Закон і Бізнес


Кто проиграл — тот платит

Надлежащий подсчет стоимости работы адвоката может влететь клиенту в копейку


Олексій Колток (праворуч) переконаний, що клієнт не повинен економити на правничій допомозі, адже якісні послуги не можуть бути дешевими.

№23 (1373) 09.06—15.06.2018
ТАМАРА ВОЛИНА
10714

Чтобы клиент получил компенсацию за расходы на юридическую помощь, адвокат должен доказать суду, что добросовестно выполнил свою работу. Однако, если услуги юриста будут слишком дорогими, законник может урезать компенсацию или вообще отказать.


Нові процесуальні кодекси остаточно закріпили можливість сторін компенсувати витрати на правову допомогу за рахунок опонента, який отримав рішення суду не на свою користь. Під час круглого столу «Витрати на правову допомогу у господарських справах», організованого комітетом з господарського права і процесу Асоціації адвокатів України, юристи позитивно оцінили новацію.

На думку голови комітету, старшого юриста компанії «Sayenko Kharenko» Олексія Колтока, належна робота зазначеного механізму дозволить покращити позиції України у світових бізнес-рейтингах на кшталт добре знаного Doing Business. Так, за оцінками міжнародних експертів, витрати на правничу допомогу в господарському спорі з ціною понад 90 тис. грн. можуть сягати чи не половини вартості позову. Це робить звернення до суду невигідним і позбавляє потенційного позивача надії на справедливість: він або мусить відмовлятися від послуг Феміди, або ж має шукати дешевшого представника своїх інтересів. Можливість компенсації частково цю проблему вирішує.

Як же обрати захисника, аби суд не вважав його послуги надто дорогими? У нових кодексах скасовано норму про граничну межу коштів, які клієнт може викласти за свій захист і розраховувати на компенсацію. Таку позицію адвокати вітають, оскільки переконані, що якісна робота дешевою бути не може. За інформацією про вартість адвокатських послуг минулого року, у великих юридичних компаніях робота партнера може обійтися від $300 до 900 на рік. У регіональних фірмах діапазон становить 60—300 умовних одиниць.

Уніфікувати вартість адвокатських послуг, яка може бути компенсована, спробували в органах адвокатського самоврядування. Так, за їхніми підрахунками, зазначив О.Колток, мінімальна ставка за годину роботи має становити приблизно $34.

До слова, саме погодинна оплата адвокатської праці є найбільш бажаною. Володарі мантій, зокрема присутня на заході суддя Господарського суду м.Києва Олеся Дупляк, зауважили, що такі розрахунки дають змогу об’єктивніше оцінювати роботу адвоката в процесі.

Вирішуючи питання про компенсацію витрат, суддя має дослідити співмірність адвокатських послуг і їхньої ціни. При цьому володар мантії, як правило, звертає увагу на значення справи (ціну позову, вплив на репутацію сторін, публічний інтерес тощо), її складність, обсяг наданих послуг та витрачений час. На думку О.Дупляк, кожна справа є унікальною, тож єдиного підходу до компенсації витрат бути не може. Проте нерідко судді звертають увагу на значущість справи для сторони, яка отримала рішення не на свою користь, її майновий стан та інтереси, які та намагалася відстояти в судовому процесі. Звісно, якщо фізична особа судилася з величезним холдингом, то навряд чи вона зможе компенсувати витрати на адвокатів, що сягають кількох десятків тисяч доларів.

Водночас, якщо сторона, в якої вимагають компенсації, вважатиме вартість адвокатської роботи завищеною, вона має не лише заявити про це, а й довести, що такі послуги можуть коштувати дешевше.

Зі свого боку адвокат, який сподівається звільнити клієнта від зайвих витрат, має робити точні розрахунки та, за порадою О.Дупляк, складати окремий акт на кожну вчинену дію. Під час остаточної калькуляції акти допоможуть служителю Феміди вирішити питання співмірності.

Якщо вартість послуг захисника відповідає якості, а докази цього належним чином оформлені, вірогідність компенсації, на яку сподівається клієнт, буде високою.