Закон і Бізнес


Кто в стране честнее всех

Появление нового ВС будет зависеть от понимания между общественными организациями


У зборах можуть брати участь і суддівські ГО. Представники деяких з них також активно цікавляться процедурою їх проведення.

№40 (1286) 01.10—07.10.2016
ИВАН ГРИГОРЬЕВ
3650

Общественный совет добропорядочности при ВККС планируют создать уже до 16 ноября. Однако процесс может затянуться из-за разного видения процедуры субъектами избрания членов ОСД — общественными организациями. Между тем несоздание совета затормозит процесс избрания законников в новый Верховный Суд.


Ще одна рада

Закон «Про судоустрій і статус суддів», що набув чинності 30 вересня, передбачає існування нового, не властивого європейським країнам органу — Громадської ради доброчесності. Напередодні набуття чинності законом Асоціація правників України спільно з ВККС провела круглий стіл, на якому обговорювалися питання створення та функціонування нового органу.

Громадські об’єднання повинні призначити до складу ради 20 членів. Тому насамперед мова йшла про порядок скликання та проведення відповідних зборів.

Адвокат VB PARTNERS, національний експерт проекту АПУ «Ефективність дисциплінарних органів у системі судочинства» Микита Нуралін представив можливий календарний план організації заходу. Він виходив з того, що ВККС виконає свою функцію в найкоротші строки.

«Якщо діяти у встановлені законом строки і почнеться це скликання не пізніше 4 жовтня 2016 року, тобто протягом 5 днів після вступу закону в силу, ми зможемо провести збори вже 11 листопада, а 16-го буде опубліковано склад ГРД», — розповів М.Нуралін.

І тут уже з’являються ризики. Претенденти на участь у зборах мають подати:

• статутні документи;

• документи щодо кандидата (декларацію про доходи, мотиваційний лист, біографічну довідку);

• документи на підтвердження фінансової стабільності організації, її репутації та взаємодії з міжнародними організаціями.

Очевидно, що вкластися у 10 днів, аби перевірити такий пакет, вельми складно.

Секретар кваліфікаційної палати ВККС Станіслав Щотка звернув увагу на те, що кандидат має подати декларацію «таку саму, як і кандидат на посаду судді або державний службовець». «У мене запитання: має бути така декларація перевірена чи ні? На мою думку, так. В який спосіб? Мабуть, приблизно в такий самий, як і декларації кандидатів у судді, можливо, навіть із залученням фахівців із НАБ», — зазначив він.

Хто буде обирати

Природно, постає запитання: хто ж ті організації, що обиратимуть раду? Закон визначає, що це можуть бути громадські організації чи спілки, які протягом останніх двох років борються з корупцією, захищають права людини, підтримують інституційні реформи, зокрема реалізують проекти у цих сферах. При цьому вони мають подати до ВККС копію звіту за результатами фінансового аудиту не менш ніж двох реалізованих проектів із залученням міжнародної технічної допомоги або провести перевірку своєї діяльності.

Проте, за словами С.Щотки, ВККС легше допустити до зборів якомога більше організацій, ніж комусь чинити перешкоди. «Але є відчуття, що багато організацій не переступлять «санітарних» вимог. Мені не хотілося б, аби ця стадія затягнулась і перетворилась на якісь з’ясування стосунків», — висловив свої застереження член комісії.

Зрештою постало питання: чи не виявиться так, що участь у зборах зможуть узяти 2—3 суб’єкти? «Ми нарахували близько 30 організацій, які потенційно можуть узяти участь. Вони мають досвід і успішні реалізовані проекти. Дефіциту не буде», — заспокоїв заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

Хоча чим більше учасників, тим більший ризик можливих непорозумінь, які гальмуватимуть створення ГРД. На перший погляд, це проблема самих громадських активістів. Однак від створення нового органу прямо залежатиме старт повноцінної судової реформи.

«Строки створення ГРД пораховано правильно. І ми будемо намагатись їх дотримуватись. Адже на кону стоїть конкурс, котрий ми розглядаємо як національний проект, на заміщення вакантних посад у Верховному Суді. Тому ми зацікавлені, щоб це було зроблено вчасно, оперативно. І щоб до обраних членів ГРД не було питань», — пояснив С.Щотка.

ПРЯМА МОВА

Станіслав ЩОТКА,секретар кваліфікаційної палати ВККС:

— До певної міри процес залежатиме від того, скільки та якої якості буде подано документів, наскільки вони будуть оформлені фахово. Щоб нам можна було без додаткових запитів перевірити інформацію.

Законодавця в окремих моментах закинуло в лірику. Він визначив певні вимоги, яким повинен відповідати кандидат. Я не часто зустрічаю такі визначення, як «визнаний фахівець у сфері своєї професійної діяльності», «висока професійна репутація», «відповідність критерію політичної нейтральності та доброчесності». Чи є ці критерії такими, що допускають дискусію? Мені здається, що є. Зійдуться кандидати, і, можливо, буде на цьому рівні якась дискусія. Але все-таки не хочу драматизувати ситуацію, поки підкреслюю, що таке є. Думаю, що впораємось.