створила К.Власюк.

І номінацій, і переможців дійсно було чимало. Але, як зазначила голова правління ААУ Ольга Дмитрієва, адвокатам саме цього і бракує в щоденній роботі, їм хочеться, щоб їх хвалили, тому всі оди й почесні звання так необхідні номінантам.

Прославляти колег закликав титан адвокатури — Ярослав Зейкан. Він підсумував: якщо адвокати не любитимуть одне одного, то і їх, чортів, ніхто любити не буде.

Отже, офіційно Рік права розпочався, відзначивши тих, хто не змарнував часу, а лише примножив власні здобутки. А конкурс «Адвокат року» не тільки став святом для юристів, а й підтвердив, що успіх кожного окремого адвоката не тільки помічають, а й публічно визнають.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Олег ТКАЧУК,
голова Ради суддів України, суддя Верховного Суду:

— Адвокати зажди є там, де потрібна допомога. Знаковим є те, що в новій редакції Конституції адвокатура — в одному розділі із судами та прокуратурою. Ми, судді, сподіваємося, що в подальшому наша співпраця буде розвиватися, діалог вийде на новий рівень. Адже саме система правосуддя є найпотужнішою частиною суспільства, яка здатна впроваджувати демократичні реформи, забезпечувати захист кожної людини. Тому й бажаю адвокатам подальших успіхів і перемог.

Катерина ВЛАСЮК,
член правління Асоціації адвокатів України, голова Жіночого клубу ААУ:

— Мені здається, що ніякого секрету успіху немає. Треба просто приймати і визнавати себе. Якщо ти чесний із собою, якщо в тебе немає внутрішнього конфлікту, тоді ти йдеш у люди з легким і правильним посилом. Адже ті, до кого ти прямуєш, відчувають твою щирість. Тому треба бути в гармонії із собою та транслювати світу позитив. Тоді буде і успіх, і щастя.

Зоя ЯРОШ,
президент Асоціації адвокатів України:

— Мабуть, на будь-якому святі приємніше щось дарувати. Адже коли бачиш ці емоції від насправді заслуженого визнання, то не можеш не радіти за колегу. Особлива радість у тому, щоб віддавати нагороди, і в цьому також найбільша подяка. Тому для мене організація цього свята і є подарунком.

Радмила ГРЕВЦОВА,
голова комітету з медичного і фармацевтичного права Асоціації адвокатів України:

— Мені дуже приємно отримувати цю нагороду вдруге. Чесно кажучи, якби переможець мав бути тільки один, я б не брала участі в конкурсі. Але не може не втішати те, що фахівців стає все більше й адвокати цікавляться цариною медичного права.

Мій секрет успіху, мабуть, у тому, що я намагаюся надихнути своїх колег тим, чим сама займаюсь. Усе більше наших клієнтів розуміють важливість уваги до правових питань. Це запорука не тільки їхнього успіху, а й нашого.