Закон і Бізнес


«ЗиБ» добавляет баллы

Адвокаты должны подтвердить повышение квалификации за последние три года


№22 (1268) 28.05—03.06.2016
ИВАН СЛОБОДЯН
5685

Далеко не все практикующие адвокаты задумываются о необходимости повышения квалификации. Речь идет не о моральном долге юриста тратить часть своего дохода на учебники или монографии, а о формализованном Национальной ассоциацией адвокатов Украины требовании, срок исполнения которого истекает уже 1 июня.


Система балів

«Підвищення свого професійного рівня (підвищення кваліфікації) є важливим професійним обов’язком адвокатів, дотримання якого має забезпечувати безперервне поглиблення, розширення й оновлення ними своїх професійних знань, вмінь та навичок, здобуття нової спеціалізації або кваліфікації у певній галузі права чи сфері діяльності на основі раніше здобутої освіти і практичного досвіду, забезпечувати адвокатів достатньою інформацією про зміни у чинному законодавстві та практиці його тлумачення та застосування», — йдеться у Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України, затвердженому рішенням РАУ від 16.02.2013 №85.

Документом детально визначено механізм оцінювання та процедуру підтвердження підвищення кваліфікації. Так, для оцінювання передбачено три роки, протягом яких адвокат має назбирати 30 залікових балів (не менш як по 10 балів за кожен рік) за участь у заходах та інших видах діяльності (повний перелік наведено в таблиці). До речі, надлишок балів, отриманих протягом цього часу (не більш як 10), може бути перенесений на наступний період.

Облік балів має вести сам правник, зберігаючи при цьому сертифікати (про участь у заходах, про проходження навчання за професійними програмами), а також інші документи, що підтверджують підвищення його кваліфікації, протягом періоду оцінювання та не менш як рік після його закінчення.

Не пізніше 31 січня кожного року адвокат зобов’язаний надати раді адвокатів свого регіону картку обліку балів установленої форми та копії документів, що підтверджують підвищення його кваліфікації в минулому році.

Загроза відповідальності

Завдання щодо ведення обліку й щорічного узагальнення інформації про підвищення кваліфікації адвокатів та видачі свідоцтва про підвищення кваліфікації покладені на ради адвокатів регіонів. І той, хто не виконує обов’язку з підвищення свого професійного рівня, може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності. Недотримання вимог порядку прирівнюється до невиконання або неналежного виконання своїх професійних обов’язків.

Утім, у лютому цього року Рада адвокатів України ухвалила рішення про відстрочення отримання свідоцтва про підвищення кваліфікації до 1 червня. Причиною цього називалося те, що 80% адвокатів свою кваліфікацію в установлений термін не підвищили.

Як скоротився відсоток несумлінних правників — дізнаємося вже найближчим часом. Можливо, дехто з них сподівається на чергове відстрочення, а хтось — на примарність кари та лояльність рідної КДКА.

Річ у тім, що профільним законом установлено єдину процедуру притягнення адвокатів до дисциплінарної відповідальності, що розпочинається з ініціювання провадження. Хто має це робити? Керівник ради? Але ж він, якщо буде надмірно завзятим, ризикує не отримати мандата довіри колег на наступну каденцію. Вказівки «згори» можуть не справити на керівника необхідного враження, оскільки їх невиконання в цьому випадку не матиме наслідком дисциплінарної відповідальності. Як відомо, для виборних осіб єдина міра відповідальності — відкликання з посади чи наступне необрання. Але ж це вирішуватимуть адвокати регіону.

Отже, ситуація з балами може повторити минулорічні дисциплінарні баталії стосовно несплати щорічних внесків, коли дисциплінарні провадження розвалювалися через допущені на місцевому рівні процедурні помилки.

Фахові публікації

До речі, якби автор цієї невеликої статті був адвокатом, він міг би додати бал у власну картку обліку. Адже публікацію статей у нашому тижневику (як і річну передплату на видання) віднесено до видів діяльності щодо підвищення кваліфікації.

Відповідний лист голови НААУ, РАУ від 28.03.2016 №263/0/2-16 недавно надійшов на адресу редакції. «Враховуючи те, що газета «Закон і Бізнес» — видання правової спрямованості, в якому розміщуються інформаційні та аналітичні матеріали правової та економічної тематики, проводиться моніторинг законотворчого процесу в Україні, нормативно-правових актів тощо, то таке видання можна віднести до професійних періодик. А отже, публікація статей у згадуваній газеті та її річна передплата будуть відноситися до підвищення кваліфікації адвокатів», — ідеться у листі.

Тож адвокатам, котрі розміщували статті в нашому виданні, в будь-якому випадку варто зазирнути в архів «ЗіБ» і донарахувати собі балів за публікації.