Закон і Бізнес


Компромисс между жизнью и трудом

Мифы и правда о 6-часовом рабочем дне


На думку авторів «шведського експерименту», скорочений на 2 год. робочий день спонукатиме працівників менше часу витрачати на каву та балачки.

№39 (1285) 24.09—30.09.2016
Ольга Макогон, адвокат, глава комитета трудового права ААУ
10915

Менталитет шведов определяет улучшение условий труда как проявление уважения и учета интересов лиц, уплачивающих многочисленные налоги и сборы. «Шведский эксперимент» был начат местными властями м.Гетенбурга в 2014 году, по инициативе которой местные дом присмотра за пожилыми людьми, больница, фабрика и технологический старт-ап ввели 6-часовой рабочий день. Первые его результаты, обнародованные весной 2016 года, вызвали на международном уровне обсуждение вопроса о целесообразности измерения продолжительности рабочего дня восемью часами.


Світова преса про «шведський експеримент»

Хардіб Матару в The Іndependent зазначив, що деякі компанії у Швеції переходять на 6-годинний робочий день, аби збільшити продуктивність та зробити людей щасливішими.

У свою чергу Ліз Алдерман із New York Times підкреслила, що Швеція давно є лабораторією ініціатив, які мають на меті покращити баланс між роботою та приватним життям як частиною колективного ідеалу: гарне ставлення до працівників уважається позитивною практикою. Багато шведських компаній пропонують систему гнучкого робочого дня, відпустку по догляду за дитиною, програми турботи про дітей. Ці заходи є одними з найкращих у світі. Проте якщо 6-годинний робочий день задовольняє малі та середні підприємства, то великі компанії не поспішають запроваджувати такий режим роботи, зауважила авторка.

Ребекка Грінфілд у статті, що оприлюднило агентство Bloomberg, пояснила: ключовий результат «шведського експерименту» полягає в тому, що продуктивність можна підвищити з меншою кількістю робочих годин, і це усуває основну перешкоду для поширення коротшого робочого дня в усьому світі. Проте визнала, що подібні зміни в США найближчим часом малоймовірні.

Натомість Вільгельм Карлстрьом у виданні Business Insider Nordic стверджує, що ті, хто підтримує 6-годинний робочий день у Швеції, заявляють: збільшення продуктивності означає, що дотримання 8-годинного робочого дня не забезпечить належної зайнятості, а також те, що в середньому дві години протягом робочого дня працівники витрачають на непродуктивну діяльність, тобто перевірку соціальних мереж, перерви на каву тощо. Автор наголосив, що експеримент зі скороченням тривалості робочого дня був успішним абсолютно не на всіх підприємствах, які брали в ньому участь.

Хоча Кріс Веллер з Tech Insider із посиланням на експерта з психології праці К.Андерса-Ерікссона пояснив: експерименти показали, що люди можуть залишатися продуктивними протягом 4—5 год. концентрованої роботи.

Менше не завжди гірше

Відповідно до ст.5 акта про робочий час у Швеції нормальна тривалість робочого дня не повинна перевищувати 40 год. на тиждень. Подібна норма закріплена й в ст.50 Кодексу законів про працю України. Зазначене дає підстави порівняти можливості, які відкриваються перед підприємствами в Україні та Швеції.

На рівні законодавства 6-денний робочий день не легалізовано. Тому можна говорити лише про експеримент, результативність якого оцінює кожне підприємство, яке до нього приєдналося. Також фірми роблять попередні розрахунки та визначають наслідки запровадження такої тривалості робочого дня.

Проблема гармонізації трудових відносин із приватним життям працівників останнім часом проявляється досить гостро. Ця неузгодженість розхитує терези на два боки: співробітники фактично працюють або довше, ніж 8 год. на день, або, навпаки, відбувають формальний проміжок часу, але інтенсивність діяльності при цьому набагато менша. Тому на передній план виходить оцінка та вимірювання продуктивності роботи.

Якщо людина здатна працювати більш інтенсивно, але меншу кількість годин, то виконання трудової функції не повинне постраждати. Адже вона не відволікається на діяльність, яка прямо не пов’язана з її обов’язками. При цьому зберігається та сама зарплата, що й при 8-годинній зайнятості.

Ефективність не постраждає

На роботу приходять заради того, аби працювати. Саме на підтвердження цієї тези спрямована ініціатива, що реалізується в багатьох шведських компаніях. Окремі українські компанії також заявляють про перехід на 6-годинний робочий день чи 4-денний робочий тиждень. Оскільки головним є ініціатива відступу від звичних правил, а не назви компаній, зосередимося на суті експерименту, який невдовзі може стати звичаєм ділового обороту.

Технологізація робочого часу, яка дозволяє пришвидшити відмову від багатьох другорядних завдань, що займають істотну частину трудового дня, робить обговорення доцільності 6-годинного робочого дня ще актуальнішим. Зрушенням є те, що досвід окремих компаній підтверджує ефективність трудової діяльності протягом коротшого робочого дня або коротшого робочого тижня. І це не потрібно прирівнювати до скороченого робочого дня чи іншого відхилення від нормальної тривалості робочого часу. Адже оплата праці та соціальні гарантії не зменшуються.

Нині будь-яке підприємство може запровадити 6-годинний робочий день без будь-яких змін у законодавстві: через колективний договір, правила внутрішнього трудового розпорядку, локальний акт або шляхом зазначення індивідуальної умови в трудовому договорі. Головне, аби це не розглядалося як скорочений чи неповний робочий день, що породжує наслідки для зарплати, передбачені трудовим законодавством. Законодавча норма про те, що нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 40 год. на тиждень, дає повну свободу дій для працівників та їхніх роботодавців.

Доцільності встановлення 6-годинного робочого дня на законодавчому рівні немає. Важливим є те, що прогресивна ідея використовується як гарний рекламний інструмент для роботодавців, що можемо спостерігати в пресі, коли ознайомлюємося з практикою окремих компаній.

Зміна цінностей — запорука успіху

Технологізація та трансформація сфери зайнятості привела до дуже цікавого наслідку. Психічні та соціальні якості й навички працівника, так звані soft skills, знову стали відігравати не меншу роль, ніж професійна освіта та кваліфікація, а, за твердженням багатьох роботодавців, навіть більшу.

У звіті Світового економічного форуму щодо майбутнього ринку праці, оприлюдненому в січні 2016 р., наголошується, що фізичні та організаційні перепони все більше розмиваються, підприємства стають гнучкішими в тому, що стосується управління роботою працівників та ставлення до них у цілому. Серед навичок працівників особлива увага приділяється вмінню швидко адаптуватися до змін, розв’язувати проблеми, а також ефективним комунікативним навичкам, креативності, навичкам взаємодії з іншими людьми та командній роботі.

Тому немає нічого дивного в тому, що такий експеримент, як 6-годинний робочий день, прижився. Наскільки тренд, що розглядається, буде поширеним, покаже час. Але те, що самі працівники та роботодавці модернізують трудові відносини у бік покращення, безперечно, є позитивним фактом.