Закон і Бізнес


Указатели к доверию

На Херсонщине считают, что 2016-й станет годом перемен к лучшему


З.Холоднюк (второй слева) с удовольствием ответил на вопросы, что беспокоили участников семинара.

№12 (1258) 19.03—25.03.2016
ЕЛЕНА БЛОХИНА, пресс-секретарь Апелляционного суда Херсонской области
14614

На прошлой неделе в Апелляционном суде Херсонской области состоялось значимое мероприятие: впервые сюда приехал председатель Государственной судебной администрации Зеновий Холоднюк. Он принял участие в совещании-семинаре по основным направлениям деятельности судов области в 2016 году и презентации информации о выполнении государственного бюджета судебной системы за 2015-й.


Керівник апеляційного суду Олександр Коровайко, відкриваючи нараду-семінар, привітав присутніх та подякував гостям, які за такого напруженого графіка роботи знайшли час для участі в заході. Він підкреслив, що запорукою плідної роботи установи є узагальнення та аналіз роботи за попередній період та визначення завдань на поточний рік.

Пріоритетами та дороговказами у вирішенні цих питань є «Стратегія розвитку судової системи в Україні на 2015—2020 роки», «Рекомендації спільного засідання представників органів судової влади України щодо підсумків роботи судів у 2015 році», визначені Верховним Судом, постанова пленуму Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про підсумки роботи судів цивільної і кримінальної юрисдикції у 2015 році та завдання на 2016 рік» від 12.02.2016 №1, план роботи ВСС і, власне, план роботи Апеляційного суду Херсонської області на 2016-й.

З програмною доповіддю щодо виконання бюджету судової системи за 2015 рік виступив голова ДСАУ З.Холоднюк. У своїй промові він побажав присутнім, щоб їхні професійні зусилля були винагороджені повагою й довірою громадян, упевненістю в надійному та справедливому захисті конституційних прав і свобод. Далі очільник ДСАУ звернув увагу на найболючіші питання, які стосуються матеріально-технічного забезпечення судової системи України у 2014—2015 роках, повідомив про перспективи на 2016-й, звернув увагу учасників наради-семінару на виплату суддівської винагороди та оплату праці працівників апарату.

Гість підкреслив: заплановано внести зміни до законодавства щодо скасування обмежень на виплату довічного грошового утримання та вихідної допомоги суддям. Крім того, розповів про досягнення Феміди за останні роки, зокрема про вдосконалення роботи системи «Електронний суд».

За словами керівника ДСАУ, бюджет на 2016 рік дозволить значно покращити матеріально-технічне забезпечення судів. Планується заміна звукозаписувальних пристроїв, загороджень для підсудних, зроблених зі спеціального захисного скла, встановлення систем відеоконференцзв’язку в залах засідань, проведення капітальних ремонтів приміщень.

Далі, як було передбачено порядком денним, заступники голови суду Олена Кузнєцова та Володимир Заіченко виступили з доповідями щодо стану здійснення правосуддя місцевими та апеляційним судами області у 2015 році.

Запрошений до участі начальник ТУ ДСА в Херсонській області Володимир Лаговський поінформував про стан організаційного, інформаційно-технічного та фінансового забезпечення місцевих судів у 2015 році, окреслив низку складних питань та шляхи їх вирішення. Крім того, зупинився на перспективах роботи судів області на 2016 рік та на обсягах виконаної роботи в кожному місцевому суді області.

Підсумовуючи, голова апеляційного суду наголосив на вкрай складній ситуації, яка виникла через те, що у великої кількості суддів Херсонщини закінчився п’ятирічний строк повноважень. Це подекуди призводить до неможливості сформувати склад колегії для розгляду кримінальних проваджень і, як наслідок, передання цих матеріалів до інших судів області, що супроводжується додатковим навантаженням.

Насамкінець О.Коровайко подякував колегам та всім запрошеним за плідну працю під час наради-семінару та підкреслив необхідність продовжувати нелегкий процес відновлення довіри громадян до судової влади. На думку очільника апеляційного суду, 2016 рік є роком змін на краще. Для цього необхідно постійно відстежувати зміни та активно застосовувати у своїх рішеннях практику Європейського суду з прав людини. Також О.Коровайко вважає за доцільне під час нарад, круглих столів систематично узагальнювати практику та надавати методичну допомогу судам першої інстанції щодо розгляду окремих категорій справ.

Суддям Херсонщини він порадив вимогливіше ставитися до своєчасного та якісного розгляду кожної справи, аби не допускати неналежної їх підготовки до розгляду, усвідомлювати особисту відповідальність за прийняття рішень. А робота кожного повинна спрямовуватися на самовдосконалення та підвищення професійної кваліфікації.

З метою подальшого покращення діяльності суду доцільно було б частіше організовувати проведення навчальних семінарів, нарад, круглих столів за участю суддів Верховного та вищого спеціалізованого судів, представників Національної школи суддів.

Пряма мова:

ОЛЕКСАНДР КОРОВАЙКО, голова Апеляційного суду Херсонської області: 

— Основна мета нашої роботи — щоденно дотримуватися принципу верховенства права як основоположного принципу демократичних цінностей, підвищувати рівень довіри суспільства завдяки дотриманню критеріїв відкритості та доступності громадян до судової системи.

Вагомими аргументами відкритості та доступності нашої роботи є щорічне збільшення кількості розглянутих справ у режимі відеоконференцзвязку, надсилання повісток у вигляді СМС-повідомлень; облаштування інформаційного центру, в якому працюють досвідчені фахівці, надаючи відвідувачам кваліфіковану допомогу; встановлення «Інформаційного кіоску», завдяки якому громадяни отримують повну інформацію про діяльність судів та суддів, зокрема переглядають список справ, призначених до розгляду в Апеляційному суді Херсонської області та в будь-якому іншому суді України. Також вони мають можливість здійснити електронний пошук справи за номером, датою призначення або за учасником процесу, ознайомитися з інформацією веб-сайту.