Закон і Бізнес


Засиделись без мантий

За полгода ВККС определились с рекомендациями для сотни «пятилеток», но приступить к работе они смогут нескоро


Члени ВККС приймали рішення, усамітнившись. А в залі засідань голосували лише за процедурні моменти.

№18-19 (1368-1369) 10.05—18.05.2018
Надежда МУЗЛОВА
114142

Высшая квалификационная комиссия судей рекомендовала 95 «пятилеток» для назначения на должности. Срок их полномочий закончился в 2014—2017 годах. Законники с нетерпением ожидают возможности приступить к отправлению правосудия. Некоторые из них даже пришли на заседание ВККС, хотя это и не было обязательным.


Високий інтерес

З’явилося близько 20 суддів, деякі з них приїхали за кількасот кілометрів. У порядку денному кандидатів на отримання рекомендацій було 98, але на сайті комісії про обов’язкову присутність не йшлося. Тож могло й нікого не бути. Проте виявилося, що інтерес не тільки до результатів, а й до перебігу самого засідання комісії високий.

До початку засідання судді обмінювалися жартами. Говорили, що терміновість засідання викликана нестачею кадрів. Був серед них і представник суду, де понад рік узагалі не здійснюється правосуддя, бо немає наділених повноваженнями.

Загалом таких судів в Україні не більше ніж 10, повідомили у ВККС. І відправити туди когось у відрядження не так легко: в інших також штати заповнені не на 100%, часом у наявності — менш ніж половина володарів мантій.

Переважна більшість суддів зі списку були призначені на 5-річний термін у 2011—2012 роках і після його закінчення правосуддя не здійснювали. Є й такі, строк повноважень яких закінчився лише цього року, їх значно менше. Всі вони допомагають колегам підготовкою аналітики, заміною помічника при потребі, займають посади суддів-спікерів. Однак цього замало, щоб почувати себе реалізованими. Тим більше що навантаження на інших служителів Феміди зросло в кілька разів.

Знову здійснювати правосуддя законники зможуть тільки після успішного проходження кваліфікаційного оцінювання. ВККС розпочала його 27 жовтня минулого року, стосувалося воно 999 суддів. Частина з них звільнилася, пояснив заступник голови ВККС Станіслав Щотка. Тих, хто пройшов процедуру, а отже, має право на підвищення винагороди, у комісії вирішили рекомендувати для призначення на посади.

Засідання має тривати

На цьому тижні колегіальний орган вирішив визначитись із 98 суддями, стосовно яких уже сформовано остаточну позицію. Приймаючи рішення, ВККС брала до уваги й інформацію громадської ради доброчесності, яка надсилала свої висновки ще в березні, а після того оголосила про припинення роботи через незгоду з новою процедурою візування паперів. Тож членам комісії довелося послуговуватися інформацією із сайту дорадчого органу. «Якщо відомості були ґрунтовні, їх аналізували», — зауважив С.Щотка.

У результаті рекомендації отримали 95 суддів. Розгляд документів Інни Белоконної, Наталії Марфіної та Анзора Саадулаєва перенесли на 11 травня. Всі троє — зі столичних судів, і неважко здогадатись, які саме претензії могли виникнути до них у «доброчесників». Щоправда, заступник голови ВККС відмовився коментувати причини відстрочки, запропонувавши дочекатися остаточного рішення комісії.

За труди й винагорода буде?

Ті, хто прибув на засідання, частково перестраховувались: а раптом у комісії виникнуть ще якісь запитання. Дехто вирішив сумістити приємне з корисним та принагідно уточнити питання з приводу свого досьє й поцікавитись, чи є рішення ВККС щодо завершення кваліфоцінювання. Адже, доки цей документ не надійде до територіального управління Державної судової адміністрації, там не стануть нараховувати посадові оклади за новим законом.

Утім, можливо, це бюрократичні ігри, аби відстрочити виплати. Адже в профільному законі чітко зазначено, що підвищення відбувається відразу після успішного завершення кваліфіспиту. Тож у будь-якому разі, коли надійде підтвердження, доведеться робити перерахунок.

ВККС занепокоєна іншим: судді вже мають право на збільшення платні, але ще не приступили до реальної роботи. Це може неабияк зачіпати їхніх надмірно завантажених колег, які оцінювання ще не проходили та права на більшу винагороду не мають.

Сюрпризів не чекати?

Тепер «п’ятирічок» чекатимуть у Вищій раді правосуддя, яка має внести подання Президентові про призначення. Судді сподіваються, що на цьому етапі вже не варто очікувати сюрпризів. Але впевненим бути не можна.

Приміром, за законом, глава держави зобов’язаний підписати укази про призначення не пізніше ніж через 30 днів після надходження подання від ВРП. Однак є прецедент, коли подання Ради щодо призначення Валентини Сімоненко до Верховного Суду дивним чином не втілювалося в указ понад 4 місяці. Можливо, вона стала заручником того, що ВСУ нарешті ліквідують, а суддів звідти переведуть деінде. До речі, через тиждень ВККС перейматиметься саме цією проблемою.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Дмитро ПАЦКО,
суддя Гощанського районного суду Рівненської області:

— Я з того суду, де правосуддя вже рік не здійснюється взагалі. У нас за штатом — 3 одиниці. У 2016-му колега вийшла у відставку, друга — роком пізніше. І в мене 24 квітня минулого року закінчився строк повноважень. Якщо кримінальні справи передаються в інші суди, то цивільні, про адмінправопорушення — лежать без руху. Водії це знають і зухвало ставляться до Правил дорожнього руху.

Близько 1000 справ у нашому суді, люди чекають стягнення аліментів, розірвання шлюбу, оформлення спадщини. Ці справи, за законом, ми не можемо передати в інші суди. Тому для мене це засідання важливе.

Вікторія ГАЛІНСЬКА,
суддя Рівненського міського суду Рівненської області:

— Вирішується моя особиста доля, питання про моє призначення. Сподіваюся, що вже не буде проблем. Основне — довести, що є знання й навички, скласти кваліфікаційний іспит. Очікую, що складніше вже не буде.

Спочатку документи мають надійти до ВРП. Потім ми маємо пройти там співбесіду, а нас майже 100 осіб, тож це займе деякий час. Якщо в подальшому все буде позитивно, документи відправлять до Адміністрації Президента, їх треба буде опрацювати й підготувати проекти указів. Усе це може зайняти ще 3—5 місяців.