Закон і Бізнес


Управляющий партнер ЮБ Сергеевых Юрий Сергеев:

«Важно сохранять уверенность в своей правовой позиции и отстаивать интересы клиента»


Юрій Сергєєв: «Важливо зберігати впевненість у своїй правовій позиції та відстоювати інтереси клієнта»

№14 (1364) 07.04—13.04.2018
ЛЕВ СЕМИШОЦКИЙ
7630

Изменение поколений юристов — естественный процесс, и мы видим, как на наивысшие должности приходят специалисты, которые учились и работали уже во времена независимости Украины. Следовательно, имеют новое мировоззрение, новые идеалы и убеждения.


«Фактично не ми живемо в Одесі, а вона живе в нас»

— Юрію Володимировичу, ви вже понад 20 років практикуєте в Одесі — одному із чотирьох визнаних центрів української юриспруденції. Чи є якась специфіка адвокатури по-одеськи?

— Безумовно, є. Одеська адвокатура має давні традиції. Ми їх зберігаємо та намагаємося передати наступним поколінням адвокатів. Я вважаю за необхідне вивчати історію одеської школи права та сподіваюся, що досвід роботи присяжних повірених Одеси та сучасних лідерів одеської адвокатури буде для молодих правників, майбутніх адвокатів прикладом професіоналізму, високих етичних стандартів і цілеспрямованості.

Велике значення в Одесі має атмосфера. Ми працюємо в місті, яке у XVIII—XIX ст. будували найкращі архітектори з Італії, Австрії, Швейцарії та довгий час очолювали французькі аристократи. Це місто, яке вважається столицею гумору та стало рідним для багатьох людей різних національностей та віросповідань. Я поділяю думку про те, що фактично не ми живемо в Одесі, а вона живе в нас.

Тому ми з радістю запрошуємо колег-правників, щоб і вони могли відчути особливості «роботи в Одесі». У 2016-му ми навіть видали путівник юриста по місту, який був визнаний корисним як для роботи, так і для відпочинку в Південній Пальмірі.

Крім того, за ініціативою Асоціації правників України та провідних юридичних фірм Одеси 4 роки тому ми вперше організували та провели Південноукраїнський правовий форум. Цей захід має постійний характер, а черговий правовий форум, який стане платформою для спілкування правників з різних куточків України та з-за кордону, буде проведений 7 вересня цього року.

— Якщо брати лідерів за спеціалізацією, то, напевне, Одеса — центр морського права. Які ще сфери практики є характерними для цього регіону?

— Справді, морське право є однією з основних спеціалізацій в Одесі. До того ж Одеський порт та порти в Чорноморську та Южному створюють передумови для розвитку морського бізнесу. Активні міжнародні торговельні операції породжують необхідність надання правової допомоги в оформленні морських перевезень і супроводі різного роду зовнішньоекономічних угод.

Окрім цього, за різними статистичними даними, Україна посідає четверте місце у світі за кількістю моряків, які працюють на суднах під іноземними прапорами. Більшість з них мешкають саме в Одесі та Одеській області й потребують належного правового захисту.

Від самого початку діяльності я обрав морське право як основну спеціалізацію. Я пишаюся, що завдяки досвіду, плідній праці та бездоганній репутації Юридичне бюро Сергєєвих провідні фахові юридичні видання визнали однією з найкращих юридичних компаній в Україні у сфері морського права.

Що стосується вашого питання про інші практики, то останнім часом ми спостерігаємо в Одесі розвиток практик кримінального, податкового та трудового права.

Це зумовлено підвищенням тиску на бізнес, збільшенням кількості обшуків та інших слідчих дій у суб’єктів господарювання півдня України, виданням Державною фіскальною службою неправомірних податкових повідомлень-рішень та їх подальшим оскарженням платниками податків, суттєвими змінами чинного законодавства у сфері праці, запровадженням жорстких санкцій за його порушення тощо.

«Клієнт завжди відчуває, коли отримує послугу високої якості»

— Що було для вас найважчим за 20 років практичної роботи? Які фактори впливають на успіх адвоката? Як ви ставитеся до постійних змін у законодавстві?

— Найважчим було створити команду, яка складалася б з професіоналів, відданих своїй справі, відповідала високим стандартам сьогодення та працювала злагоджено задля захисту прав і законних інтересів наших клієнтів.

Ми сформували команду, яка має великий досвід, знання українського та іноземного права, вільно володіє іноземними мовами та звикла до стислих строків у роботі.

При цьому наявність вузької спеціалізації, глибоких знань у сфері морського права дозволяє нам запропонувати клієнтові послугу найвищої якості.

Ми застосовуємо колективний пошук найкращих варіантів розвязання проблеми клієнта, що сприяє згуртованості команди та дозволяє нам ефективно вирішувати складні завдання.

На мій погляд, постійне підвищення кваліфікації, вдосконалення професійних навичок та застосування так званих soft skills є запорукою успіху сучасного адвоката.

Ми звикли до постійних змін у законодавстві, тому для нас це не є проблемою. Проте набуття чинності з 15 грудня 2017 року новими Господарським, Цивільним процесуальними кодексами та Кодексом адміністративного судочинства зумовило необхідність для всіх правників країни як вивчення новел процесуального законодавства, так і їх застосування.

Відсутність стабільності законодавства є чинником, який суттєво впливає на перспективи розвитку бізнесу та інвестування в Україну. Неможливо розраховувати на стабільність судової практики у разі перманентних змін у законодавстві. У зв’язку з цим більшість правників прагне чіткості, передбачуваності та вимагає «якісних» законів.    

— У США адвокатів, майже як боксерів, оцінюють за кількістю перемог і поразок у процесах. Чи застосовується це в Україні?

— Не думаю, що в Україні адвокатів обирають за таким принципом. У першу чергу, на мій погляд, враховуються репутація та досвід, які є в особи, котра має захищати ваші інтереси.

Без поразок сучасна адвокатська практика навряд чи можлива. До того ж час від часу у нашій практиці трапляються справи, в яких перспективи перемоги незначні, проте і в таких справах ми намагаємося досягти найкращого результату для клієнта.

Поразки роблять нас сильнішими. Крім того, поразка в першій або апеляційній інстанції може бути кроком до загальної перемоги у судовому процесі. Важливо зберігати впевненість у своїй правовій позиції та відстоювати інтереси клієнта.

— Чи залежить сьогодні щось від професійності адвоката? За вашою оцінкою, потенційні клієнти вірять у те, що адвокат високого рівня може захистити їхні права?

— Професійність адвоката є необхідною умовою його успішної практики. Клієнт завжди відчуває, коли отримує послугу високої якості. Результатом своєчасно наданої професійної допомоги адвоката є належний захист прав і законних інтересів клієнта, збереження його активів, репутації тощо.

Водночас проблеми у судовій системі свідчать про те, що судові рішення не завжди є законними та обґрунтованими. Сподіваюся, що після завершення реформи ми разом зможемо відновити довіру до судової влади та повною мірою відчуємо сенс терміна «юстиція» (від лат. justitia — «справедливість, законність»).

«Запорукою бездоганної репутації є постійне самовдосконалення»

— Як ви ставитеся до поєднання юридичної наукової діяльності з адвокатською практикою?

— Цілком позитивно. На моє переконання, науковець повинен займатися практикою, тому що він має давати студентам-правникам теоретичні знання та супроводжувати їх прикладами з практики. Адвокату ж досвід наукової діяльності допомагає краще формувати правову позицію та проводити детальний аналіз практики застосування законодавства. Мій досвід підтверджує цю тезу.

Отримавши свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, я закінчив аспірантуру в Одеській державній юридичній академії та захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук. З того часу працюю доцентом кафедри морського та митного права, поєднуючи наукову діяльність з адвокатською практикою.

— Як уже зазначалося, сьогодні популярним є тренд відновлення довіри до судової влади. А чи є в суспільства довіра до адвокатури ?

— Питання довіри завжди складне. Краще розглянути цю проблему через відносини між окремим клієнтом та адвокатом. Безперечним є те, що між ними повинна існувати взаємна довіра. Що стосується довіри усього суспільства, то великою мірою це буде залежати від результатів реформування адвокатури.

Ми повинні бути впевненими, що особи, які отримали свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, готові до сумлінного виконання обов’язків та своєю щоденною працею сприятимуть підвищенню довіри суспільства до адвокатури.

— До вас з великою повагою ставляться колеги — правники, які фактично є вашими опонентами в судових процесах та конкурентами в юридичному бізнесі. Як вам це вдалося?

— Репутація та етичні стандарти в адвокатській діяльності набувають дедалі більшого значення. Запорукою бездоганної репутації є постійне самовдосконалення, повага до колег і робота на користь суспільства.

Результатом довіри колег стало обрання мене головою відділення Асоціації правників України в Одеській області у 2016 та 2017 роках, а також обрання минулого року до складу Ради адвокатів Одеської області.

Нині закінчується моя каденція як керівника регіонального відділення АПУ, але впевнений, що разом з колегами ми зробимо ще багато для розвитку юридичної професії в Україні.

— Чи передаєте свій досвід молоді? Чи берете участь у наставництві студентів юридичних вишів?

— Ми з радістю ділимося набутим досвідом з молодим поколінням і постійно співпрацюємо зі студентами, які в майбутньому стануть правниками, проводимо семінари, майстер-класи, школи з різноманітних галузей права.

Юридичне бюро Сергєєвих є генеральним партнером одеського осередку Ліги студентів АПУ та сприяє розвитку молодих юристів шляхом запровадження унікального проекту «Майстерня молодих правників». Успішні студенти-юристи та молоді правники за результатами участі в проекті отримують можливість пройти стажування або навіть стати частиною нашої команди.

Крім того, за результатами дослідження привабливості юридичних компаній як роботодавців — «HR-бренд юридичної фірми 2017», ми зайняли перше місце серед регіональних юридичних компаній в Україні. Це результат нашої багаторічної праці щодо підготовки та розвитку молодих юристів.

— Важливою умовою провадження адвокатом його професійної діяльності є усвідомлення та реалізація основоположних ідей-принципів. Який вислів ви порадили б узяти у рамку адвокату-початківцю?

— У мене в офісі немає рамок з висловами великих людей. Основна ідея полягає в тому, що треба з повагою ставитися до співробітників, клієнтів, колег, бути професійним, виваженим, добросовісним і чесним.

Якщо молодому правнику потрібен орієнтир, то рекомендую скористатися висловом Йоганна-Вольфганга фон Гете: «Недостатньо тільки отримати знання — їх треба застосувати. Недостатньо тільки бажати — треба діяти».