Закон і Бізнес


Вице-президент ААУ Виталий Мацелюх:

«Выносливость в спорте подарит и выносливость в работе»


Виталий Мацелюх: «Выносливость в спорте подарит и выносливость в работе»

№15 (1365) 14.04—20.04.2018
ЕКАТЕРИНА БЕЛЯЕВА
6722

Решение юридических головоломок требует чрезвычайного интеллектуального, психологического и иного физического напряжения. Ведь не секрет, что рабочий день успешного адвоката ненормирован, временами приходится задерживаться в офисе допоздна. О том, как не стать трудоголиком, поддерживать хорошую спортивную форму и развить жажду к победам не только в спортивных соревнованиях, но и в профессиональной деятельности, рассказал управляющий партнер адвокатского объединения «Артиус», вице-президент Ассоциации адвокатов Украины Виталий МАЦЕЛЮХ.


«Прості людські цінності, що надихають кожного до руху вперед»

— Робота правника надзвичайно напружена. Тож іноді потрібно переключатися  на іншу діяльність. Це має бути фізична активність чи щось спокійніше, наприклад мистецтво?

— Адвокатська професія надзвичайно відповідальна, особливо коли доводиться її поєднувати з адміністративними та громадськими справами. У такій ситуації необхідно не тільки тримати руку на пульсі поточних справ компанії, а й стежити за законодавчими перетвореннями, суспільними процесами, змінами в державі. Щоб мати запаси енергії на всі робочі справи, її обов’язково слід поповнювати. На мою думку, таким джерелом є спорт, а емоційний, душевний відпочинок можуть подарувати пізнавальні подорожі мальовничими куточками нашої держави або іншими країнами.

— ААУ часто проводить різноманітні спортивні турніри. Який вид спорту найбільше підходить юристам?

— Асоціація адвокатів України проводить турніри, спортивні заходи, організовує дозвілля не тільки для своїх членів, а й для всіх адвокатів України з метою наділення зарядом життєвої енергії. Нові знайомства, спілкування — це такі прості й прозаїчні людські цінності, що надихають кожного на рух уперед.

Минулого року київське міське відділення ААУ, яке я очолюю, провело чимало спортивних заходів, серед яких — турніри з боулінгу, настільного тенісу, пляжного волейболу. 2018 рік має бути ще більш насиченим. Додатково плануємо провести турніри зі стрільби, шахів, а також подолати веломаршрут від Києва до Канева.

Складно сказати, який з видів спорту більше підходить юристам, адже це особисте питання. Ми у свою чергу намагаємося охопити весь обшир спортивного дозвілля, щоб зацікавити кожного. Головне — бажання займатися спортом, тренувати тіло та гартувати волю до перемоги. Витривалість у спорті подарує і витривалість у роботі. Перемоги на спортивному майданчику обов’язково принесуть професійні здобутки на робочій ниві.

 «Особистим часом треба вміло розпоряджатися»

— Чи багато адвокатів бажають брати участь у змаганнях? Чи залежить це бажання від фізичної підготовки, зайнятості тощо?

— На жаль, адвокатів, які цікавляться спортивними змаганнями, небагато. Кожен наш турнір збирає до 50 чоловік. При цьому адвокатів в Україні налічується понад 40 тис. Проте наша робота полягає не лише у фактичному проведенні спортивного дозвілля, а й у популяризації його. Можливо, минуло мало часу для того, щоб адвокати збагнули, що можна відпочивати не тільки в ресторанах чи на морі, а й на розважально-оздоровчих заходах.

Сьогодні ми бачимо, що з кожним роком дедалі більше людей приділяють увагу спорту. Він стає популярним трендом. Тому з кожним турніром увага нових учасників до наших заходів зростає. Зайнятість є не перешкодою, а хворобою, з якою слід боротися. Особистим часом треба вміло розпоряджатися — «Хто володіє часом, той володіє світом».

Як слушно зауважив Роберт Кіосакі: «Ваш мозок може все. Абсолютно все. Головне — переконати себе в цьому. Руки не знають, що вони не вміють віджиматися, ноги не знають, що вони слабкі. Це знає ваш мозок. Переконавши себе в тому, що ви можете все, ви дійсно зможете все».

— Як визначаєтесь із тим, які змагання слід провести або який захід організувати?

— Спортивні заходи ми обираємо під сезонні умови. Взимку це можуть бути боулінг, футзал, настільний теніс, баскетбол, а влітку хочеться відчути тепле повітря під час пляжного волейболу, кросфіту, футболу, велозмагань тощо. Цього року плануємо пізнавальні поїздки історичними куточками української землі.

Щоб визначитися із напрямом майбутнього спортивного заходу, проводимо опитування серед адвокатів. Ми очікуємо від них допомоги з новими цікавими ідеями. Також залучаємо партнерів, які допомагають в організації та надають свої пропозиції, наприклад щодо кросфіту.

«Адвокати не звикли програвати»

— Аби досягти результатів у будь-якому виді спорту, потрібні регулярні тренування. Хоча б тричі на тиждень. Чи вистачає часу адвокатам, щоб підготуватися до змагань?

— Тренування та підготовка до змагань — це особиста відповідальність кожного адвоката. Хто їх ігнорує, той не має шансу на перемогу. Проте наші адвокати не звикли програвати. Окремі з них завжди активно готуються. Так, до наступного чемпіонату з настільного тенісу окремі гравці проводять тренування з особистими тренерами, щоб продемонструвати високу майстерність гри.

— Тобто адвокати не претендують на олімпійські звитяги, проте радіють перемогам і засмучуються через поразки?

— Адвокати не претендують на олімпійське золото, але особистий азарт і воля до перемоги серед друзів, колег беруть своє. Позитивні емоції на турнірах завжди сягають високої межі, а радість перемоги запалює серця потужною енергетикою.

Незважаючи на спортивні програші, фактично ніхто не зазнає поразки, адже кожен набуває нових друзів, знайомих, позитивні емоції та приємні спогади.

«Цього року моєю метою є тріатлон»

— Ви часто відвідуєте спортзал?

— Упродовж останніх п’яти років захоплююся велоспортом, адже він дарує мені нові емоції, витривалість, роздуми, пізнання оточуючого світу. Нещодавно я з однодумцями подолав маршрут на велосипеді від Києва до Житомира, а також до Чернігова. Для підтримки належної форми щороку беру участь у різних велозмаганнях. Мені цей вид спорту найбільше імпонує. Проте цього року моєю метою є тріатлон, тобто велосипед, плавання та біг. Звичайно, під час активних тренувань без спортивного залу не обійтися. Він також потрібен для підтримки належної форми та робочого розвантаження.

— А чи допомагають спортивні змагання адвокатам у роботі? Чи навчають вони досягати поставлених цілей, не відчувати непевності перед опонентом, перемагати?

— Так, так і ще раз так! Можна більше і не писати, проте додам: спортивний спосіб життя — це насамперед активний рух уперед до нових звершень, перемог у доброму здоров’ї, гарному настрої. Без цього не може обійтися жодна професія, зокрема адвокатська.