Закон і Бізнес


Аргумент «резервистов»

Народные депутаты согласились спасти Фемиду от кадрового коллапса за счет представителей третьего отбора


Тепер претендентам залишається сподіватися тільки на те, що ВР підтримає зміни до закону.

№9 (1307) 04.03—10.03.2017
МАРИНА ЗАКАБЛУК
614659

Наконец парламентарии услышали претендентов на мантии, которые за результатами третьего отбора были зачислены в резерв, но не успели занять должности. Народные избранники предлагают разрешить кандидатам пройти упрощенную процедуру отбора. Таким образом, это спасет Фемиду от кадрового коллапса.


Прохання претендентів

На шпальтах «ЗіБ» неодноразово висвітлювалася тема дефіциту служителів Феміди в місцевих судах. «Кадровий голод» у цих установах негативно впливає на всю судову систему. Адже навантаження на володарів мантій суттєво збільшується, наслідком чого є затягування розгляду справ.

Як писало наше видання, представники третього добору готові частково розв’язати кадрову проблему. Втім, для того, щоб кандидати могли знову потрапити до резерву, необхідно внести зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів» та допустити претендентів до складення кваліфікаційного іспиту повторно. Це дозволить, з одного боку, відновити права «резервістів», а з другого — зайняти вакансії в судах, де нині працюють 50% або й менше від штатної чисельності законників.

Тому сьогодні є необхідність визначення в законодавстві правового становища кандидатів, у яких закінчився строк дійсності результатів кваліфіспиту. Як розповіли «ЗіБ» представники третього добору, для вирішення вказаного питання вони протягом кількох місяців направили сотні індивідуальних, десятки колективних звернень до народних депутатів, зокрема членів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Так, понад 140 претендентів звернулися до голови профільного комітету з проханням унести відповідні зміни.

«Резервісти» просять удосконалити п.29 «Прикінцевих та перехідних положень» закону «Про судоустрій і статус суддів»: після слів «одного року до набрання» записати фразу «або дев’яносто днів після набрання». Тобто відкоригований пункт матиме такий зміст: кандидати на посаду судді, які були зараховані до резерву на заміщення вакантних посад та включені до рейтингового списку, якщо закінчення трирічного строку припало на період одного року до набрання або дев’яносто днів після набрання чинності цим законом, мають право взяти участь у доборі на посаду судді без складання відбіркового іспиту та проходження спецпідготовки. Такі кандидати повторно складають кваліфікаційний екзамен та беруть участь у конкурсі на зайняття вакансій.

Парламентарі почули

Нинішня редакція п.29 дозволяє взяти участь у четвертому доборі за спрощенною процедурою тільки представникам другого добору. Нагадаємо: права останніх відстоював нардеп Валерій Писаренко, який свого часу пропонував унести зміни до закону, щоб дозволити учасникам другого добору повернутися до резерву. Цього разу до нього приєдналися ще кілька колег, які погодилися з аргументами кандидатів з третього добору та запропонували відкоригувати п.29 «Прикінцевих та перехідних положень» закону «Про судоустрій і статус суддів», аби «резервісти» отримали право взяти участь у доборі за спрощеною процедурою.

Парламентарі хочуть, аби такі зміни були записані в «Прикінцевих положеннях» проекту закону «Про Конституційний Суд України» (№5336-1) під час підготовки акта до другого читання.

«Таке положення відповідатиме Конституції та узгоджуватиметься з іншими нормами, які передбачають доступ до професії судді через кваліфікаційне оцінювання та конкурсні процедури в порядку, встановленому законом «Про судоустрій і статус суддів». Ми готові підтвердити свої знання та професійний рівень на повторному кваліфікаційному іспиті. Це дозволить відсіяти з добору непрофесіоналів та повторно зарахувати до резерву доброчесних і компетентних кандидатів на посаду судді», — повідомили представники третього добору.

Сподіватимемося, що більшість народних обранців із розумінням поставляться до учасників третього добору та підтримають законодавчі ініціативи, внесені колегами. У разі затвердження запропонованих коректив претендентам залишиться лише дочекатися, коли Вища кваліфікаційна комісія суддів проведе повторний кваліфіспит та зарахує їх до резерву. І вже найближчим часом ці особи зможуть зайняти такі бажані, але здобуті надзвичайно складним шляхом посади.