Закон і Бізнес


Рано нервничать

В ГСАУ пообещали не махать шашками в вопросе оптимизации штатов


Говорячи про кадрову карту судів, Зеновій Холоднюк запевнив, що «буде прийняте адекватне, узгоджене рішення», тож «нервувати із цього приводу зарано».

№13 (1363) 31.03—06.04.2018
Надежда ЗАВАДСКАЯ
10054

Новые модельные расчеты штатных расписаний, которые готовит Государственная судебная администрация, судьи хозяйственной юрисдикции называют «резать по живому». Чиновники же заверяют: цифры не окончательные. Конечный вариант кадровой карты еще будут обсуждать с представителями других органов. Готовы выслушать и мнение Совета судей.


Прозора арифметика

Скільки суддів і яких юрисдикцій має бути в Україні — в ДСАУ ще підраховують. І паралельно надсилають можливі кадрові нормативи на місця. Щоб, по-перше, процес був прозорий і всі знали, звідки беруться цифри, а по-друге, аби судді могли порівняти статистику ДСАУ зі своєю звітністю за 2017 рік. Принаймні так пояснив очільник судової адміністрації Зеновій Холоднюк на першому засіданні новообраної РСУ.

І хоча на порядку денному було чимало організаційних питань, саме можливе скорочення штатних розписів під модельні показники спричинило найтривалішу дискусію. Адже, як повідомляв «ЗіБ», на початку березня установи господарської юрисдикції отримали розрахунки, з яких випливало, що кількість суддів тут може скоротитися ще на 26%.

Не так давно у цих судах кількість посад уже зменшилася майже на чверть. Тоді ліквідували переважно незайняті вакансії. Тепер же краятимуть по живому — непокояться правники. Водночас, як звернули увагу в Асоціації суддів господарських судів, методологія кадрових розрахунків спирається на нормативи та статистику роботи за старими процесуальними кодексами.

Для визначення штатної чисельності беруть до уваги кількість розглянутих справ у кожному регіоні, нормативні витрати часу на розгляд справ, розроблені в 2015 році, й відомості про модельні справи, пояснив голова ДСАУ. З.Холоднюк погодився, що ці цифри не враховують змін у процесуальних кодексах, але запевнив: обов’язково буде поправочний коефіцієнт з урахуванням новел.

Оптимізація штатів у минулому році була неповною. Тоді, за словами очільника ДСАУ, часто нормативну чисельність кадрів залишали на одному рівні з фактичною, хоча й бачили значне зменшення навантаження. Мова йде насамперед про суди господарської юрисдикції. Тепер, виходячи з реформи системи й об’єднання деяких судів першої ланки, вирішили таки узгодити потреби з можливостями.

«Всім зрозуміло, що навантаження скорочується, кількість справ зменшується, і ми повинні скоординувати нову нормативну чисельність і навантаження. Життя йде вперед, і ми повинні йти в ногу з життям», — сказав З.Холоднюк. Також він пообіцяв, що рішення прийматимуть виважено.

За ким слово?

«Шаблею махати ніхто не буде, — запевнив голова ДСАУ. — Після того як визначимося з остаточним варіантом, ми ще раз зберемо голів апеляційних судів усіх юрисдикцій, представників Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради правосуддя. І тоді будемо приймати остаточне рішення».

Крім того, судова адміністрація не може проігнорувати рішення ХV з’їзду суддів від 7.03.2018. В ньому 5 пунктів присвячені «врегулюванню штатної чисельності судів та навантаженню». І 4 з них адресовані ДСАУ:

при визначенні граничної чисельності суддів ураховувати норми чинної редакції процесуальних кодексів;

переглянути та затвердити методологічні підходи до вивчення нормативів щодо тривалості розгляду судових справ;

звернути увагу на неприпустимість зменшення фактичної кількості суддів, які працюють у судах, що ліквідують/реорганізують, на матеріально-технічній базі яких створено окружні суди;

розробити і затвердити Порядок підготовки, розгляду та погодження матеріалів щодо визначення кількості суддів у судах України.

Члени РСУ запропонували не чекати остаточного варіанта кадрової карти, а вже налагодити співпрацю — на етапі формування нормативних штатів. З.Холоднюк сказав, що не бачить перешкод, аби долучити когось з представників РСУ до робочої групи.

У свою чергу голова РСУ Олег Ткачук зауважив, що саме це передбачають статут самоврядної організації та законодавство України. «Думаю, що без Ради суддів це питання не освятиться. Якщо освятиться, то РСУ буде дуже голосно про це говорити», — припустив О.Ткачук.

Не остання зміна

Втім, новий штатний розпис, над яким зараз працюють, може зазнати змін уже наступного року. Адже показники і статистичні дані, що беруть за основу кадрової карти, щороку перегладаються.

У ДСАУ запевнили, що обов’язково врахують, як позначаться нововведення на навантаженні законників. Цього року планують проаналізувати результати процесуальної реформи. «Це величезна наукова і практична робота», — пояснив З.Холоднюк. Він сподівається, що завершити її вдасться цього року.

Крім того, у ДСАУ збираються оновити нормативні показники, адже моніторинг витрат часу проводився ще у 2015 році, а їх доречно переглядати кожні три роки. Судова адміністрація хоче звернутися до міжнародних експертів, профільних українських інститутів і зробити разом з ними нову картографію робочого часу кожного судді конкретної інстанції для всіх юрисдикцій.

Нові нормативи, що будуть ураховувати фактичне навантаження і фактичну кількість часу для розгляду конкретної справи, планують затвердити в 2019 році.

Тож суддям господарської юрисдикції залишається наполягати на збереженні штатів уже цього року, аби не довелося поспіхом відновлювати кадри або шукати нові.

Представникам інших юрисдикцій навряд чи варто обирати роль стороннього спостерігача. Очевидно, ДСАУ не обмежиться «стрижкою» штатних розписів госпсудів. І якщо не бути насторожі, то може статися так, що під час укрупнення місцевих загальних судів комусь зі служителів Феміди не вистачить крісла у тій самій (формально), але новій (юридично) будівлі.