Закон і Бізнес


Избавились от лишнего

ВСЮ передал в ВККС более 200 жалоб на обладателей мантий. И это только начало


№50 (1244) 12.12—18.12.2015
ЕВГЕНИЙ БЕРЕЗОВСКИЙ
3352

Высший совет юстиции продолжил освобождать свои архивы от материалов, накопившихся за время вынужденного «простоя». Так, на заседании дисциплинарной секции Совета было рассмотрено сразу 228 жалоб и обращений относительно действий судей. Правда, решение в каждом случае можно было спрогнозировать заранее.


Поштове навантаження

Колегіальний орган уже виробив практику, відповідно до якої він не має повноважень розглядати дисциплінарні скарги на суддів судів першої та апеляційної інстанцій. Тому, вивчаючи такі скарги, він неодмінно передавав їх до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Звісно, така позиція піддавалась критиці. Головним недоліком такої практики називали обмеження строків притягнення до відповідальності. Так, навіть якщо ВККС побачить у діях законника ознаки порушення присяги і внесе відповідну пропозицію до ВРЮ то звільнити суддю можуть лише в тому випадку, якщо із часу вчинення проступку минуло не більш ніж 3 роки. Зважаючи на те, що в конституційному органі зберігалися скарги, датовані 2011 і 2012 роками, шанси на притягнення таких законників до відповідальності зводилися до нуля. «Скажімо, лежать у Раді пропозиції членів попереднього її складу щодо звільнення конкретного судді за порушення присяги. Наявні всі ознаки порушення присяги: суддя дійсно був частиною корупційної схеми або ж мав стосунок до рейдерської атаки, зібрано відповідний пакет документів, всі його «злочини» зафіксовано. Що ж робить ВРЮ? Замість того щоб прийняти рішення, вона відкриває провадження по-новому, направляє матеріали до ВККС», — обурювався в інтерв’ю нашому виданню колишній очільник ВРЮ Володимир Колесниченко.

Схилити членів Ради до іншої практики спробував громадський діяч Олексій Подольський. Його скарга стосувалася дій, трирічний строк відповідальності за які вже сплинув. Тому скаржник намагався довести, що санкції за порушення присяги є не дисциплінарними, а конституційними. У цьому він навіть заручився підтримкою судді Конституційного Суду у відставці Віктора Шишкіна, однак переконати членів Ради так і не зумів.

В очікуванні валу

Голова ВРЮ Ігор Бенедисюк пояснював «ЗіБ», що в умовах, коли два органи паралельно розглядають скарги на одних і тих самих суддів, їхні позиції можуть не збігатися: один бачить підстави для звільнення за порушення присяги, а інший уважає, що немає причини навіть для догани. Тому очільник колегіального органу переконаний, що в цьому питанні має бути правова визначеність, а повноваження слід чітко розподілити.

У тому, що два органи не мають розглядати одні й ті ж матеріали, переконаний і заступник голови Ради Олексій Муравйов. «Це ненормальна практика, яку критикували європейські експерти. До того ж є рішення Європейського суду з прав людини у справі «Олександр Волков проти України», де так само вказувалось на цю проблему. Тому закон «Про забезпечення права на справедливий суд» розмежовує компетенцію двох органів», — пояснював він.

У ВРЮ не бачать великої проблеми в тому, що строки притягнення до відповідальності можуть сплинути. Адже, пояснюють у колегіальному органі, на необхідності їх обмеження наголошували експерти, в тому числі й Венеціанська комісія, на думку якої суддя не повинен постійно перебувати під загрозою звільнення.

Водночас суддям, прізвища яких згадуються в розглянутих секцією 228 скаргах, трирічне обмеження строків може й не допомогти уникнути відповідальності, якщо підстави для цього будуть виявлені. Всі ці матеріали надійшли до Ради в період з квітня 2014 до березня 2015 року. Тому можемо припустити, що проступок було вчинено нещодавно.

Водночас важко сказати, чи зуміє вкластись у необхідні терміни ВККС. Адже 228 скарг — це лише одна з «партій», які будуть надіслані кваліфкомісії найближчим часом. Всього за вказаний період до ВРЮ надійшло близько 2500 звернень з приводу дій людей у мантіях. І очевидно, що абсолютна більшість з них стосуються судів першої та другої інстанцій.

Таким чином, кваліфкомісія може очікувати на вал матеріалів. При цьому, виявляючи серед них випадки, коли законники дійсно порушували присягу, члени ВККС будуть змушені весь час дивитись на календар.