Закон і Бізнес


Странная защита

ГПУ обязали проверить саму себя на предмет вмешательства


Генеральна прокуратура мусить відзвітувати про втручання в правосуддя своїх же працівників.

№35 (1333) 16.09—22.09.2017
Юрий КОЛЬНОБРИЦКИЙ
5470

Высший совет правосудия принял во внимание очередные жалобы на давление. В одной из них говорится о неправомерных действиях сотрудников Генеральной прокуратуры, а в другой — об угрозе физической расправы со стороны неизвестных лиц.


Суддя як свідок

Олег Васьковський з Господарського суду Закарпатської області поскаржився до ВРП на втручання в його діяльність працівників ГПУ. 23 березня на адресу суду надійшла повістка про виклик О.Васьковського до старшого слідчого в особливо важливих справах для допиту як свідка в кримінальному провадженні.

На думку судді, такі дії працівників Генпрокуратури мають ознаки втручання в здійснення правосуддя, оскільки відомості про вказане провадження внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Ідеться про розтрату майна ТОВ «Закарпатполіметали» — злочин, відповідальність за який передбачено ч.5 ст.191 Кримінального кодексу. Водночас пояснення мають стосуватися розгляду справи №16/89 про банкрутство цього ж підприємства (справа перебуває в провадженні судді).

На запит заступника голови ВРП Вадима Беляневича суддя уточнив, що його було допитано як свідка в цьому кримінальному провадженні слідчими ГПУ у 2014 та 2016 роках. Запитання стосувалися розгляду справи, прийнятих у ній рішень та наявності впливу на нього з боку керівництва суду чи інших осіб.

Зрештою ВРП визначила за доцільне звернути увагу Генерального прокурора на те, що процесуальна діяльність органів досудового розслідування не може порушувати гарантії незалежності суддів. А хіба в будинку на вул. Різницькій про це не знають?

Тримали в СІЗО

Суддя Новопсковського районного суду Луганської області Роман Потапенко повідомив ВРП про втручання в його діяльність працівників Служби безпеки та Національного антикорупційного бюро.

Зокрема, як ідеться в заяві, 16 серпня, після проголошення виправдувального вироку в одній зі справ, усупереч вимогам ст.126 Конституції, ст.49 закону «Про судоустрій і статус суддів», ст.482 Кримінального процесуального кодексу, суддю було незаконно затримано НАБ. Р.Потапенко зазначає, що в його кабінеті був проведений обшук із застосуванням технічних засобів відеофіксації, після якого ніяких слідів злочину не виявили.

Служитель Феміди переконаний у незаконності обшуку в його помешканні, який провели теж 16 серпня. Після обшуку суддю доставили в СІЗО м.Києва. При цьому в нього не було із собою жодних документів, які б засвідчували його особу.

Звільнили ж Р.Потапенка тільки 18 серпня — після того, як ВРП відмовила в задоволенні подання Першого заступника Генпрокурора Дмитра Сторожука про надання згоди на тримання судді під вартою.

Крім того, Рада ухвалила рішення внести до ГПУ подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, які вчинили дії, що порушують гарантії незалежності суддів.

28 серпня Р.Потапенко направив повідомлення про злочин Генпрокурору. 4 вересня скаргу внесли і до реєстру ВРП за №2176/0/6-17.

Картина зі знущаннями

Також у колегіальному органів ознайомилися зі скаргою Світлани Хомініч та Олексія Євтушенка із Саксаганського районного суду м.Кривий Ріг Дніпропетровської області.

Член Ради Наталя Волковицька повідомила, що під час розгляду цивільної справи в листопаді 2016 року 6 присутніх у залі засідання осіб, які не були учасниками процесу, виявили неповагу до суду. Зокрема, не виконували розпоряджень головуючого й не підкорялися вимогам судового розпорядника щодо припинення порушення порядку. Більше того, зухвальці вдалися до погроз розправитися із законниками, якщо рішення не сподобається. Аби продемонструвати свої наміри, незвані гості тримали в руках картину Герарда Давида «Суд Камбіса».

«Після прибуття до суду працівників підрозділу Національної поліції вказані особи вдавалися до хуліганських дій, хапали співробітника поліції за формений одяг, намагаючись заволодіти табельною зброєю, погрожували фізичною розправою, вчинили напад на озброєного представника поліції, у зв’язку із чим останнім було здійснено попереджувальні постріли», — зазначила Н.Волковицька.

Доповідачка підкреслила, що за вказаним фактом Саксаганським відділенням поліції Криворізького ВП ГУ НП в Дніпропетровській області до ЄРДР унесено відомості про правопорушення, яке має ознаки злочину, відповідальність за який передбачено ч.2 ст.296 КК.

Щоправда, згодом постановою слідчого провадження закрито «у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення». Невдовзі Криворізька місцева прокуратура №3 скасувала таке рішення та відновила досудове розслідування.

Проте, за інформацією прокуратури, слідчі не приймали процесуальних рішень щодо наявності або відсутності ознак утручання в діяльність голови чи суддів та впливу на них. Н.Волковицька зауважила, що такий тривалий та неякісний розгляд повідомлення про втручання в діяльність судді не тільки не сприяє незалежності суддів, а й негативно впливає на авторитет вітчизняної Феміди.

Рада, як зазвичай, вирішила переадресувати питання до ГПУ, аби та прозвітувала про перебіг розслідування. Це не перше таке клопотання, але дотепер ВРП не озвучувала відомостей, як на вул. Різницькій реагують на листи такого роду. Принаймні у реєстрі повідомлень на сайті Ради відровідний стовпчик, де відображаються вжиті владними органами заходи, геть порожній. Як наслідок, такі розгляди нагадують стрясання повітря, а не розв’язання дійсно наболілих для вітчизняного правосуддя проблем.