Закон і Бізнес


Выборочный метод

Может ли отсутствие резонансных дел быть показателем готовности храма Фемиды к переформатированию


№3 (1353) 20.01—26.01.2018
КСЕНИЯ МАГНУШЕВСКАЯ
9280

Оказывается, о том, что суды созрели для ликвидации или реорганизации, говорит отсутствие в них резонансных дел. По крайней мере, такой вывод напрашивается после сообщения председателя Государственной судебной администрации Зеновия Холоднюка: суды ликвидируются после того, как во всех резонансных делах будут приняты решения. Вопрос только в том, кто же будет определять критерии резонансности?


Трагедії не сталося

Сьогодні багатьох цікавить, як позначиться на подальшій долі справ перехідний момент у процедурі ліквідації нинішніх та утворенні нових судів. Одні побоюються, що чи не всі спори доведеться вирішувати заново, інші переймаються тим, які зміни потрібно внести до процесуальних законів, аби володарі мантій, переведені до нової окружної установи, змогли забрати зі старих інституцій свої справи.

Дехто навіть висловлює думки, що відповідно до указів Президента всі храми Феміди були ліквідовані чи реорганізовані, а замість них — утворені окружні, тому нині жоден суд не має права розглядати справи. Втім, у ДСАУ, яка розробляла нову карту судів, переконують: у Багдаді все спокійно.

«Всі суди працюють у штатному режимі, приймають справи, реєструють, розподіляють, слухають усі справи без винятку до того дня, поки не буде утворений новий окружний суд, поки не будуть переведені судді, не визначені переможці конкурсу на вакансії», — запевнив З.Холоднюк.

За його словами, «ніякої трагедії не сталося». «Деякі гарячі голови, особливо це стосується адвокатів, звертаються до судів, мовляв, ви — ніхто, ви вже ліквідовані, не маєте права розглядати справи. Це не відповідає дійсності. Нехай до кінця читають «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про судоустрій і статус суддів»: усі суди працюють доти, доки не буде утворений окружний суд, прийнято рішення про початок процесуальної роботи суду», — наголосив керманич ДСАУ.

Крім того, він переконаний: храми Феміди не будуть ліквідовані, доки не винесуть рішень у резонансних справах. Які ж справи є суспільно значимими? 

У тлумачному словнику подається, зокрема, таке значення слова «резонанс»: «відгомін, відгук, дія як відповідь на що-небудь». Словосполучення «резонансна справа» зазвичай трапляється в ЗМІ: саме журналісти можуть охрестити ту чи іншу справу резонансною.

Те, що представники мас-медіа безпосередньо докладають рук до того, щоб справа набула розголосу, підтверджує й опитування, яке «ЗіБ» провів у кількох групах Фейсбуку.

На думку більшості респондентів (54%), критерієм резонансності справи є часте згадування її в ЗМІ. На другому місці така ознака, як «фігурант справи — представник влади» (так вважає кожен четвертий опитаний). Тільки окремі особи обрали такі варіанти: критерієм значимості справи є той факт, що за скоєний злочин передбачене довічне позбавлення волі (14%), або якщо на засіданні присутні громадські активісти (7,5%).

У декого є власна думка щодо визначення резонансності. «Це коли одні судді беруть самовідвід у справі, не бажаючи виносити сумнівні рішення, й вона потрапляє до інших суддів, які готові під тиском виконувати вказівки. Насамперед критерій резонансності буде визначатися забезпеченням можливості не втратити таких виконавців», — такий коментар розміщений під опитуванням.

Про значимість — на сайтах

Окремі користувачі соціальної мережі запропонували прийняти закон про резонансні справи та прописати в ньому відповідні критерії. Ще один варіант: довідку про те, що справа є значимою, може видавати голова суду. Жарти жартами, але іноді й храми Феміди за прикладом журналістів називають певні справи резонансними.

Так, на офіційному сайті Апеляційного суду Кіровоградської області в рубриці «Інформація для громадян» є опція «Резонансні справи». Щоправда, інформація там застаріла: останнє повідомлення датується 30 серпням 2013-го.

На сайті Апеляційного суду Волинської області є анонси про розгляд резонансних справ, наприклад апеляційних скарг на ухвали слідчих суддів про обрання запобіжних заходів особам, затриманим під час одержання хабарів. У деяких місцевих установах значимим нарікають розгляд клопотань про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Восени минулого року на інтернет-сторінці Сторожинецького районного суду Чернівецької області з’явилася інформація: у провадженні інституції перебуває резонансне кримінальне провадження (щодо привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; незаконних дій з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення).

Втім, не тільки кримінальні справи набувають розголосу, а й адміністративні (наприклад виборчі), цивільні (земельні, сімейні спори тощо), господарські (банкрутство, корпоративні спори).

Важелі впливу

Тож, як бачимо, чи не кожна справа може стати суспільно значимою, якщо про неї часто згадуватиметься в мас-медіа. Крім того, трапляється, що справа, резонансна для конкретного району, не є такою для регіону в цілому.

На думку експертів, визначати, що суди ліквідуються після того, як розглянуть усі резонансні справи, небезпечно. Адже останні доволі часто є складними, вирішуються тривалий час. Тому переформатування нинішніх установ в окружні може відкластися не на один рік.

Щоправда, такі системні зміни можуть узагалі не відбутися, зважаючи на те, що до деяких храмів Феміди постійно надходять значимі справи. Тому, наполягають фахівці, відсутність резонансних справ аж ніяк не може бути показником готовності суду до ліквідації чи реорганізації.

Втім, чи не найбільша небезпека криється в тому, що можновладці самостійно, за власними критеріями, визначатимуть ті справи, які, як вони вважають, є резонансними. За таких обставин, припускають експерти, судді, котрі розглядатимуть ці важливі справи, стануть заручниками методу вибірковості.

Адже не виключено, що їхнє професійне майбутнє залежатиме від прийнятого рішення: якщо вердикт у резонансній справі буде не таким, як очікує влада, ці судді можуть продовжити кар’єру вже в іншому храмі Феміди, далекому від того, в якому працюють. Бо відповідно до закону в разі ліквідації чи реорганізації установ згода володаря мантії на переведення не потрібна. Відтак його можуть відправити на роботу в будь-який суд.

Те, що «метод резонансності» застосовуватиметься до храмів Феміди вибірково, зрозуміло вже сьогодні. Так, першими ліквідують 5 райсудів у Чернівцях та Черкасах, а також 2 — в Черкаській області. При цьому ніхто не перевірятиме, розглядаються в них резонансні справи чи ні. Напевно, реформатори вважають, що в цих установах апріорі не може бути суспільно значимих справ, а вони є тільки, наприклад, у столичних судах.

Водночас експерти сумніваються, що можновладці підуть на те, аби законник, перевівшись до своєї ж установи, але вже з новою вивіскою, продовжував вирішувати розпочаті справи. Адже тоді не буде можливості розселити суддів з колегії, яка розглядає резонансну справу, по різних інституціях або відправити неугодного володаря мантії здійснювати правосуддя за тридев’ять земель. Чи, можливо, фахівці помиляються і представники влади готові залишити всіх суддів на своїх місцях? Поживемо — побачимо.

 

ПРЯМА МОВА

Зеновій ХОЛОДНЮК,
голова Державної судової адміністрації:

— Хочу заспокоїти суспільство, ЗМІ: суди будуть ліквідовані після того, коли у всіх резонансних справах будуть прийняті відповідні рішення або вироки. Те, що стосується, наприклад, Оболонського, Святошинського районних судів м.Києва: доти, доки ці справи (резонансні. — Прим. ред.) не будуть розглянуті, не буде вироків, ніхто не ліквідовуватиме ці суди та не утворюватиме нові. Або є інша думка: якщо будуть унесені зміни до процесуальних кодексів, то, відповідно, склад колегії суддів переведеться до нового окружного суду, справа перейде за цими суддями. Тобто вирішити питання можна і в такий процесуальний спосіб.