Закон і Бізнес


Чрезвычайное противодействие

За безопасность суда должны отвечать по крайней мере 4 охранника. И начинать следует уже сегодня


№37 (1335) 30.09—06.10.2017
Юрий ИВАНОВ
6729

Службу судебной охраны так и не создали. Хотя в этом году для обеспечения ее функционирования в госбюджете предусмотрено 350,2 млн грн. В результате до сих пор 60% судов вообще не охраняют.


Коли поліція бездіє…

Стан безпеки в українських судах (це стосується загроз проникнення сторонніх осіб, занесення вибухових речовин та зброї) є незадовільним. Такі результати дослідження озвучив радник з питань судової безпеки Ради правосуддя Нідерландів Кейс Такс під час круглого столу «Чи впливає стан безпеки в українських судах на незалежність рішень Феміди?».

К.Такс перевірив Апеляційний суд м.Києва, Господарський суд Харківської області, Харківський апеляційний господарський суд, Сихівський та Галицький районні суди м.Львова, Львівський окружний адміністративний суд та Солом’янський райсуд м.Києва. Експерт зафіксував, що в установах третьої гілки влади регулярно відбувалися жахливі інциденти — від блокування входу до будівлі, до безладу в залах засідань. Протестувальники приносили труни, клали суддям на стіл гранати, у вікна служителів Феміди навіть стріляли, а в одній будівлі спалахнула пожежа.

Експерта дивує, що працівники поліції втримуються від утручання. Він припускає, що така бездіяльність зумовлена «симпатією до учасників акції».

«Під час свого дослідження зрозумів, що в судах працюють сміливі люди, які виконують свій важливий обов’язок без прикриття будь-якими суттєвими заходами безпеки. Зловмисники можуть легко й безперешкодно реалізовувати всі види загроз щодо них, — зазначив К.Такс.

4 охоронці

Гість із Голландії наголосив, що потрібно негайно розробити систему безпеки для українських судів. Поки не створили спеціального підрозділу, необхідно підвищити кількість працівників Національної поліції та Національної гвардії для охорони Феміди. На думку експерта, у кожному суді має працювати принаймні 4 охоронці, двоє з яких були б на вході, один — на пункті перевірки зброї, а ще один мав би займатись обходом території.

У свою чергу провідний радник консультативної місії Європейського Союзу з питань судової реформи Джон Каббон відзначив: «Зміни, які ми рекомендуємо щодо безпеки Феміди, потрібно починати з невеличких кроків». Наприклад, варто створити кілька зразкових судів і саме в них упроваджувати ті новації, які пропонують експерти з Нідерландів у звіті. На його думку, тоді проблема безпеки поступово вичерпається.

У законі «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що ССО має розпочати виконання своїх повноважень у повному обсязі не пізніше за 1 січня 2018 року. Проте дотепер питання про створення підрозділу залишається відкритим. Можливо, такі круглі столи та конференції привернуть увагу суспільства до цієї актуальної проб-
леми і зрештою крига скресне… А поки що ставити крапку в питанні захищеності та незалежності володарів мантій зарано.

 

ПРЯМА МОВА

Валентина СІМОНЕНКО,
голова Ради суддів України:

— Зараз у судах перебувати небезпечно. Я за 20 років не згадую такого періоду, щоб у деяких установах узагалі була відсутня охорона. Ситуацію намагаємося виправити, але основна проблема полягає в тому, що Служба судової охорони не створена. Цьому йде надзвичайна протидія. Передання охорони судів у руки саме судової влади — це було намагання створити дійсно незалежний суд. Та не склалося.

Підрозділ не створили, на мою думку, з вини Державної судової адміністрації та виконавчої влади. До цієї проблеми потрібно ставитися прискіпливіше. Адже останні події з нападами на суддів свідчать, що може бути й гірше.