Закон і Бізнес


Искушения для Фемиды

На судей давят и предлагают взятки, но они уверяют: это не влияет на их решения


№37 (1335) 30.09—06.10.2017
ИВАН ГРИГОРЬЕВ
8779

Подавляющее большинство обладателей мантий считают, что в случае получения информации о коррупционных действиях коллег следует немедленно сообщить в правоохранительные органы. Однако признают, что это спряжено с рисками для карьеры. Треть опрошенных прежде всего попробует убедить коллегу не соблазняться.


Антикорупціонерам не довіряють

Такими є дані всеукраїнського опитування суддів, проведеного компанією GFK Ukraine на замовлення програми USAID «Нове правосуддя» й репрезентованого днями. Як зазначив спеціаліст із моніторингу та оцінювання програми Томас Вертилецький, такі дослідження планується проводити протягом 4 років. Мета — простежити прогнозовані Урядом позитивні зміни.

В опитуванні, що проводилось із 5 до 31 липня, взяло участь 718 суддів зі 143 установ усіх інстанцій та регіонів. І 66% із них погодилися, що корупція — сьогодні найбільша проблема в Україні (22% так не вважають). Разом з тим 71% опитаних покладають надії в подоланні корупційних явищ саме на судову систему.

Майже половина респондентів уважає, що створення Національного антикорупційного бюро було необхідним кроком. Однак у його ефективність вірить тільки кожен 6-ий. Водночас маємо 40% скептиків. «Лише 21% суддів сказали, що створення Вищого антикорупційного суду матиме якийсь позитивний вплив на подолання корупції. Натомість більше від половини із цим не погодилися», — зазначила старший науковий співробітник GFK Ukraine Таміла Коноплицька.

Неправомірний вплив

Чутливими експерт назвала питання щодо тиску на суддів. 10-а частина опитаних зізналася, що за останні 2 роки на них чинився тиск, аби схилити до прийняття певних рішень. Кожному 5-му погрожували притягненням до дисциплінарної відповідальності, а 15% — до кримінальної або адміністративної. Щоправда, 3% визнали, що в їхньому суді справи розподілялись із порушеннями з метою вплинути на розгляд.

Майже 1/4 опитаних повідомили, що у зв’язку з професійною діяльністю про них негативно писали ЗМІ. Громадські організації проводили розслідування, висували звинувачення 10-ій частині респондентів.

22% суддів одержували погрози від учасників процесу. Проте майже 3/4 з них запевнили, що ухвалювали рішення, незважаючи на це. До прокуратури зверталися 6% опитаних, поліції чи СБУ — тільки 3%. Не дуже сподіваються в таких випадках на Раду суддів (до неї зверталися 5%). Щоправда, про справжню картину говорити не можна, бо кожен 5-ий відмовився відповідати на відповідне запитання.

Чи готові встояти

Міф, що в суді не знайдеш правди без хабара, розвіює відповідь на запитання, чи отримували судді таку пропозицію та чи погоджувалися. У цьому зізналося близько 50 опитаних. Але 62% з них сказали, що приймали правильне рішення, незважаючи ні на що. «Досить незначна частина сказала, що вони такі пропозиції отримували, і ці дані скоріше ілюстративні», — прокоментувала ситуацію Т.Коноплицька. До того ж третина респондентів не захотіла говорити про дану проблему.

Якщо одержать інформацію про корупційні дії колег, то кожен 3-ій спробує переконати не брати в цьому участі. «Така собі корпоративна етика, коли судді спробують це вирішити якось між собою, а не звернуться до відповідних органів», — сказала експерт. Утім, є й такі, хто повідомить про корупційні дії колег НАБ, прокуратуру, СБУ або поліцію. При цьому 39% опитаних уважають, що звернення до правоохоронців матиме наслідки для їхньої ж кар’єри.

Може, тому кожен 5-ий або взагалі нічого не робитиме, або поінформує голову суду. Прикметно, що органам самоврядування та Вищій раді правосуддя готові довіритися ще менше осіб — 5 і 4% відповідно. Щоправда, 22% респондентів відмовилися відповідати.

Цікаво буде порівняти результати опитування з даними через рік. Адже може так статися, що судді стануть сміливішими та зголосяться повідомити про спроби підкупу. І тоді вийде, що після реформи хабарі стали пропонувати частіше, ніж до її проведення.

Поки що ж автори дослідження спробували довести, що за останні 3 роки довіра до суду зростає: з 5% у 2015 році до 10 — у минулому й 12% — у поточному. Втім, при цьому не згадують, що на початку 2010-х цей показник був набагато більшим, бо ні політики, ні ЗМІ не вели цілеспрямованої кампанії, спрямованої на дискредитацію судової системи. Не буде такого негативу — повернеться й довіра громадян.