Закон і Бізнес


Искусство войны

ВККС предложила ОСД найти компромисс


№27 (1377) 07.07—13.07.2018
Анна ЛИНДИНА
5997

Новый виток в деле относительно признания незаконными изменений в регламент квалифкомиссии: ВККС выразила желание примириться с «добропорядочником» Виталием Титичем. Ведь благодаря оспариваемым нововведениям ОСД лишили права голоса в вопросе отбора на должности судей.


Другий раунд

Перша зустріч у стінах Верховного Суду допомогла розкрити суть звернення співкоординатора громадської ради доброчесності В.Титича до вищої адміністративної інстанції. Він висловив обурення щодо фактичного відсторонення організації від оцінювання відповідності суддів критеріям доброчесності та професійної етики. Адже, прийнявши зміни до регламенту ВККС, як вважають у ГРД — таємно, комісія включила до своїх положень вимоги і до діяльності «доброчесників», не маючи на це ніякого права.

На погляд ображених, установивши контроль за кожним кроком громадської організації, кваліфкомісія просто перекрила їм дихання. Було з’ясовано, що позицію позивача підтримують інші члени органу оцінювання суддів, яких залучили до процесу як третіх осіб.

На засіданні, що відбулося 26.06.2018, рада, ймовірно, розраховувала на позитивне для неї завершення справи, однак представниця ВККС приголомшила протилежну сторону неочікуваною пропозицією. Від імені відповідача було заявлено клопотання про зупинення провадження у зв’язку з примиренням.

Обговоривши оферту під час перерви, сторони, що підтримують позов разом із В.Титичем, вирішили не квапитись із її прийняттям. І продовжили заявляти клопотання про витребування доказів, які, на їхню думку, підтвердять протиправність прийняття змін до регламенту. Крім цього, у «доброчесників» існує версія щодо невідповідності опублікованого документа прийнятому. Адже фіксація засідання не проводилась і сторони можуть посилатися виключно на протокол.

Обдумування пропозиції ВККС, знову ж таки, передбачає оголошення перерви. Але вже на наступному тижні стане відомо, чи погодиться позивач на мирову, адже для зупинення провадження необхідна ініціатива обох сторін: з липня конфлікт або буде припинений або розгориться ще дужче.

Міграції медіації

Представниця відповідача пояснила бажання пошуку компромісу тим, що спірне питання краще залагодити без звернення до суду.

Тим паче що паралельно конфлікт вирішується за допомогою медіації. Щоправда, там інтереси ГРД представляє аж ніяк не позивач.

Тому зупинення провадження у зв’язку із цим Суду спочатку видалося незрозумілим. Утім, предмет спору абсолютно ідентичний, а примирення запропонували В.Титичу, отже, усно заявлене клопотання прийняте і буде розглядатися.

Разом з тим думка позивача щодо процедури медіації, в якій беруть участь його колеги, далеко не схвальна. За його словами, інструмент альтернативного врегулювання спору використовується ВККС як засіб подолання напруженості в суспільстві, тому й не покликаний розрубати вузол, зав’язаний регламентом.

Логічним є те, що єдиний шлях до примирення — обіцянка ВККС не контролювати способи, які використовує ГРД для перевірки суддів. А також — скасувати положення щодо підписування висновків організації всіма членами, які брали участь у голосуванні.

Позиція ініціаторів спору базується на тому, що вимоги, не прописані в нормативних актах, кваліфкомісія запроваджувати не повинна.

Можливо, примирення привело б до втішного для «доброчесників» результату, якби не одне велике «але», про яке не згадала жодна зі сторін.

Законодавчі міни

Не за горами — ще кілька доленосних для ГРД подій, які навряд чи їй сподобаються. Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№7441) вже майже прийнятий. Як повідомляв ЗіБ, раду все ж зобов’яжуть брати участь у засіданнях ВККС, а штат її розширять до 11 членів. З прийняттям акта свої рішення ГРД зможе приймати лише більшістю голосів. Таким чином, рамки вільної організації стануть ще вужчими.

Чи не спричинені поступки кваліфкомісії поглядом у недалеке майбутнє? Адже загасити конфлікт у судовому порядку просто так не вийде. А новий закон все розставить на свої місця.

Проте доводи про невтручання у діяльність громадської організації з боку держави також мають право на існування. Хоча вбачається, що довести противникам свою точку зору ГРД зможе лише шляхом подання конституційної скарги. Тому неважко здогадатися, що такий розвиток подій влаштує не всіх.

P.S. 3.07.2018 представники ГРД, зваживши всі за і проти, підтримали пропозицію ВККС щодо зупинення провадження у КАС.