Закон і Бізнес


300 прокуроров

Количество кандидатов должно быть достаточным, чтобы говорить о конкурсе, а не автоматическом зачислении


У КДКП очікують значного збішення кількості поданих документів. До цього всі готові.

№32-33 (1330-1331) 14.08—31.08.2017
ВИЛЕН ВЕРЕМКО
213078

Начат учет желающих посоревноваться за кресла в местных прокуратурах. Недавно созданная Квалификационно-дисциплинарная комиссия прокуроров уже получила документы первых кандидатов. Пока их немного, однако, вероятно, много времени уходит на собирание справок. В целом претенденты будут бороться за 300 должностей.


Процес пішов

Із 7 серпня КДКП розпочала прийом документів таких кандидатів, а також тих, хто виявив бажання перевестися до вищої інстанції. Здобувачі прокурорських крісел можуть подати необхідні папери до 1 вересня, а ті, кому заманулося підвищення, — до 21 серпня.

За результатами прийому документів протягом трьох перших днів (станом на 18:00 9 серпня) перевестись у Генеральну прокуратуру виявили бажання 22 особи, у тому числі: 6 — на посади керівників структурних підрозділів, 14 — прокурорів, 2 — слідчих. До регіональних прокуратур захотіли перейти 3 людини. На участь у доборі до місцевих поки що зголосилися 4 кандидати, з-поміж яких 3 жінки.

У комісії очікують, що невдовзі потік документів значно зросте. Адже добір і конкурс на переведення були оголошені лише 26 липня, а на збирання довідок потрібен час.

Утім, можуть виникнути складнощі. Зокрема, як повідомив кореспондентові «ЗіБ» голова секретаріату комісії Сергій Подкопаєв, претенденти повинні надати письмові копії електронної декларації, а багато хто з них не мають цифрових підписів.

Крім того, закон дозволяє надсилати папери поштою, вочевидь, вони надходитимуть пізніше. Тому в комісії очікують, що «з другого тижня кількість людей, які подають документи, збільшиться».«Маємо сподівання, що до завершення терміну подачі документів буде достатньо бажаючих і буде проведений повноцінний конкурс», — зазначив секретар КДКП Юрій Піцик.

Що змінилося

До набрання чинності положеннями щодо нової процедури призначення прокурорів діяв п.51 «Прикінцевих положень» закону «Про прокуратуру». Передбачалося, що проведення тестування, стажування майбутніх державних обвинувачів затверджується Генеральним прокурором. Останній також визначав умови конкурсів на зайняття адміністративних посад.

Однак із 15 квітня добором кандидатів, переведеннями, іншими кадровими питаннями займається КДКП. Порядок процедури визначено ст.29 закону. Люди подають документи до комісії, яка їх перевіряє. Далі учасники складають кваліфіспит (тести та письмове завдання), проводиться спецперевірка. Та, щоб зайняти посаду, треба ще протягом року пройти навчання в Національній академії прокуратури.

Переведення до органу прокуратури вищого рівня регламентується ст.38 закону. Воно здійснюється за результатами конкурсу, його порядок визначає КДКП. Відповідне положення комісія затвердила, його можна знайти на її офіційному сайті

Однією з принципових відмінностей нового порядку С.Подкопаєв назвав те, що тепер процедура конкурсу досить детально регламентована в законі. Тут також чітко визначений перелік документів, подання яких вимагається від учасників добору.

«Кандидати мають відповідати вимогам: диплом і обов’язковий стаж роботи в галузі права не менше ніж 2 роки після отримання диплома й до моменту подання документів до КДКП», — наголосив Ю.Піцик.

Вибирати буде з кого

Оголошено добір на 300 посад у місцевих прокуратурах. Хоча, за даними КДКП, реальна потреба — близько 500 осіб. Однак у комісії зазначають, що НАПУ може забезпечити навчання та проживання максимум 300 чоловік. Тож імовірно, відчуватиметься кадровий голод. Хоча невдовзі має бути створено Державне бюро розслідувань, яке перебере в прокуратури функцію слідства. Тож і роботи поменшає. 

С.Подкопаєв не став говорити, на яку чисельність кандидатів розраховує комісія до кінця терміну подання паперів. «Можу сказати, що ця кількість має бути достатньою для того, щоб ми говорили про конкурс, а не про автоматичне зарахування певної кількості осіб», — сказав він. І додав, що досвід дає підстави твердити про «щиру зацікавленість людей у цих конкурсах».

Крім того, посадовець звернув увагу на ту обставину, що випускники юридичних факультетів, котрі закінчили навчання у 2015 році, не мали змоги відразу потрапити в прокуратуру, бо треба було мати 2-річний юридичний стаж. Ці люди могли вже набути такий і нині претендувати на посади. При цьому, якщо брати до уваги лише виші, які готують відповідних спеціалістів (харківський, одеський, юрфаки КНУ ім. Шевченка, ЛНУ ім. І.Франка), то вони щорічно випускають близько 1,5 тис. фахівців. І це тільки за спеціалізацією «прокуратура». Тому є сподівання, що ці люди прийдуть на конкурс.

До чого готуватися

Положення про кваліфікаційний іспит і методика оцінювання кандидатів уже затверджені КДКП та оприлюднені на офіційному сайті. Ю.Піцик зазначив, що незабаром там розмістять і перелік питань для тестів.

Перевірка стосуватиметься знання законодавства та права. А під час практичного письмового завдання претендентів перевірятимуть за кількома критеріями. Серед них такі: аналітичні здібності, знання мови та європейських стандартів. Про дати тестування й виконання практичного завдання КДКП повідомить після закінчення прийому документів та їх опрацювання.

Під час навчання виплачуватиметься стипендія — 2/3 місячного окладу прокурора місцевої прокуратури. У комісії вважають її замалою, але розраховують, що це не стане перешкодою для охочих стати держобвинувачами.

Риба шукає, де глибше

Після підготовки кандидатів комісія оголосить конкурси на зайняття посад по всій Україні. Тут існують ризики, що тих, хто зголоситься працювати в столиці чи у великих обласних центрах, вистачатиме, а ось для депресивних регіонів буде дефіцит охочих. Ю.Піцик розуміє проблему, однак зазначив, що наразі законодавство не має чітких механізмів зобов’язати кандидата обрати посаду в тому чи іншому регіоні. 

«Такі побоювання є. І вони вже неодноразово висловлювались і членами КДКП на зборах, і представниками ГПУ», — розповів секретар КДКП. Проте в комісії сподіваються, що їхні пропозиції будуть ураховані під час підготовки проекту про внесення змін до закону «Про прокуратуру».

Чи виправдаються побоювання — говорити зарано. Поки що навіть не можна побачити повної картини, скільки претендентів і з яких регіонів подадуть документи. Тому варто дочекатися хоча б закінчення їх прийому.

Ґрунтовний підхід вимагає часу 

На опрацювання піде певний час. Крім того, слід ураховувати, що деякі папери надійдуть до комісії після 1 вересня, оскільки кандидат може до кінця цього дня лише відправити їх поштою. На проведення тестування та виконання практичного завдання піде близько місяцястільки ж займе спецперевірка: треба направити запити в компетентні органи та одержати відповіді, узагальнити їх. Далі — річне навчання. Тобто, за планом, нові прокурори займуть посади тільки на початку 2019 року.

Однак можемо припустити, що процес затягнеться через негаразди, які виникатимуть на різних етапах. Бо такий конкурс проводиться вперше, а КДКП створена з нуля й має багато поточних проблем (див. №29 «ЗіБ»). Утім, її члени налаштовані оптимістично.

Одне добре: принаймні поки що в профільному законі не передбачено участі в процедурі добору громадської ради доброчесності…

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Юрій ПІЦИК,
секретар Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів:

— На мій погляд, стипендія, передбачена для кандидатів під час проходження навчання в Національній академії прокуратури, трохи замала. Виходячи з того, що навчальний заклад розташований у Києві, де вартість життя дещо вища, ніж в інших регіонах. Але є сподівання, що кандидати, які йдуть на цей добір, люди мотивовані й такі перешкоди їх не зупинять.

Крім того, до постанови Кабінету Міністрів «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників органів прокуратури» від 31.05.2012 №505 унесено зміни, й посадові оклади збільшаться.

Тобто є ініціативи і з боку Уряду, і з боку Генеральної прокуратури, спрямовані на те, щоб підвищити оклади. Відповідно, буде підвищення розміру стипендії, визначеної законом у розмірі 2/3 окладу.