Закон і Бізнес


Каждый судья должен знать…

ВККС обновила Программу экзамена кандидатов на должность судьи


№49 (1088) 08.12—14.12.2012
4239

Высшая квалификационная комиссия судей Украины привела Программу анонимного тестирования (экзамена) кандидатов на должность судьи на выявление уровня общих теоретических знаний в области права в соответствие с законодательными изменениями.


 

Вища кваліфікаційна комісія суддів України

Рішення

30 жовтня 2012 р.       м.Київ

 

Програма

анонімного тестування (іспиту) кандидатів на посаду судді на виявлення рівня загальних теоретичних знань у галузі права

I. ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

1.1. Поняття, форма, механізм держави

Загальне поняття та ознаки держави, її сутність і призначення. Суб’єкти (носії) та джерела влади. Суверенітет як ознака держави. Поняття та види функцій держави, форми та методи їх здійснення. Форма державного правління: поняття, ознаки, види. Поняття та види територіального устрою. Унітарні та федеративні держави: поняття, ознаки. Об’єднання держав. Конфедерація: поняття, ознаки. Міждержавні об’єднання: поняття, ознаки, види. Поняття та види державного режиму. Механізм держави: поняття, призначення, склад. Поняття, ознаки, елементи апарату держави. Теорія демократії. Поняття, ознаки і класифікація органів держави. Принцип поділу влади. Механізм «стримувань і противаг». Органи законодавчої, виконавчої, судової влади.

1.2. Політична система суспільства

Громадянське суспільство. Політична система суспільства: поняття, ознаки, структурні частини. Місце та роль держави у політичній системі суспільства. Держава та місцеве самоврядування. Поняття, види та функції політичних партій. Поняття та види громадських організацій, їх взаємодія із державою. Держава і церква.

1.3. Правовий статус особи

Поняття та структура правового статусу особи. Суб’єктивне право та юридичний обов’язок: поняття, види. Юридичні гарантії прав та свобод особи: поняття, види. Система прав дитини. Міжнародно-правовий механізм захисту прав та свобод людини. Правосвідомість як властивість правосуб’єктної особи. Поняття та елементи правосвідомості. Правова культура особи: поняття, елементи, способи формування.

1.4. Концепції праворозуміння

Праворозуміння: основні сучасні підходи. Теорія природного права. Нормативний підхід до права. Психологічна та соціологічна теорія права. Теологічна та історична школа права. Марксистська теорія права та матеріалістичне праворозуміння. Поняття та складові позитивного права. Інтегративна теорія.

1.5. Вчення про об’єктивне право

Об’єктивне право: поняття, ознаки, сутність, призначення. Принципи права. Функції та цінність права. Співвідношення права і закону.

Поняття, ознаки, структура системи права. Норма права: поняття, ознаки, елементи, види, співвідношення з іншими соціальними нормами. Поняття інституту права, їх види. Поняття та види галузей права. Критерії їх формування. Поняття та ознаки публічного і приватного права. Критерії їх відмежування. Особливості системи національного та міжнародного права. Міжнародне публічне право. Міжнародне приватне право.

1.6. Правотворчість. Джерела права. Система нормативно-правових актів та їх систематизація

Правотворчість: поняття, ознаки, види, стадії, принципи. Поняття та стадії законотворчості. Зовнішня форма (джерело) права: поняття, ознаки. Система джерел права: поняття, ознаки, елементи, структура. Поняття, структура нормативно-правового припису, його види та співвідношення із нормою права та статтею нормативно-правового акта. Система нормативно-правових актів України: поняття, елементи, ознаки. Міжнародний договір. Закон: поняття, ознаки, види. Підзаконні нормативно-правові акти: поняття, ознаки, види. Дія нормативно-правових актів у часі, просторі та за колом осіб. Поняття, значення та способи систематизації нормативно-правових актів. Правові системи.

1.7. Реалізація норм права. Правозастосування

Поняття, ознаки, форми та стадії реалізації норм права. Акти застосування права: поняття, ознаки, види. Юридична техніка. Конкуренція нормативно-правових приписів: види та зміст. Правові колізії та способи їх попередження і подолання. Правові прогалини та способи їх усунення. Аналогія закону і аналогія права.

1.8. Тлумачення правових норм

Поняття, принципи та функції тлумачення норм права. Обставини, що зумовлюють необхідність тлумачення нормативно-правових приписів. Способи тлумачення нормативно-правових актів. Тлумачення-з’ясування, тлумачення-роз’яснення нормативно-правових актів. Інтерпретаційно-правові акти: поняття, ознаки, види. Тлумачення нормативно-правових приписів Конституції України. Особливості тлумачення нормативно-правових приписів міжнародних договорів України.

1.9. Юридична відповідальність. Правове регулювання су­спільних відносин

Правова поведінка: поняття, ознаки, форми. Протиправна поведінка. Поняття та види юридичного конфлікту. Поняття, ознаки, склад правопорушення. Види правопорушень. Поняття, ознаки юридичної відповідальності, підстави її застосування. Мета, функції, принципи та види юридичної відповідальності. Правовий вплив: поняття та механізм. Правові засоби. Поняття, призначення, предмет та сфери правового регулювання. Правовий режим. Механізм та стадії правового регулювання. Законність: поняття, принципи та гарантії. Правопорядок. Співвідношення понять «правовий вплив» та «правове регулювання».

...

Полный текст Программы анонимного тестирования (экзамена) кандидатов на должность судьи на выявление уровня общих теоретических знаний в области права читайте здесь.