Закон і Бізнес


Что подписано пером,

или Почему электронные технологии не заменят присутствия специалиста


Голова Верховного Суду Валентина Данішевська (ліворуч) привітала нотаріусів з річницею профільного закону.

№37 (1387) 15.09—21.09.2018
ТАМАРА ВОЛИНА
5196

Несмотря на пророчества, что развитие электронных технологий приведет к исчезновению ряда юридических специальностей, нотариусы приветствуют любые цифровые новации и адаптируют их к своим потребностям.


Нові виклики

Закону «Про нотаріат» №3425-XII виповнилося 25 років. Ювілей фахівці відмітили проведенням ІІ міжнародної конференції «Стратегія нотаріату в Україні як нотаріату латинського типу». У ході заходу голова Нотаріальної палати України Володимир Марченко окреслив основні етапи, які довелося подолати за чверть століття.

Наймасштабнішими віхами в розвитку нотаріату, на думку голови НПУ, стало запровадження інституту приватних нотаріусів, надання оформлювачам юридичних актів доступу до реєстрів, можливість реєстрації речових прав на нерухоме майно та реєстрації бізнесу.

Сьогодні перед фахівцями стоять нові виклики. Стрімкий розвиток цифрових технологій спрощує проведення багатьох операцій та робить користувачів відносно самостійним. Великою кількістю опцій український громадянин може користуватися, не відходячи від персонального комп’ютера. Це наштовхує окремих експертів на думку, що в найближчому майбутньому окремі юридичні спеціальності зникнуть, а їхні функції виконуватимуть комп’ютерні програми.

В НПУ цю думку вважають хибною. Керманичі українського нотаріату впевнені, що новітні технології аж ніяк не загрожують нотаріусам, а навпаки, здатні зробити їхню роботу якіснішою.

Робоча комісія

Такої ж думки дотримуються і в Європі. Віце-президент Міжнародного союзу латинського нотаріату з країн Європи Зіргун Ербер-Фаллер, присутня на заході, зауважила, що всесвітній конгрес нотаріусів, який проходив у Мехіко, показав усьому світу, що цифровий підпис не може замінити роботу нотаріуса. Проте він може слугувати інструментом у цифровому нотаріальному світі. У майбутньому, запевнила З.Ербер-Фаллер, союз тестуватиме й нові інструменти, такі як блокчейн, криптовалюта, смарт-контракти та інше.

Нині в Старому світі дослідженням використання цифрових інструментів займається робоча комісія з європейських справ. В її складі присутній і делегат від України. Предметом вивчення є необхідність особистої присутності нотаріуса в разі проведення електронних правових транзакцій.

Нотаріуси в Європі активно використовують сучасні ІТ-технології у своїх офісах. На ранніх етапах вони підтримували створення електронної книги реєстрів та готові до нових технологічних викликів.

Сама ж З.Ербер-Фаллер переконана, що у вільному і відкритому суспільстві не технології а закон, визначатиме рівень безпеки, необхідний для прийняття рішень.

Обов’язкова присутність

Ще одним викликом для МСЛН стала боротьба з приховуванням походження, призначення платежів та фінансуванням тероризму. Ця тема також частково пов’язана з питанням електронних транзакцій. У МСЛН уважають достатньо суперечливими політичні заяви законодавців різних країн, де функціонує нотаріат цивільного права. З одного боку, роль нотаріату і його державні функції визнаються законом, так само як і важливість участі в тих правових транзакціях, які містять ризики відмивання коштів. З другого — поки що не зроблені правильні висновки з приводу того, чи можна дозволити корпоративні транзакції без присутності нотаріуса.

Для союзу зрозуміло, що в цій сфері нотаріусам потрібно бути дуже стійкими та принциповими. У рамках адміністрування системи юстиції вони зобов’язані відмовляти в наданні допомоги, якщо є підозра з приводу тих чи інших транзакцій. На міжнародному рівні очікується, що нотаріуси докладатимуть усіх можливих зусиль для боротьби з такими злочинами.

У МСЛН сподіваються, що українські нотаріуси також активно долучатимуться до світових тенденцій. Тим паче що Україна перебуває серед лідерів у впровадженні електронних технологій у сфері юриспруденції.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

«Нині працюємо над упровадженням е-нотаріату на базі НПУ»

Володимир МАРЧЕНКО,
президент Нотаріальної палати України:

— Скажіть, які перспективи українського нотаріату на найближче майбутнє, як він співіснуватиме з новітніми електронними технологіями?

— Що стосується цифрової епохи в юриспруденції, то нотаріат завжди був на її вістрі й усі цифрові технології, які впроваджувались у державі, тестувалися саме в нотаріальній царині. Навіть якщо взяти до прикладу державні реєстри, то побачимо, що вони не запускалися доти, доки не були внесені зміни до законодавчих актів шляхом надання права на реєстрацію нотаріусам.

Ми почали працювати з реєстрами одними з перших, і саме завдяки нотаріату в державі був запущений механізм реєстрації. Нині працюємо над упровадженням е-нотаріату на базі НПУ, зокрема електронного реєстру нотаріальних дій. Переконаний, українським нотаріусам це під силу!

— Чи не існує небезпеки того, що електронні сервіси врешті зроблять професію нотаріуса непотрібною, адже будь-хто зможе отримувати необхідні послуги за допомогою комп’ютера або телефону?

— Така думка є хибною. Якщо ми поглянемо на новомодні технології, зокрема блокчейн, то побачимо, що йдеться не про право, а про математику. Тож перейматися можливістю зникнення професії варто більше банкірам та економістам, аніж фахівцям із права, у тому числі й нотаріусам. У найближчі десятиліття нові технології в жодному разі не замінять нотаріату. Проте вони вдосконалять і спростять його роботу.

Реформування сфери нотаріату НПУ вбачає у вигляді розширення повноважень нотаріусів за зразком своєрідного «нотаріального будинку юстиції», коли класичне вчинення нотаріальних дій поєднуватиметься з наданням адміністративних послуг нотаріусами в усіх куточках України. Прагнемо, щоб особа, звернувшись до нотаріуса, могла отримати свідоцтво про шлюб, паспорт, права водія тощо, тобто будь-які послуги в режимі єдиного вікна. Це важливо, оскільки, по-перше, нотаріус — завжди фахівець із права.

По-друге, будь-який громадянин може отримати в нотаріуса безкоштовну юридичну консультацію. Ми не боїмося нових технологій. Розвиваємо та адаптуємо їх, аби такі технології можна було використовувати просто та швидко.

— А наскільки популярна професія нотаріуса серед молодих юристів?

— Про популярність професії, зокрема, свідчить літній кваліфікаційний екзамен. Допущено до нього було близько 800 осіб — професіоналів високого рівня. Успішно склали іспит трохи більше ніж 200 осіб. Сподіваємося, що ці нотаріуси зможуть заповнити прогалини в тих округах, де не вистачає фахівців.