Закон і Бізнес


Сам на сам со сторонами

Судей беспокоят слишком сжатые сроки, отведенные для предваритеольного урегулирования спора


Процедура починається з ухвали суду та зупинення провадження у справі, а строк регулювання не перевищує 30 днів.

№8 (1358) 24.02—02.03.2018
Вадим МИХАЛЬЧЕНКО
6290

Национальная ассоциация адвокатов Украины и Ассоциация административных судей провели в столице конференцию «Процедура урегулирования спора при участии судьи: международный и украинский опыт».


30 днів на компроміс

15 грудня 2017 року набрали чинності нові процесуальні кодекси. Однією з новацій реформи є впровадження інституту попереднього врегулювання спору за участю судді.

Хоча така процедура нова в Україні, в інших країнах схожі механізми примирення існують давно. Під урегулюванням спору за участю судді мається на увазі вирішення спору за згодою сторін до початку розгляду справи по суті.

Процедура починається з ухвали суду та зупинення провадження у справі, а строк урегулювання не може перевищувати 30 днів. У процесі бере участь один суддя, все відбувається у формі спільних або закритих нарад зі сторонами. Інформація, отримана під час врегулювання спору, конфіденційна. В разі недосягнення домовленостей сторін спір передається на розгляд іншого судді.

Застереження до процедури

Відкриваючи конференцію, віце-президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів Наталія Блажівська наголосила на важливості таких заходів і повідомила, що на конференцію завітало понад 100 суддів та адвокатів.

Під час виступів неодноразово лунали думки щодо недосконалості процесуальних кодексів у частині врегулювання спору за участю судді. Зокрема, зазначалося, що 30 днів у деяких випадках може виявитися недостатньо для вирішення питання.

Також висловлювалися застереження, що одна зі сторін може використати процедуру як підставу для відводу судді.

Суддя Київського апеляційного адміністративного суду Оксана Епель запропонувала створити спільну робочу групу та направити звернення до Кабінету Міністрів та Верховної Ради для виправлення цих недоліків. За її словами, також потрібно подбати про способи заохочення, які спонукатимуть сторони до вирішення питань саме цим методом. Один з адвокатів зауважив, що, можливо, ще не час для змін, адже ще не до кінця вдалося зрозуміти, як ця норма працюватиме.

У свою чергу суддя Окружного адміністративного суду м.Києва Богдан Санін закликав підтримати пропозицію колеги.

Конференція запам’яталась ще однією важливою подією: між Всеукраїнською асоціацією адміністративних суддів, Національною асоціацією адвокатів України та представниками Верховного Суду був підписаний меморандум про співпрацю, який повинен поліпшити комунікацію в юридичній сфері. 

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Марія ОРТИНСЬКА,
директор компанії «IP-Style», патентний повірений України, адвокат:

— Така конференція була необхідна, адже це один із перших заходів, що стосуються процедури врегулювання спору за участю судді. Дуже добре, що зібралося близько 100 представників суддів та адвокатів з усієї України.

Втім, вважаю, що не всі сторони процесу готові до таких нововведень. Мої застереження полягають у тому, що одна зі сторін, якщо в неї не буде формальних підстав для відводу судді, намагатиметься використовувати процедуру примирення виключно для пошуку можливості вплинути на судовий процес. Та й чи не будуть сторони зловживати таким правом?