Закон і Бізнес


Санкции ограниченного действия

В ВСЮ надеются завершить рассмотрение всех представленных в ВСК жалоб максимум за полгода


№24 (1270) 11.06—17.06.2016
ЕВГЕНИЙ БЕРЕЗОВСКИЙ
3717

Подытоживая работу за год с начала деятельности, в Высшем совете юстиции осознают, что впереди его ждет еще большая нагрузка. Ведь уже в ближайшее время членам коллегиального органа придется рассмотреть все те обращения, которые лежали без движения во Временной специальной комиссии по проверке судей судов общей юрисдикции.


Рік на роботі

До річниці із часу проведення першого засідання ВРЮ в новому складі члени Ради провели прес-конференцію, на якій розповіли про зроблене та поділилися планами на майбутнє.

Як повідомив очільник Ради Ігор Бенедисюк, за цей період колегіальний орган опрацював близько 6 тис. різних матеріалів, а ще 3,5 тис. очікують своєї черги. При цьому ці звернення можна розділити на дві майже рівні частини: ті, що надійшли за час діяльності органу в новому складі, та ті, які накопичилися до цього.

Вражає і кількість суддів, подання про звільнення яких підготували у ВРЮ за цей час. Таких налічується майже тисяча. «Якщо порівнювати із попередніми роками, то це безпрецедентні цифри», — відзначив І.Бенедисюк. Щоправда, переважна більшість з них були звільнені у відставку чи за власним бажанням. Також на цей показник вплинула велика чисельність законників, які втратили посади через те, що залишилися працювати в Криму.

Посилене навантаження

Серед матеріалів, які очікують розгляду, — 234 скарги на суддів, котрі розглядали справи щодо учасників подій на майдані. При цьому стосуються вони відразу 305 законників. Як повідомляв «ЗіБ», уже за півроку спливе трирічний строк, упродовж якого після вчинення проступку законник може бути звільнений за порушення присяги.

Здавалося б, цифри не на боці Ради, адже за попередній рік вдалося розглянути лише 40 висновків тимчасової комісії. Відповідальність за це лежить і на самій ТСК, яка блокувала передання відповідних матеріалів, напевно, очікуючи на подовження строку своєї діяльності.

Проте зараз ВРЮ стоїть перед завданням, яке, на перший погляд, неможливо виконати. Принаймні дехто з адвокатів учасників протестів уже висловив сумніви у здатності Ради впоратися із цим завданням.

Разом з тим у колегіальному органі не втрачають оптимізму. «Лише 23 травня було завершено автоматизований розподіл цих скарг, а станом на 9 червня ми вже 21 матеріал опрацювали на секції, а 11 висновків вже підтримала ВРЮ», — розповіла секретар дисциплінарної секції Алла Лесько. За деякими із цих матеріалів вирішено відкрити дисциплінарні справи, щодо окремих — відмовити у відкритті. Були також рішення про передання скарг і матеріалів до ВККС. У деяких випадках звернення залишено без розгляду, оскільки законники вже були звільнені з інших підстав.

Власне, той факт, що не в кожному випадку є підстави для встановлення порушення присяги, вселяє оптимізм у членів колегіального органу, адже дозволяє оптимізувати порядок розгляду.

Як пояснив І.Бенедисюк, отримавши скарги, члени Ради можуть оцінити, чи дійсно є підстави для звільнення судді. І якщо це так — почати опрацювання матеріалу в першу чергу. Це дозволить відкласти на кінець року ті документи, які видаватимуться «безперспективними».

Готувати ж чіткі графіки чи плани щодо кількості винесених на розгляд матеріалів неможливо, вважає А.Лесько. Адже ніхто не може прогнозувати, які труднощі виникатимуть при вивченні документів.

До того ж не все залежатиме від представників колегіального органу. Адже, визнають вони, хоча державні органи й мають відповідати на запити впродовж 10 днів, ніхто не гарантує, що так вони і робитимуть. Та й захисники суддів не сидітимуть без діла, а шукатимуть шляхи для затягування процесу.

Хоча навіть у такому розвитку подій І.Бенедисюк не вбачає нічого катастрофічного. За його словами, навіть коли термін притягнення до відповідальності сплине, ВРЮ все одно продовжить розглядати скарги й відповідні висновки потраплять до суддівського досьє. Як наслідок, рано чи пізно будь-які факти отримають відповідну оцінку, наголосив очільник Ради.