Закон і Бізнес


Двойной отбор


№31 (1381) 04.08—10.08.2018
ВАСИЛИЙ КОЛИШНЫЙ
5375

Уже через два дня после утверждения численности, стартовал отбор в Высший антикоррупционный суд. Также объявлено и о дополнительном конкурсе на 78 должностей в Верховном Суде. Прием заявлений начнется с 8 августа, а завершится 14 сентября.


Отже правникам та працюючим суддям запропоновано позмагатися загалом за 117 вакансій. Щоправда, подавати документи можна тільки до якогось одного із шести підрозділів.

Так, до Касаційного адміністративного суду добиратимуть 26 кандидатів, 23 — до цивільного, 16 — господарського та 13 — кримінального судів. За тиждень попередньої реєстрації про свій намір взяти участь у цьому конкурсі заявили понад 1000 осіб. Утім, під час першого добру їх було на 40% більше, але насправді документи подали тільки кожен другий.

Одночасно оголошено конкурс і на 39 посад Вищого антикорупційного суду. Це співпало з підписанням главою держави змін до закону «Про судоустрій і статус суддів». Документи прийматимуть також окремо до ВАКС, окремо — до апеляційної палати. Наразі за ці посади збираються позмагатися 610 правників.

Оскільки ВККС доведеться одночасно працювати на кілька фронтів, а у вересні ще й планується новий добір, визначити рейтинги переможців усіх 6 конкурсів там розраховують десь навесні наступного року. Щоправда, за словами голови ВККС Сергій Козьякова, для цього дещо уповільнять проведення кваліфікаційного оцінювання діючих суддів.

Додатковим ускладненням для добору до ВАКС, як відомо, стане поява громадської ради міжнародних експертів. Наразі комісія отримала лише список організацій, з якими Україна співпрацює у боротьбі із корупцією, та обіцянку визначатися зі своїми представниками до цієї ради до 15 вересня. За великим рахунком, до того часу для них роботи не буде, оскільки напередодні тільки завершиться прийом документів .

Власне і самі члени ВККС беруть паузу в засіданнях на серпень, аби набратися сил для нових звершень. А на господарстві залишиться тільки очільник комісії.