Закон і Бізнес


Сем раз отрежь

ВККС ввела новшество, позволяющее отсеивать кандидатов даже с проходными баллами


За годину до початку іспиту всі охочі взяти участь у конкурсі не поміщались у приміщенні.

№40 (1390) 06.10—12.10.2108
Марта ЛИТЭЧКО
9557

Книги в сумках, сумки в пластиковых пакетах, а знания в голове. Так сдавали будущие служители Фемиды тесты. На этот раз им не удастся исправить ситуацию хорошо написанной практической работой, ведь не набрав минимально допустимого балла, они не пройдут.


Знову студенти

Вранці 3 жовтня біля «КиївЕкспоПлаза» стояли довжелезні черги майбутніх суддів: відбувалася реєстрація на іспит у Вищому суді з питань інтелектуальної власності. Хтось нервово гортав сторінки книжки, сподіваючись навчитися чогось в останній момент, хтось тягнув за собою величезну валізу — приїхав просто з вокзалу. Трохи нагадує університетський екзамен, тільки «студенти» старші та розважливші.

У кутку медики готуються підхопити в разі потреби тих, кого виснажило навчання. В іншому боці охоронці ретельно пропускають усіх крізь металошукачі. А посередині приміщення — підготовлені столи для 210 кандидатів. Багато з них залишаються порожніми: учасник або не встиг, або злякався важких завдань.

На кожному столі у кандидата, крім стандартного набору «вода — ручка — папір», лежить… пакет для сміття. Хтось уже поклав туди свою сумку, хтось не знав, що з ним робити. «Я не дуже розумію, навіщо ховати сумку в пакет, адже навряд чи хтось приніс на екзамен заборонені книжки чи шпаргалки. У мене в сумці, наприклад, лише кодекси, які дозволяють використовувати», — сказав один із кандидатів, котрий працює в районному загальному суді й мріє пробитись вище.

Ситуацію пояснив голова ВККС Сергій Козьяков. Сумку кладуть у пакет для того, щоб не виникало спокуси виймати якісь заборонені під час тестувань предмети, телефони, книжки.

«Кодексами треба користуватися заздалегідь, а не на тестах. На тестуваннях є кілька варіантів відповіді й треба відтворити свої знання. А під час практичних завдань перевіряється не пам’ять, а компетенція. Конкурсантові треба буде написати проект рішення. Під час цієї роботи можна буде розкрити кодекси і перевірити формулювання законів», — пояснив очільник комісії.

Для успішного проходження анонімного письмового тестування необхідно набрати 60% від максимальної кількості балів. А максимально на екзамені можна здобути 90 балів.

Після складення тестів учасники мають годину перерви. Натомість члени комісії не відпочивають — проводять сканування результатів. Щойно папір потрапляє в сканер, комп’ютер зчитує відповіді, і згодом результати з’являються на великому екрані, де їх можуть побачити присутні журналісти, спостерігачі та судді.

Добір найрозумніших

Результати тестування стають відомі через годину після його закінчення. Але ж тестування анонімне, імена конкурсантів на цьому етапі ще невідомі — тільки номери. Відомо лише, що 22 учасники не подолали першого кваліфікаційного бар’єру. Хоча вони продовжують активно працювати над проектом рішення, яке вже не знадобиться їм у кар’єрі. Навіть якщо воно буде ідеально написане, оцінка не матиме жодного значення, адже цих учасників відсіяли ще на попередньому етапі.

Взагалі варто було б проводити ці іспити в різні дні, адже після того, як буде підбито результати тестів, учасники, які не наберуть необхідних балів, вибувають. Тому було б краще, щоб ті, кого не допустили до практичного завдання, його не виконували. Однак виявилося, що ВККС вирішила зекономити: орендувала приміщення лише на один день, а нововведення до умов конкурсу затвердила за добу до екзаменів. Гроші грішми, а чужого часу не шкода.

Що стосується результатів тестування, то найменша кількість балів, яку набрав учасник, — 31,5. І лише одному претенденту вдалося досягти максимуму — 90. Але радіти рано: попереду — багато випробувань на шляху до мети.

Якщо все буде гаразд і мінімальні бали на обох стадіях конкурсант набере, це не гарантує подальшої участі в конкурсі: до наступного етапу допустять тільки 63 кандидати. Далі перевірять їхні моральні, психологічні та інші якості, аби члени ВККС сформували думку про здатність цих осіб працювати у вищому спецсуді. А там ще долучиться громадська рада доброчесності. Тож із 63 може залишитися не більш як 35 претендентів. Принаймні приблизно такий відсоток був під час добору до ВС.

Наскільки об’єктивним виявиться таке нововведення і чи відповідає воно закону, з’ясується після формування рейтингу. Та вочевидь існує ризик того, що на останньому етапі може не виявитися необхідної кількості претендентів на вакансії.