Закон і Бізнес


Ставьте власть под контроль!


№14 (1312) 08.04—14.04.2017
8125

Право на обжалование постановлений, вынесенных в соответствии со ст.267 КАС, касается любых решений относительно наложения штрафа, в том числе и об отказе в этом. Такое заключение сделал Пленум ВАСУ в постановлении №3, текст которого печатает «ЗиБ».


Пленум Вищого адміністративного суду України

Постанова

13 березня 2017 року                        м.Київ                                 №3

Про огляд практики застосування адміністративними судами статті 267 Кодексу адміністративного судочинства України

Заслухавши доповідь заступника голови, секретаря пленуму Вищого адміністративного суду України М.Смоковича про огляд практики застосування адміністративними судами статті 267 Кодексу адміністративного судочинства України, пленум Вищого адміністративного суду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Доповідь заступника голови, секретаря пленуму Вищого адміністративного суду України М.Смоковича взяти до відома.

2. Огляд практики застосування адміністративними судами статті 267 Кодексу адміністративного судочинства України (додається) довести до відома суддів адміністративних судів.

Головуючий                         О.НЕЧИТАЙЛО
Секретар пленуму            М.СМОКОВИЧ

 

Огляд практики застосування адміністративними судами ст.267 Кодексу адміністративного судочинства

Відповідно до ст.1291 Конституції контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Сьогодні кодекс передбачає дві процесуальні форми контролю адміністративного суду за виконанням рішень в адміністративних справах:  це зобов’язання судом суб’єкта владних повноважень, не на користь якого ухвалене рішення, подати у встановлений судом строк звіт про його виконання (ст.267 КАС) та шляхом вирішення і розгляду справ із приводу рішень, дій або бездіяльності державної виконавчої служби (ст.181 КАС).

Перша форма судового контролю є відносно новою і адміністративними судами застосовується нечасто. Основною причиною цього є неоднакове розуміння судами окремих положень ст.267 КАС.

Відповідно до ст.36 закону «Про судоустрій і статус суддів» пленум вищого спеціалізованого суду систематизує та забезпечує оприлюднення правових позицій вищого спеціалізованого суду з посиланням на судові рішення, в яких вони були сформульовані.

У Вищому адміністративному суді здійснено вивчення практики застосування адміністративними судами ст.267 КАС.

За результатом цієї роботи сформовано огляд правових позицій ВАС, наведених у рішеннях, в яких вирішено питання застосування тих положень вказаної статті, що викликали певні труднощі у правозастосовній практиці адміністративних судів різних інстанцій.

З повним текстом постанови пленуму можна ознайомитись за посиланням.