Закон і Бізнес


Секретарь квалификационной палаты ВККС Станислав Щотка:

«Мне бы не хотелось, чтобы судьи стали заложниками ситуации»


№26 (1272) 25.06—03.07.2016
МАРИНА БОЙКО
15360

После завершения заседания Высшей квалификационной комиссии судей (21 июня) журналист «ЗиБ» поинтересовался мнением секретаря квалификационной палаты ВККС Станислава ЩОТКИ по поводу того, на что стоит надеяться кандидатам на «бессрочные» мантии после вступления в силу новой редакции закона «О судоустройстве и статусе судей». В частности, речь шла о претендентах, которые, успешно пройдя первичное квалификационное оценивание, уже подтвердили способность рассматривать дела в соответствующем суде.


— Станіславе Олексійовичу, під час засідання комісії ви запитали у одного з претендентів, чому він вважає недоцільним, аби судді-«п’ятирічки», які пройшли первинне кваліфікаційне оцінювання та отримали рекомендацію комісії для обрання безстроково, проходили ще один відбірковий етап — конкурс. На вашу думку, вони повинні брати в ньому участь?

— Мені не хотілося б, аби ці судді стали заручниками ситуації. Це моя суб’єктивна точка зору. Інше питання — процедурне. ВККС проводила щодо них первинне кваліфоцінювання. Такий був закон, так воно було пойменовано. Нині є проект закону «Про судоустрій і статус суддів» і в ньому, відповідно, «Прикінцеві та перехідні положення».

Є різні редакції. Одна редакція була така: за тих, хто вже перевірений та отримав рекомендацію для обрання безстроково, повинен проголосувати парламент. Це стосується і тієї майже сотні осіб із місцевих судів, які пройшли первинне кваліфоцінювання. Про них казав і Олексій Філатов (заступник глави Адміністрації Президента. — Прим. ред.): документи тих, хто пройшов оцінювання та отримав позитивний висновок ВККС, передадуться до парламенту. Є міжфракційна домовленість, що за них проголосують. Така логіка. Це було б правильно.

Потім нібито передумали. Окремі особи заявляли: процедура змінюється, ніхто із суддів, у яких закінчився 5-річний термін повноважень, не обійме посаду безстроково, всі дискваліфіковані: якщо закінчилися повноваження, будь ласка, ставайте в чергу. Якщо таке станеться, то що загрожує цим кандидатам?

Під час проведення конкурсу процедура кваліфоцінювання в частині складення іспиту трохи відрізняється від тієї, що була під час первинного кваліфоцінювання. Ви знаєте, який формат ми заклали для первинного кваліфоцінювання: анонімне письмове тестування (одна зі складових іспиту. — Прим. ред.). Це викладення положень усталених правових позицій Верховного Суду та практики Європейського суду з прав людини. При не первинному оцінюванні це тестування інакше. Тому можна казати, що в цій частині воно не збігається.

Якщо так буде, то я навіть не знаю… Але сутнісно це неправильно.

— У принципі, такий розвиток подій можливий?

— Усе залежить від політичної волі. Не я її виразник, не я її носій. Пам’ятаєте, під час попереднього інтерв’ю (див. «ЗіБ» №5) я зазначав: судді, які пройшли первинне кваліфоцінювання, не проходитимуть процедуру знову після внесення змін до Конституції. Мене тішить, що автори судової реформи, зокрема й заступник глави АП — координатор Ради з питань судової реформи, наголошують: судді, які пройшли первинне кваліфоцінювання та підтвердили можливість здійснювати правосуддя, повинні обиратися на посади безстроково та продовжувати працювати.