Закон і Бізнес


Ключ к перезагрузке

М.Цуркан: «Если судьям восстановят гарантии, произойдет естественное обновление системы»


«Административники» убеждены: очищению Фемиды могут способствовать другие ветви власти, вернув судьям отобранные у них гарантии.

№44 (1238) 31.10—06.11.2015
МАРИНА БОЙКО
84950

Сегодня темой №1 для служителей Фемиды является проведение судебной реформы. Особенно обсуждение этого вопроса оживилось после получения вывода Венецианской комиссии относительно изменений к Конституции в части правосудия, предложенных Конституционной комиссией. В Высшем административном суде сообщили, как документ восприняли обладатели мантий, и подсказали, какой ключ подобрать для перезагрузки судебной системы.


Виняткові обставини

Востаннє «адміністративники» влаштовували «прийом» для журналістів ще в червні. Відтоді відбулося багато подій, про які представники установи вирішили поговорити з пресою. Зокрема, йшлося про важливість висновку Венеціанської комісії щодо змін у судовій системі.

За словами голови ВАС Олександра Нечитайла, євроексперти фактично схвалили виокремлення адмінсудів. До того ж, на його думку, висновок «венеціанців» має звести нанівець спекуляції політиків на темі оновлення судової системи шляхом звільнення всіх суддів. «Комісія сказала: такий захід небезпечний та не відповідає європейським стандартам. До того ж експерти зазначили, що процедура оцінювання всіх суддів може відбуватися у виняткових випадках. При цьому потрібно дотримуватися гарантій для суддів», — наголосив О.Нечитайло.

«За своєю суттю первинне кваліфікаційне оцінювання, передбачене законом «Про забезпечення права на справедливий суд», та переатестація суддів, про яку веде мову Венеціанська комісія, — два різні терміни. Бо чинний закон передбачає оцінювання всіх суддів, а єврокомісія наголошує на проведенні переатестації тоді, коли змінюється система судів і відбувається набір кадрів (аби визначити кращого). Або ж коли щодо роботи конкретного судді виникають питання, і його кваліфікацію необхідно перевірити», — розповів заступник очільника ВАС Михайло Цуркан.

З ним погодився й О.Нечитайло. «Я категорично проти тотальної переатестації», — підкреслив керівник установи. На його думку, спочатку потрібно досліджувати досьє кожного володаря мантії і лише після цього, якщо буде необхідність (наприклад, виникнуть сумніви в кваліфікації служителя Феміди), відправляти на іспит.

«Якщо суддя має 20—30-річний стаж роботи, за всю свою кар’єру не притягувався до відповідальності, жодної обгрунтованої скарги на нього не надходило, має гарні показники роботи, то чи є необхідність перевіряти його знання? Адже свою високу кваліфікацію він довів своєю роботою. Але ж може бути й інша ситуація: багато рішень судді скасовуються чи змінюються, на нього небезпідставно скаржаться громадяни. У такому випадку виникає цілком логічне запитання: чи зможе цей суддя підтвердити свою фаховість?» — зазначив М.Цуркан.

Самі підуть

Журналісти отримали відповіді й на запитання: чому не відбувається очищення Феміди зсередини та чому володарі мантій, зокрема ті, які розглядали «справи майдану», самі не підуть з посад?

Як пояснив О.Нечитайло, кожен (суддя — не виняток) має право на захист. Тому немає нічого дивного в тому, що володарі мантій, яких підозрюють у прийнятті неправосудних рішень, захищають себе. «Це не проблема судді, що недопрацювали слідчі органи чи що в нас недосконалі закони», — наголосив очільник ВАС.

У свою чергу М.Цуркан нагадав: всі володарі мантій — юристи. «Вони можуть чіплятися за кожну прогалину в законі. А таких «шпаринок» стільки в цих так званих люстраційних законах, що видається: мета була озвучена одна, а текст та механізм очищення прописані начебто так, аби той, хто захоче, залишився на своїй посаді», — переконаний М.Цуркан.

На його думку, є шлях, обравши який, можна перезавантажити судову систему. «Якщо суддям поновлять гарантії, відбудеться природне оновлення системи. Про це нам говорять і представники європейських інституцій», — зауважив заступник голови вищого спецсуду.

Нагадаємо: законникам, які мають право на відставку, суттєво зменшили матеріальне забезпечення. З цього приводу Пленум Верховного Суду навіть звернувся до Конституційного Суду з проханням перевірити, чи відповідає Основному Закону «урізання гарантій незалежності» служителів Феміди.

«Спілкування в суддівських колах наштовхує на думку: в ситуації постійного стресу не те що некомфортно, інколи взагалі неможливо працювати. Бути у вирі конфліктних ситуацій (а суди завжди перебувають у центрі таких подій), не мати підтримки з боку громадян та законодавчої, виконавчої гілок влади, постійно чути про недовіру — в таких умовах не так легко працювати», — розповів М.Цуркан. Тому багато законників готові зняти мантії та піти у відставку, але їм потрібні гарантії належного фінзабезпечення.

Заступник очільника ВАС переконаний: служителі Феміди не сумніваються в необхідності проведення реформи. До того ж вони впевнені: склад суддівського корпусу має оновитися. «Ми теж бачимо проблеми в системі. Питання тут в іншому: зміни не повинні призвести до колапсу в державі, — зазначив М.Цуркан і додав: — Реформу потрібно проводити якісно, а не поспіхом».

Пряма мова

ОЛЕКСАНДР НЕЧИТАЙЛО, голова Вищого адміністративного суду:

— Сьогодні майже 50 з 84 суддів ВАС мають право на відставку. Тобто працюють більш як 20 років. Якби соціальні гарантії залишилися на тому ж рівні, який був до внесення відповідних змін, повірте, більшість цих суддів пішли б у відставку. Відбулося б природне оновлення суддівського корпусу.