Закон і Бізнес


Обмеження, що визнані неконституційними, та норми, які підлягають застосуванню


1006


 

Норма закону

Зміст норми, що скасовується

Підлягає застосуванню

Закон «Про судоустрій і статус суддів» від 7.07.2010 №2453-VI (у редакції закону №213-VIII)

1.

частина 3 ст.141

Щомісячне довічне грошове утримання виплачується у розмірі 60% грошового утримання судді, який працює на відповідній посаді.

Щомісячне довічне грошове утримання виплачується у розмірі 80% грошового утримання судді, який працює на відповідній посаді. За кожний повний рік роботи на посаді судді понад 20 років його розмір збільшується на 2%, але не більш ніж 90% заробітної плати судді, без обмеження граничного розміру. У разі зміни грошового утримання судді, який працює на відповідній посаді, здійснюється перерахунок раніше призначеного щомісячного довічного грошового утримання.

2.

абзаци 1—4 та перше, друге речення абз.6 ч.5 ст.141

Тимчасово, у період з 1.01.2016 до 31.12.2016:

особам, які працюють на посадах та на умовах, передбачених цим законом, законом «Про прокуратуру», призначені пенсії/щомісячне довічне грошове утримання не виплачуються;

у період роботи на інших посадах/роботах щомісячне довічне грошове утримання, розмір якого перевищує 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачується в розмірі 85% призначеного розміру, але не менш як 150% прожиткового мінімуму.

З 1 січня 2017 року виплата щомісячного довічного грошового утримання на період роботи на посадах, які дають право на його призначення або право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених законами «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про статус народного депутата України», припиняється. На цей період призначається і виплачується пенсія відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Максимальний розмір щомісячного довічного грошового утримання не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Тимчасово, у період з 1.01.2016 до 31.12.2016, максимальний розмір щомісячного довічного грошового утримання не може перевищувати 10740 грн.

Пенсія або щомісячне довічне грошове утримання судді виплачується незалежно від заробітку (прибутку), одержуваного суддею після виходу у відставку.

 

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 2.03.2015 №213-VIII

3.

пункт 5 розд.ІІІ «Прикінцеві положення»

У разі неприйняття до 1 червня 2015 року закону щодо призначення всіх пенсій, у тому числі спеціальних, на загальних підставах з 1.06.2015 скасовуються норми щодо пенсійного забезпечення осіб, яким пенсії/щомісячне довічне грошове утримання призначаються відповідно до законів «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», «Про статус народного депутата України», «Про Кабінет Міністрів України», «Про судову експертизу», «Про Національний банк України», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про дипломатичну службу», Податкового та Митного кодексів, Положення про помічника-консультанта народного депутата України.

З переліку законів виключено згадку про закон «Про судоустрій і статус суддів».

Для інших пенсіонерів ця умова залишається в силі.