Закон і Бізнес


Новое в декларации-2017

О чем следует отчитываться и возвращения каких средств можно ожидать


№8 (1358) 24.02—02.03.2018
МАРИНА ТОМАШ, советник, руководитель направления налогового консалтинга и бухгалтерского учета ADER HABER; ЛИЛИЯ ФЕДОРЧУК, налоговый консультант ADER HABER
16527

В начале каждого года стартует кампания по декларированию доходов. Несмотря на то, что эта процедура является ежегодной, все равно остается немало вопросов, которые делают кампанию с подачи декларации непонятной, а то и пугающей для людей.


Хто, куди, коли?

Насамперед, нагадаємо, що податкову декларацію про майновий стан і доходи подають як фізичні особи-підприємці та самозайняті особи, так і громадяни України, які не займаються підприємницькою діяльністю. Останні подають такий документ до 1 травня року, наступного за звітним. Тобто, 30 квітня буде останній день для цього (пп.49.18.4 Податкового кодексу).

Водночас, цього року набув чинності наказ Міністерства фінансів від 6.06.2017 № 556, яким внесені зміни до форми декларації. Зокрема, в ній з’явився новий рядок 10.9.1, в якому платники податків зобов'язані вказати розмір іпотечного кредиту, який їм був прощений або анульований. Тому, при заповненні декларації потрібно звернути увагу на те, аби форма була актуальною, з усіма внесеними змінами.

Податковий кодекс передбачає три способи подання декларації (пп.49.3 ПК):

• особисто платником податків у паперовій формі;

• направити поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення;

• за допомогою електронного зв'язку (якщо у платника є електронний підпис для подачі електронної звітності).

Декларація подається до контролюючого органу відповідно до своєї податкової адреси, яка автоматично визначається за місцем реєстрації. У зв'язку із ситуацією, що склалася в Донецькій і Луганській областях, а також Автономній Республіці Крим, переселенцям необхідно внести зміни до довідки про взяття на облік, подавши заяви за формою №5ДР, в якій вказати нову податкову адресу. Після цього така особа може подавати декларацію за новим місцем проживання.

Сума податкового зобов'язання, зазначена в декларації, повинна бути сплачена самостійно платником, який не є підприємцем, до 1 серпня року, що настає за звітним.

Які доходи потрібно вказувати?

До найпоширеніших видів доходів, які фізична особа зобов'язана декларувати самостійно, відносяться:

1. Доходи, отримані від осіб, які не є податковими агентами (пп.168.2 ПК). Якщо говорити простими словами, це доходи, отримані від осіб, котрі не утримують та не сплачують податки з ваших доходів.

Наприклад, із заробітної плати податки утримує і сплачує до бюджету роботодавець. Натомість, якщо дохід отриманий від фізичної особи, яка не зареєстрована підприємцем або самозайнятою особою, податки слід сплатити самостійно.

Також до цієї категорії доходів можемо віднести доходи, отримані від нерезидентів.

2. Дохід, отриманий від здачі власного майна в оренду, якщо орендар не є підприємством або ФОП (пп.170.1.5 ПК).

3. Дохід у вигляді спадщини (пп. 174.3 ПК).

Відносно цього виду доходів відзначимо: якщо ви вступили в спадщину від родича першого або другого ступеня споріднення, то такий дохід оподатковується за нульовою ставкою. Спадщина від інших осіб буде оподатковуватись у розмірі 5%. А якщо спадкодавець є нерезидентом — 18% (пп. 174.2.3 ПК).

4. Дохід від продажу нерухомого майна (пп. 172 ПК):

Якщо ви продаєте будинок або квартиру не частіше, ніж один раз на рік, і це майно знаходиться у вашій власності більше 3-х років, такий дохід не підлягає оподаткуванню. Цей критерій не діє, якщо ви отримали нерухомість у спадок; у цьому випадку застосовується правило оподаткування спадщини.

Хто отримає знижку за навчання?

Багато фізичних осіб користуються податковими знижками на навчання. Таку знижку може отримати громадянин України з офіційно підтвердженим доходом, який оплачує середню спеціальну або вищу освіту за себе або працюючого члена сім'ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік/дружина, діти).

Раніше сума витрат, дозволених до включення до податкової знижки, не могла перевищувати прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. З 1.01.2018 були скасовані обмеження як щодо суми коштів, сплачених за навчання, так і навчального періоду, який оплачується.

При цьому загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника, нарахованого як заробітна плата, зменшена на суми страхових внесків, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати цього працівника.

Також можна скористатися правом на отримання знижки, пов'язаної з навчанням члена сім'ї першого ступеня споріднення, незалежно від того, отримує такий член сім'ї заробітну плату чи ні.

***

Наостанок зазначимо, що у кожному відділенні податкової інспекції є відділи для консультування по питанням оподаткування. Дуже поширеною є практика, коли волонтери допомагають громадянам заповнювати декларації і робити відповідні розрахунки. Також, можна зателефонувати на гарячу лінію податкової і задати питання, які не зрозумілі.