Закон і Бізнес


Забег на «верховную» дистанцию

Кандидатов на должности в ВС не будут распределять по квотам, не будут проверять на детекторе лжи, а отправят к психологу


«Квалификационники» дали старт конкурса, а через 4 месяца до финиша доберутся максимум 120 человек.

№46 (1292) 12.11—18.11.2016
МАРИНА БОЙКО
5504

Уже в начале марта следующего года Высшая квалификационная комиссия судей объявит фамилии победителей конкурса на замещение должностей в новом Верховном Суде. Но этому событию будут предшествовать 4 месяца напряженной работы. Не до шуток будет и претендентам, ведь им придется пройти экзамен, собеседование с психологом, проверку на добропорядочность и оценивание общественностью. А от квотирования отказались: ВККС не будет распределять вакансии в ВС между судьями, адвокатами и научными работниками.


Заявити про намір

7 листопада ВККС запустила механізм добору до ВС. Як раніше повідомляв «ЗіБ», усього є 120 вакансій: по 30 вільних крісел у кожному із чотирьох касаційних судів (адміністративному, господарському, кримінальному та цивільному). Інтрига щодо того, хто займе ці посади, зберігатиметься аж до березня. А от те, хто претендуватиме на «верховні» крісла, стане відомо вже за кілька днів (звичайно, якщо ВККС не засекретить інформації).

Протягом 9—15 листопада кандидати повинні повідомити комісію про свої плани взяти участь у конкурсі. Тож іще до початку подання охочими одягти червоні мантії необхідного пакета документів для участі в змаганнях уся країна знатиме їхні прізвища.

Окрім цього, стане відомо, який з касаційних судів має найбільшу популярність серед юристів. З’ясується й те, в якому з чотирьох підрозділів ВС боротьба за крісла буде найзапеклішою.

«Ми просимо кандидатів протягом п’яти робочих днів заявити, що вони мають намір брати участь у конкурсі. Нам потрібно дізнатися про те, яка кількість кандидатів до нас прийде. Адже необхідно розрахувати, яку кількість кандидатів ми можемо приймати щоденно, та організувати електронну чергу. Ми не хочемо, щоб під час подання документів черга була за межами нашого приміщення. А хочемо, щоб кожен приходив у визначений час, щоб ми за 10—15 хв. прийняли його документи й кандидат міг займатися своїми справами», — заявив голова ВККС Сергій Козьяков під час брифінгу, присвяченого старту конкурсу.

Роль винагороди

До речі, якщо борці за посади у ВС проігнорують вимогу «кваліфікаційників» і вчасно не подадуть заявок про участь, їхніх документів уже ніхто не прийме. Той, хто успішно пройде попередню реєстрацію, із 17 листопада до 9 грудня (конкретну дату й час визначить ВККС) може надати свій життєпис, довідки, копії документів тощо.

Прикметно, що члени комісії детально розписали, які відомості та в яких паперах повинні міститися. Так, у мотиваційному листі претендент має зазначити передумови, які спонукали його до участі в конкурсі. Також слід обгрунтувати мету, якої кандидат прагне досягти під час перебування у ВС. Передбачено й те, що в листі необхідно довести наявність необхідної кваліфікації для відповідної посади та обов’язково пояснити: яку роль відіграє суддівська винагорода у волевиявленні стати «верховником».

На думку експертів, це питання є досить каверзним. Очевидно, ВККС поставила його кандидатам неспроста, щоб виявити, чи є в них жага до наживи. Швидше за все, відповідь у комісії оцінюватимуть за шкалою доброчесності.

Разом з тим охочих одягти червоні мантії чекає пастка: якщо вони зазначать, що йдуть до ВС, аби внести свою лепту в єдність судової практики, а не по гроші, комісія може запідозрити їх у лукавстві. Якщо ж правник чесно напише: розмір суддівської винагороди відіграв ключову роль у прийняття рішення претендувати на посаду, ВККС може забракувати його кандидатуру. Тож, імовірно, «кваліфікаційники» вже на власний розсуд визначатимуть, як реагувати на ту чи іншу відповідь.

Максимум без мінімуму

Після того як комісія прийме документи, вона має встановити відповідність особи вимогам до кандидата на посаду судді ВС. Потім потенційних «верховників» чекатиме спеціальна перевірка, яка орієнтовно завершиться 13 січня наступного року.

Представники кваліфоргану визначилися і з датами проведення інших етапів конкурсу. Якщо ВККС не зіб’ється з графіка, то перша частина оцінювання (іспит) відбудеться 18 та 23 січня, а друга (співбесіда) триватиме з 20 лютого до 10 березня.

До речі, у проведенні перевірки на профпридатність комісія встановила певні обмеження. «Кандидат може звернутися лише з однією заявою про проведення кваліфікаційного оцінювання для участі в конкурсі виключно в один із судів, щодо яких оголошено конкурс. У разі відкликання поданої заяви повторне звернення в межах одного оголошеного конкурсу не допускається», —зазначено в конкурсних умовах.

Як повідомив член ВККС Андрій Василенко, недавно були затверджені правила перевірки на профпридатність — Положення про порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання, показники відповідності критеріям кваліфікаційного оцінювання та засоби їх встановлення. «ЗіБ» спробував розібратися, які ж оцінки ставитимуть претендентам. Так, максимальний бал — 1000. За відповідність критерію компетентності можна розраховувати на отримання 500 балів (з них 300 — за професійну компетентність, по 100 — за особисту та соціальну). За відповідність етичним критеріям та вимогам доброчесності кандидат може отримати щонайбільше по 250 балів.

Утім, у положенні не згадується про те, яким є мінімальний бал за оцінку відповідності кожному зі згаданих критеріїв. Він визначатиметься самими «кваліфікаційниками» вже за результатами оцінювання. Тож не виключено, що до рейтингу здобувачів мантій потраплять особи з не дуже високими оцінками. Просто тому, що будуть кращими з гірших.

Квот не буде

У рамках проведення кваліфоцінювання кандидатів чекає тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей, яке включає в себе співбесіду зі психологом. «Таке вперше відбудеться в нашій країні, але у світі це давно практикується», — наголосив С.Козьяков.

Новелою є й отримання від громадської ради доброчесності інформації та обгрунтованих висновків щодо охочих працювати у ВС. «Ми б хотіли, аби висновки, які комісії надаватиме ГРД, були мотивованими, щоб вони витримували будь-яку змістовну критику. Кожен, хто йде на конкурс, повинен розуміти, що питання доброчесності перевірятиметься не лише комісією із залученням інших інституцій, держорганів. Ми матимемо ГРД. Не хотів би, щоб вона була політвідділом при ВККС. За приклад для ГРД може слугувати робота Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції», — зауважив секретар кваліфікаційної палати ВККС Станіслав Щотка.

За його словами, доброчесність буде чинником, який визначатиме: може кандидат з огляду на відповідність її критеріям зайняти посаду судді ВС чи ні. «Щось недосказане, недоз’ясоване потім буде каменем або гирею, які тягнутимуть суддю вниз і, мабуть, заважатимуть йому бути незалежним і сміливим у прийнятті тих чи інших рішень», — наголосив секретар палати.

У свою чергу представники ЗМІ поцікавилися: чи планує комісія відправляти одіозних кандидатів на перевірку на поліграфі? «Закон не передбачає, тому ми не плануємо», — відповів С.Козьяков.

Журналістка «ЗіБ» попросила С.Щотку розповісти, чи застосовуватиме комісія під час добору принцип квотування. «Коли ВККС розробляла документи для проведення конкурсу, то цікавилася в колег з інших країн, за якими правилами в них добирають суддів до ВС. У деяких країнах крісла в найвищому судовому органі розподіляються за квотами між суддями та представниками інших юридичних професій. Тоді члени комісії роздумували над тим, застосовувати чи ні в нас такий принцип. Яке рішення прийняли? Будуть квоти?» — такими були наші запитання.

С.Щотка звернув увагу на те, що «квотна практика» є в Португалії. «Чи імпонує особисто мені така точка зору? Швидше так, ніж ні. Але, оскільки законом квоти не передбачені, ми не можемо розширити межі закону. Якби ми запровадили квоти, був би скандал, ми б ризикували просто цей конкурс втратити як такий, що не проведений легітимно. Упередженості не буде, не потрібно нас підозрювати в тому, що ми придумаємо собі якісь суб’єктивні квоти. Все буде об’єктивно», — пообіцяв секретар кваліфпалати ВККС.

Березневий фініш

За словами очільника комісії, на завершальному етапі конкурсу відбудеться формування рейтингу та визначення переможців. Планується, що прізвища майбутніх «верховників» ВККС назве 14 березня наступного року. «Відповідно до закону ми не єдині так би мовити державні гравці в цій процедурі. Після нашого рішення про визначення переможців ми передаємо матеріали до Вищої ради правосуддя. Сподіваємося, що вона досить швидко та якісно опрацює ці документи й унесе подання Президентові для видання указу про призначення суддів ВС. Таким чином буде 3 процедури, які мають завершитися не пізніше за 30 березня», — пояснив С.Козьяков.

Утім, на його думку, не виключено, що строки реалізації етапів конкурсу трохи зміняться. «Ми поважаємо роботу наших колег у ВРП, які мають опрацювати матеріали переможців, у разі необхідності запросити їх для спілкування. Також ми поважаємо працівників Адміністрації Президента, які готують відповідний указ. Тому потрібно постаратися раніше, ніж 14 березня, завершити етап формування рейтингу та визначення переможців», — зауважив керманич ВККС.

Беручи до уваги кількість та складність етапів змагань, установлення верхньої планки та відсутність нижньої в оцінюванні претендентів, вже сьогодні можемо спрогнозувати: до фінішу «добіжать» тільки найбільш витривалі, але ніхто не гарантує, що вони будуть кращими з кращих.

 

Орієнтовний графік проведення конкурсу на посади суддів Верховного Суду.


ПРЯМА МОВА

Сергій Козьяков, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів:

— У таких масштабах конкурс до Верховного Суду відбувається вперше не тільки в Європі, а можливо, й у світі. Це я кажу не для того, щоб усі охнули. Просто так визначив закон, який ми маємо виконувати. Наведу кілька фактів. Розпочну, напевно, з кінця: конкурс має завершитися не пізніше за 30 березня 2017 року. Він оголошений на 120 посад у ВС. Але фактично ми говоримо про 4 конкурси в одному — до чотирьох касаційних судів.

Другий факт: до цього моменту ми не знаємо, і ніхто не знає, скільки кандидатів до нас прийде. Третій факт: уперше в Україні, але не вперше у світі на посади у ВС можуть претендувати не тільки судді, а й представники інших юридичних професій, а саме: адвокати та науковці. Змінюватимуться політики, парламентарі, урядовці, а судді нового ВС продовжуватимуть вершити правосуддя. Тому важливо обрати найкращих — особистостей, які відповідатимуть не лише професійним, а й етичним вимогам та будуть доброчесними.

Станіслав Щотка, секретар кваліфікаційної палати ВККС:

— Я б побажав кандидатам, які включаться в боротьбу та стануть переможцями, по-перше, бути професійними. Для цього ми і будемо перевіряти їхній рівень професійності. При цьому робитимемо це вимогливо, мінімізувавши суб’єктивізм у своїх процедурах. По-друге, ці люди вже зараз повинні розуміти: їм доведеться працювати в команді. Я не кажу, що вони повинні відразу погоджуватися на чиюсь точку зору.

Проте робота має бути конструктивною, з усвідомленням відповідальності. Такі особи в командній роботі повинні вміти продукувати конструктивні ідеї, рішення, які в перспективі стануть правовими позиціями ВС, дороговказом і будуть орієнтувати всіх нас на єдність судової практики. Рішення приймається колективно. Тому якщо в когось є великі амбіції, то потрібно відразу зрозуміти: свої амбіції треба буде приміряти до колективного рішення. Якщо колективне рішення не подобатиметься, то є право на написання окремої думки або голосування проти такого рішення. Ще я б хотів, аби ці люди були сміливими, не боялися брати на себе відповідальність приймати рішення, а потім фахово та переконливо відстоювати власну позицію.