Закон і Бізнес


Чужое мнение — потемки

ВС может игнорировать судебную практику, наработанную ВСУ


Василь Гуменюк заявив, що ВСУ не претендує на те, щоб ВС керувався його практикою.

№39 (1337) 14.10—20.10.2017
Юрий ИВАНОВ
12669

В проектах процессуальных кодексов предполагалось отметить: новый Верховный Суд должен учитывать практику предшественников. Однако за эту норму народные депутаты не проголосовали. К чему это приведет в будущем?


Особисте право

Майбутні судді ВС вибудовуватимуть свою роботу на власний розсуд. І те, чи враховуватимуть вони практику ВСУ, залежатиме тільки від них самих. Таку думку висловив на черговому брифінгу представник Судової палати у цивільних справах ВСУ Василь Гуменюк. «Неважливо, буде вказівка враховувати попередню судову практику чи ні. Велосипед, так би мовити, нові судді ВС по-новому створювати ж не будуть», — зазначив він.

«Верховник» упевнений, що володарі мантій, які прийдуть працювати в будівлі на вул. П.Орлика, є фахівцями в галузі права, адже пройшли конкурс. Після призначення вони гідно продовжуватимуть справу ВСУ. «Сядуть, візьмуть конкретну справу, і їм треба буде вирішувати, але, крім своєї думки, потрібно буде мати й чиюсь сторонню. Як вони це робитимуть? Чи читатимуть наші висновки, постанови часів Радянського Союзу, рішення Європейського суду з прав людини — це вже кожного особисте право у вирішенні конкретної справи», — резюмував суддя.

В.Гуменюк пригадав, що раніше були постанови Пленуму ВСУ, які мали обов’язковий характер для застосування судами. Згодом вони набули рекомендаційного характеру. Проте це один із видів актів, спрямованих на забезпечення єдності судової практики.

Досконалості немає меж

«Якщо 10 чи 20 разів сказали про щось, то, які б розумні судді не прийшли, вони цього відкинути не зможуть. Прочитають, можуть урахувати, ще й щось доопрацювати чи навіть краще написати, адже досконалості немає меж», — уважає В.Гуменюк.

На думку «верховника», виготовлення рішень — творчість кожної особи, яка за неї відповідальна та ставить власний підпис. Головне, щоб це було відповідно до чинного законодавства, міжнародних актів.

Також В.Гуменюк наголосив на тому, що рішення ВС мають відповідати критеріям розумності, справедливості, доброчесності та, звісно, співвідноситися з обставинами справи. «Верховник» підсумував, що нинішні судді не претендують на те, щоб їхню практику використовували, однак вважає, що вона вже стала надбанням історії.

Звіт за 9 місяців

Також на заході «верховники» прозвітували про свою роботу за 9 місяців. Так, суддя-спікер Судової палати в адміністративних справах ВСУ Олександр Прокопенко зазначив, що до них надійшло 2004 заяви про перегляд рішень. Однак до провадження допустили тільки 585 документів, а у 952 випадках — відмовили в цьому. Загалом же, за цей період розглянуто 291 справу.

Представник Судової палати в господарських справах ВСУ Анатолій Ємець повідомив, що у них відсоток допуску ще менший: 163 з 1300 заяв, що надійшли. Впоралися зі 125 справами.

Суддя також звернув увагу на особливості рішення Європейського суду з прав людини у справі «Куликов та інші проти України». Заяви колишніх суддів, що ґрунтувалися на страсбурзьких висновках, розглядалися на спільному засіданні ВСУ. «Протягом двох останніх місяців поточного року до Суду звернулися всі 18 суддів, у справі яких ЄСПЛ установив порушення прав, гарантованих Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод», — повідомив А.Ємець. Наразі, за його словами, нерозглянутою залишилася тільки одна така справа.

Прозвітувала й суддя-спікер Судової палати у кримінальних справах ВСУ Галина Канигіна. Вона наголосила: колеги розглянули 349 справ і прийняли рішення про допуск справи до провадження лише в 32 випадках.

За її словами, за 9 місяців поточного року в поновленні строку на подання заяв про перегляд рішення відмовили 61 особі. У багатьох випадках у зверненнях до Суду громадяни вказують, що підставою для такого поновлення має бути укладання договору з новим адвокатом. «Як правило, ВСУ відмовляє в таких клопотаннях, оскільки угода з новим адвокатом сама по собі не є підставою для поновлення строку на оскарження», — пояснила законниця.

Завершував звіт В.Гуменюк, який поінформував, що до цивільної палати надійшло 1853 заяви. Це дещо менше, ніж в «адміністративників». Протягом останнього місяця розглянули 50 справ і підготували 39 правових висновків. Серед них — у справах, що виникають з договірних, трудових, житлових правовідносин, а також земельних і спадкових спорів.

Наведені цифри дозволяють спрогнозувати, яку кількість справ устигатиме розглянути за місяць новий ВС. Хоча чисельність суддів буде більшою, на нових володарів червоних мантій впаде весь вал касаційних скарг. А та кількість заяв, що нині розглядає ВСУ, буде сумірною з навантаженням на Велику палату ВС.