Закон і Бізнес


Не мы к вам, а вы к нам

Пять преимуществ для расположения центрального суда: соседство с вокзалом, ровная дорога, скоростной Интернет, большое помещение и близкие правоохранители


У Нововоронцовському райсуді приміщень вистачить і для законників з двох інших установ.

№49 (1347) 16.12—22.12.2017
ЕЛЕНА КОВАЛЕНКО
9153

Представители Нововоронцовского районного суда Херсонской области считают преждевременным укрупнение храмов Фемиды. В будущем, когда ситуация в судебной системе и стране в целом стабилизируется, можно создавать окружные суды. Впрочем, определяя местонахождение центрального суда, стоит учесть несколько особенностей.


Економії коштів не буде

Державна судова адміністрація пропонує створити Великоолександрівський окружний суд Херсонської області на базі трьох районних судів цього регіону: Великоолександрівського, Високопільського та Нововоронцовського. На думку представників останньої інституції, нині оптимізація мережі судів за проектом, розробленим ДСАУ, не є прийнятною, бо не враховує багатьох важливих факторів.

«Частиною 1 ст.21 закону «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що місцевими загальними судами є окружні суди, які утворюються в одному або кількох районах чи районах у містах, або у місті, або у районі (районах) і місті (містах). Виходячи з наведеного, можна дійти висновку, що округ (територія, на яку поширюється юрисдикція місцевого загального суду) являє собою один чи кілька районів або райони в місті, місто, один район чи кілька районів з містом (містами). Округу як одиниці територіального устрою в Україні не існує», — йдеться в рішенні зборів Нововоронцовського райсуду.

На думку служителів Феміди, якщо мета оптимізації судів — скорочення видатків бюджету, то в разі запуску проекту ДСАУ витрати тільки зростатимуть та однозначно постане питання економічної доцільності таких змін.

Потрібні авто та водії

«Наприклад, розглянемо ситуацію з розподілом справ між усіма суддями новоутвореного окружного суду. Для виконання своїх повноважень судді будуть змушені їздити в різні приміщення суду, розташовані в населених пунктах окремих районів. А це вже буде відрядження з необхідністю компенсації витрат на проїзд, добові та навіть можливе проживання. Витрати такого характеру будуть постійними та суттєвими», — наголошують судді Нововоронцовського райсуду.

Крім того, такі ситуації призведуть до втрати процесуального часу для розгляду інших справ і, як наслідок, порушення засад розумних строків, а також до перешкоджання здійсненню правосуддя та доступу до нього.

Також виникне питання щодо придбання службового транспорту, що теж спричинить значні витрати коштів, оскільки більшість судів не забезпечені автомобілями та водіями як додатковими штатними одиницями. Питання виділення додаткових кабінетів для володарів мантій та забезпечення необхідними засобами для роботи також залишається відкритим.

Здійснення документообігу між храмами Феміди, які входитимуть до складу окружного суду, як в електрон-
ній, так і в паперовій формі призведе до зростання видатків бюджету та збільшення навантаження на працівників суду.

Представники херсонської установи застерігають: судові витрати, пов’язані з явкою до суду, залученням свідків, експертів тощо, які можуть компенсуватися за рахунок держбюджету, значно зростуть, оскільки через неналежне транспортне сполучення учасники процесу не завжди зможуть вчасно дістатися до установи. Всі ці чинники можуть призвести навіть до зупинення правосуддя.

Врахувати особливості

Як вважають володарі мантій, нині окружний суд можна створити лише на базі одного храму Феміди (районного, міськрайонного, міського), а не шляхом об’єднання кількох. «У майбутньому, після усунення негативних факторів, за умови відновлення територіальної цілісності країни та за умови сталого показника зростання економіки можна буде створити окружні суди, юрисдикція яких поширюватиметься на кілька районів, міст тощо», — таку думку висловили збори служителів Феміди.

Крім того, вони пропонують заснувати Нововоронцовський окружний суд Херсонської області (зі штатною чисельністю 12 суддів) на основі Нововоронцовського, Високопільського та Великоолександрівського райсудів з розміщенням центральної інституції в смт.Нововоронцовка.

До переваг Нововоронцовського райсуду служителі Феміди відносять таке. По-перше, на балансі суду перебувають 2 окремі будівлі загальною площею 620 м2, що, на думку володарів мантій, дозволить розмістити служителів Феміди, працівників апарату. Нині будівля здається в оренду.

Другий важливий момент: Нововоронцовський райсуд розташований біля автовокзалу, що сприятиме швидкому та вчасному прибуттю громадян до інституції. «Через смт.Нововоронцовка проходить автомагістраль державного значення Т 0403 (Мар’янське — Берислав), що є одним з основних шляхів сполучення населених пунктів Херсонської області. В 2017 році розпочався капітальний ремонт дороги, закінчення якого заплановано на кінець 2018-го. Покращення якості дорожнього покриття приведе до збільшення кількості рейсових автобусів, що, у свою чергу, покращить автосполучення з населеними пунктами області», — назвали і третю причину володарі мантій.

Крім того, жителі смт.Нововоронцовка забезпечені оптоволоконним підключенням до Інтернету, що сприяє покращенню якості послуг та стабільності зв’язку. До того ж у населеному пункті розміщені відділи прокуратури та поліції, ІТТ, районна лікарня.

Доступність для громадян

«Думка громади щодо ліквідації судів дуже важлива, адже відсутність публічного обговорення, висвітлення позицій органів влади в ЗМІ до майбутніх перетворень та проведення судової реформи в цілому можуть призвести до обурення громадськості. Це, у свою чергу, миттєво вплине на рівень невдоволення як судовою, так і іншими гілками влади», — вважають у Нововоронцовському райсуді.

На думку суддів, з метою порушення територіальної цілісності України, підриву авторитету влади та заподіяння збитків державі недоброзичливі суб’єкти можуть використати обурення громадськості для провокацій, різних сутичок.

«Оптимізація мережі судів є складним процесом, на який може впливати багато факторів. У разі проведення невдалої або нерозумної оптимізації можна очікувати негативних наслідків у суспільстві», — дійшли висновку в суді, визнавши недостатніми дії ДСАУ щодо доведення до відома громадськості та служителів Феміди інформації про переформатування установ та неприйнятною пропозицію про створення Великоолександрівського окружного суду Херсонської області.

Крім того, збори вважають, що в питанні оптимізації ДСАУ повинна врахувати навантаження на суддів, особливості впровадження нового процесуального законодавства та створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, дотримання принципу рівності служителів Феміди при визначенні винагороди, а також забезпечення принципу доступності правосуддя.