Закон і Бізнес


Вопрос трех юрисдикций

Юристы обсудили актуальные проблемы регистрации имущества


Как отметила Наталья Морщагина, инициаторами встречи с судьями выступали субъекты хозяйствования.

№51 (1297) 17.12—23.12.2016
Александр Паренюк
18000

На базе Одесского апелляционного хозяйственного суда состоялся круглый стол на тему: «Актуальные вопросы применения законодательства в сфере государственной регистрации». Участники мероприятия смогли узнать ответы на вопросы, с которыми сталкиваются в практической деятельности


Як розповіла голова ОАГС Наталія Морщагіна, ця тема була обрана не випадково. Справа в тому, що останнім часом законодавство в цій сфері зазнало суттєвих змін, у зв’язку із чим при його застосуванні виникає безліч складних питань. Основні труднощі стосуються процедури реєстрації, підстав її проведення та оскарження дій державних реєстраторів.

Н.Морщагіна зазначила, що тему круглого столу обирали не самі судді, а представники реєстраційної служби та суб’єкти господарювання різних сфер діяльності. А через те, що нині всі суди стикаються з розглядом справ про всілякі реєстраційні дії, на заході виступили представники всіх юрисдикцій.

Від загальної юрисдикції — голова Малиновського районного суду м.Одеси Леонід Лічман, від адміністративної — заступник голови Одеського окружного адмінсуду Ігор Завальнюк, а також начальник управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Одеській області Андрій Іванський.

«Ми не випадково обрали такий формат, оскільки хочемо максимально висвітлити цю проблему, і завдяки такому широкому колу учасників сподіваємося знайти ефективні шляхи вирішення найбільш спірних моментів. Я розраховую на плідну роботу і позитивний результат від проведення цього заходу», — зауважила Н.Морщагіна.

Під час круглого столу був побудований відкритий діалог, до якого могли долучитися не тільки судді та співробітники реєстраційної служби, а і юристи, представники громадських організацій, великих підприємств і місцевої влади. Вони змогли поставити запитання й отримати відповіді від суддів і держреєстраторів.

За словами Л.Лічмана, тема, порушена на зібранні, дуже цікава й актуальна, оскільки сталість ринку нерухомості є однією із запорук стабільності економіки нашої країни. Він сказав, що круглий стіл цікавий ще й тому, що спори і справи, пов’язані з реєстрацією об’єктів нерухомості, характерні для всіх юрисдикцій.

«Реєстрація нерухомості дуже важлива для всіх людей, тому що кожен так чи інакше у своєму житті стикається із цим питанням. Справа в тому, що право власності на житло виникає тільки тоді, коли воно зареєстроване в установленому порядку. Навіть якщо була якась угода або судове рішення, цього недостатньо для того, щоб людина стала повноцінним власником майна і могла ним розпоряджатися, — пояснив Л.Лічман.

Він додав: проблеми виникають тому, що законодавство змінюється протягом багатьох років. Уперше закон був прийнятий у 2010-му, а в 2015 і 2016 роках до нього внесли кардинальні зміни. Саме практичні питання застосування нового документа і його тлумачення обговорювалися на круглому столі. При цьому голова Малиновського райсуду зазначив, що останні зміни в законі мають дуже прогресивний характер і звільняють людей від необхідності доведення багатьох формальностей.

В результаті учасники заходу дійшли висновку, що чинне законодавство у сфері державної реєстрації потребує вдосконалення, оскільки містить прогалини. Крім того, було вирішено, що подібні заходи необхідні як для судового корпусу, так і для державних реєстраторів, адвокатів, юристів-практиків і вчених, тому їх потрібно проводити регулярно.