Закон і Бізнес


Уважай, как Бекхэм

Адвокат должен донести свою позицию как до участников профильных органов, так и до широкой аудитории


№47 (1293) 19.11—25.11.2016
ЕКАТЕРИНА ГРИНЬОВА
6393

В Украине стартует программа профессионального развития для юристов, которые стремятся повысить качество юридических услуг и эффективно внедрять реформы в сфере правосудия. В рамках программы участники получат специфические знания, необходимые для раскрытия их экспертного потенциала.


Визнані й шановані

Програма професійного розвитку «Адвокат майбутнього» спрямована насамперед на формування громадського активу правничої спільноти. На цьому під час презентації наголосили керівник програми Андрій Вишневський та президент Асоціації правників України Денис Бугай. Своїми професійними надбаннями у таких напрямах, як взаємодія з клієнтом та процесуальними опонентами в суді, громадськістю та медіа, комунікація в юридичному співтоваристві з правниками, ділитимуться визнані й шановані серед юристів тренери, науковці та практики.

Відбір тренерів, так само як і учасників, відбуватиметься під час самої програми. Це будуть бізнес-тренери, котрі спеціалізуються на тих темах і питаннях, щодо яких відбуватиметься підготовка.

Прикметно, що одним з критеріїв відбору стане незаангажованість.

Так, говорячи про повагу, голова правління Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, Вікторія Мітько порівняла програму з британською академією футболу, заснованою Девідом Бекхемом. Відповідаючи на запитання про цілі академії, відомий футболіст сказав, що в ній навчатимуть повазі на полі та поза ним. Так само українських правників навчатимуть повазі до себе й до інших.

«Тут не буде нічого, чому юристів учать у вищій юридичній школі. Натомість адвокати зможуть опанувати так звані м’які навички, необхідні для того, щоб бути успішними та ефективними. Це пов’язано з новими вимогами до юриста, які висуває до представників професії українське суспільство, — розповів А.Вишневський. — Ці вимоги не обмежуються тим, щоб бути ефективним провайдером правових послуг. Юрист сьогодні повинен мати можливість сформувати свою позицію стосовно тих реформ, які відбуваються в правовій сфері, насамперед у сфері правосуддя, вміти донести свою думку як до представників різних профільних органів, груп, рад, так і до широкої аудиторії».

Регіони в пріоритеті

Відбір учасників відбуватиметься наприкінці грудня цього року, з лютого 2017-го почнеться навчання, яке передбачає 4 триденні сесії, що проходитимуть у Києві, Львові, Харкові та Одесі. За словами А.Вишневського, ці міста обрали, щоб програма дійсно була всеукраїнською і участь у ній узяли адвокати з різних регіонів.

«Оскільки у столиці багато правників-активістів, наша програма спрямована насамперед на роботу з регіонами», — уточнив він.

Кількість місць у першому наборі обмежена. Так, для початку в проект потраплять 100 юристів.

Також потенційним учасникам необхідно буде надати дві рекомендації від клієнтів або колег. Якщо адвокат виявляє громадську активність, виступає на конференціях, бере участь у розробках законопроектів, займає активну позицію в органах адвокатського самоврядування, він матиме додаткові переваги. Однак, відповідаючи на питання анкети, йому доведеться вкластися в 500 знаків. Це може виявитися своєрідним тестом на лаконічність і змістовність для гідного заявника, попередили в АПУ.

Пряма мова

Хто ж такі адвокати майбутнього?

Докладніше про те, хто такі адвокати майбутнього, якими стануть сучасні правники по закінченні програми розвитку у 2017 році, «ЗіБ» розповіли її ініціатори.

Андрій Вишневський, керівник програми «Адвокат майбутнього»:

— Суспільство вимагає того, щоб юридична професія консолідувалася, щоб вона була інституційно міцною, оскільки громадяни хотіли б розраховувати на правників, як на захисників прав людини. У зв’язку із цим виникають вимоги до юриста з точки зору лідерських якостей, можливості розвивати професію — адвокатуру та органи адвокатського самоврядування. Це і є основним напрямом, за яким буде здійснюватися підготовка учасників програми: як бути ефективним надавачем правової допомоги, агентом змін, промоутером реформ і лідером у професійній спільноті.

Оксана Кікоть, менеджер українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні»:

— Якість правової допомоги, яка надається в Україні, залежить не тільки від знань адвокатів, а й від їх компетенції й здатності об’єднуватися, співпрацювати між собою для того, щоб обмінюватися досвідом і просувати найкращі практики захисту прав людини.

Канадський досвід налічує багато років запровадження таких програм, і ми залучили Канадську асоціацію юристів до її розроблення і реалізації. Навесні вони перебували в Україні з місією, провели кілька оціночних сесій у Києві, Одесі та Львові, зустрічалися з адвокатами з 10 регіонів України для того, щоб зрозуміти, з якими викликами вони стикаються у своїй роботі, які є потреби у навчанні й розвитку. Нині програму активно розробляють канадські експерти, які сподіваються на те, що вона сприятиме встановленню зв’язків і обміну досвідом між юридичними спільнотами Канади та України.

Вікторія Мітько, голова правління Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу:

— Адвокати кажуть, що їх не поважають працівники правоохоронних органів, а ті у свою чергу звинувачують адвокатів у неповазі до правоохоронців. Проте всі вони —учасники процесу, колеги, які служать закону. Ця програма «селекціонує» адвокатів, які розуміють, що адвокат — це поняття цілодобове. Не можна бути адвокатом з 9:00 до 18:00, недостатньо блискуче володіти матеріальним і процесуальним правом. Адвокатура майбутнього — це насамперед професійні честь, гідність і повага. Ця програма допоможе адвокатам, які постійно підвищують свій рівень, у прагненні побудувати діалог у професійному середовищі й провести реформу, налагодити взаєморозуміння між колегами-правниками, між процесуальними опонентами.