Закон і Бізнес


Отбеливание серого

Владелец торговой марки сможет ограничить ввоз своей продукции. Ожидать ли подорожания товаров?


№12 (1310) 25.03—31.03.2017
ЕВГЕНИЙ БЕРЕЗОВСКИЙ
7876

В Верховной Раде рассуждают над возможностью изменения правил ввоза продукции, защищенной торговыми марками. Это значат, что у «серых» импортеров могут возникнуть проблемы, ведь правообладатели остановят их работу.


Комітет з питань інтелектуальної власності Асоціації правників України обговорив новації, передбачені в проекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення публічності і недопущення зловживань в сфері реєстрації та обігу знаків для товарів і послуг, а також захисту та створення умов для реалізації прав їх власників» (№5419). Документ понад рік перебуває в стінах парламенту, і його розгляд просувається не надто швидко. Хоча профільний комітет дав згоду на ухвалення проекту в першому читанні. А те, що ініціаторами змін виступили більш як 30 народних обранців з різних фракцій, суттєво підвищує шанси на їх підтримку.

Як пояснили автори документа, мета останнього — вдосконалити практику реєстрації знаків для товарів і послуг. Зокрема, передбачено розміщення всіх поданих заявок на знаки у відповідному реєстрі. Завдяки цьому зацікавлені особи зможуть отримати потрібну інформацію та в разі потреби в адміністративному порядку захистити свої права. Крім цього, має бути покращена й сама процедура подання заперечень на реєстрацію.

Разом з тим основну увагу експертів привертає фактична зміна режиму вичерпання прав на торговельну марку в Україні з міжнародного на національний.

Слід зазначити, що законодавство прямо не встановлює, що в Україні діє міжнародний режим, але саме такого висновку можна дійти з огляду на застосування норм та позицію судів. Це означає, що в нас не передбачено обмежень щодо території, на якій товар з нанесеним на нього товарним знаком може бути введений в обіг перед тим, як його завезуть до нашої держави.

Із цього випливає, що, закупивши партію побутової техніки певної торговельної марки, підприємець може вільно завезти її на територію України і продавати. І те, що ця торговельна марка вже має в нашій країні офіційного дистриб’ютора, ніяк не може вплинути на ситуацію. Адже товар увозився без жодного порушення законодавства. Такий імпорт називають «сірим».

Проект же передбачає, що в Україні почне діяти національний режим вичерпання прав. Відповідно до нього власник торговельної марки зможе встановити обмеження на ввезення до України своєї продукції. Відповідне право матиме один або кілька його офіційних представників.

Перше запитання, яке виникає із цього приводу: кому такі зміни вигідні? На переконання заступника директора НДІ інтелектуальної власності НАПрНУ Олександра Дорошенка, виграють великі дистриб’ютори, які позбудуться конкурентів.

Як приклад О.Дорошенко наводить продаж запчастин для автомобілів. На станції технічного обслуговування вони можуть бути оригінальні, поставлені безпосередньо виробником, або ліцензійні — зроблені з дозволу виробника, але на інших заводах. За нинішніх правил імпортер має повне право ввозити такі ліцензійні деталі до нашої держави, а коштують вони зазвичай дешевше. Однак після ухвалення змін правовласник (не виключено, що на прохання дистриб’ютора) зможе заявити: де вироблено, там і продається, а в Україну відтепер завозитимуться тільки оригінальні деталі.

На переконання експерта, національний режим вичерпання прав підходить для економічно розвинених держав, а ось імпортозалежним країнам набагато вигідніше мати велику кількість постачальників.

Разом з тим ухвалення проекту ще не означатиме, що всі правовласники відразу почнуть установлювати обмеження. Наприклад, як зазначалось під час заходу, в Україні досі офіційно не представлена IKEA, а численні магазинчики, які продають її меблі, користуються, швидше за все, послугами «сірих» імпортерів. Однак виробник навряд чи виступає проти цього: прибуток він має, навіть не приходячи на український ринок.

А ось фармвиробники рішуче проти неофіційного імпорту своєї продукції. Адже в такому разі вони не можуть гарантувати, що ліки не були пошкоджені, правильно зберігались або їх не замінили на підроблені.

До того ж, переконаний партнер ЮФ AEQUO Олександр Мамуня, «сірий» імпорт не гарантує того, що товар буде дешевший. Так, у Польщі та Чехії легально ввезена побутова техніка часто значно дешевша, ніж «сіра» в Україні. Настільки дешевша, що її часто беруть для перепродажу в нас. А тому, вважає О.Мамуня, новації зроблять ринок більш цивілізованим.