Закон і Бізнес


Пройти через очищение

Преодолеть квалифоценивание помешали незнание практики ЕСПЧ и подозрения в кумовстве


№9 (1255) 27.02—04.03.2016
АНТОН КРИВЕНКО
44549

В прошлый четверг первые 7 судей прошли квалификационное оценивание и признаны такими, что подтвердили возможность осуществлять правосудие. Одну обладательницу мантии направили повышать квалификацию. А в решении вопроса относительно другой объявили перерыв для проведения дополнительной проверки.


Каверзні питання

У перший день другого етапу кваліфікаційного оцінювання, 24 лютого, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів вивчали суддівські досьє та проводили співбесіди. Нагадаємо: початковий етап відбувся 17 лютого (див. «ЗіБ» №8/2016. — Прим. ред.).

Увагу звертали, зокрема, на кількість розглянутих справ, скасованих та змінених рішень, відповідність даних декларацій тощо. Також комісію цікавило, чи не порушували судді строків розгляду кримінальних проваджень, за якими підсудних тримають під вартою.

Під час співбесід виникали питання й щодо результатів іспиту. Наприклад, суддя Оболонського районного суду м.Києва Тарас Андрейчук за всі завдання отримав гарні оцінки. У секретаря кваліфікаційної палати ВККС Станіслава Щотки закралася підозра: у завданні щодо рішень Європейського суду з прав людини законник не тільки дав повну відповідь на питання, а й навів 4 інші рішення у подібних справах. «Повторіть, щоб не було сумнівів у комісії й у мене особисто, хоча б два з них», — попросив С.Щотка. Й отримавши посилання на всі 4, підсумував: «Приємно, що я посіяв у собі сумнів безпідставно».

А от суддя Суворовського районного суду м.Херсона Ольга Біднина не так добре орієнтується у практиці ЄСПЛ. Вона взагалі не змогла дати відповідь, що пояснила хвилюванням. С.Щотка попросив пояснити правові принципи кількох відомих судді рішень ЄСПЛ. Напевно, відповідь його не задовольнила. У підсумку ВККС направила О.Біднину до Національної школи суддів на перепідготовку.

Майно під прицілом

Найбільше екзаменаторів цікавило походження майна кандидатів на обрання безстроково. Зокрема, судді Бершадського районного суду Вінницької області Вадиму Губку довелося коментувати інформацію Національного антикорупційного бюро про набуття членами його сім’ї 4-х земельних ділянок. Законник пояснив, що родичі займаються фермерством, і йдеться просто про оформлення розпайованої землі. А стосовно власного автомобіля зазначив, що його придбано ще у 2008 році, під час роботи в прокуратурі.

Також НАБ повідомило комісію про встановлення низки обставин, що можуть указувати на корупційні ризики, під час перевірки судді Яготинського районного суду Київської області Олесі Кисіль. Ідеться про набуття права власності на будинок та земельну ділянку.

Володарка мантії докладно пояснила їх походження, а також надала документи на підтвердження своїх слів.

Зайва працелюбність

С.Щотку вразив показник кількості розгляду справ судді Тернівського районного суду м.Кривого Рогу Дніпропетровської області Марини Камбул. У 2014-му він був удвічі більшим, ніж у середньому в суді — 113 цивільних справ на місяць проти 54 відповідно. «Або вас переслідують, або це залишок затягнутих у 2013 році справ», — припустив він.

Суддя запевнила, що справи розглядає вчасно і не знає причини такої ситуації. «Я ж намагаюся вам допомогти. Приїдете в суд, скажете, що в комісії мене запідозрили в чомусь, в чому я не винна», — порадив С.Щотка.

А голову ВККС Сергія Козьякова зацікавила скарга, що надійшла до комісії. В ній ідеться, що у 2009 році вона сама виступала позивачем, а секретарем суду, який розглядав її справу, була теперішня кума. М.Камбул пояснила, що дитина в неї народилася у 2011-му, тож лише тоді з’явилася кума. В комісії вочевидь залишилися питання, й вона оголосила перерву, аби провести додаткову перевірку.