Закон і Бізнес


Гарантии в отставке


№42 (1236) 17.10—23.10.2015
РОМАН ЧИМНЫЙ
104806

Может ли ограничиваться или ухудшаться порядок исчисления материального обеспечения судей, вышедших в отставку? Ответ на этот, казалось бы, простой вопрос в ближайшее время должен дать Конституционный Суд.


Минулого тижня єдиний орган конституційної юрисдикції розпочав слухання відповідного подання, що надійшло від Верховного Суду. Йдеться про низку змін у законодавстві, які з’явилися з прийняттям закону «Про забезпечення права на справедливий суд» і стосуються виплат колишнім служителям Феміди.

Так, на думку ВС, не узгоджується із конституційними гарантіями незалежності зменшення на чверть розміру щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці — з 80 до 60% винагороди, що виплачується судді на відповідній посаді, й обмеження його розміру 10-ма мінімальними зарплатами (ч.3, перше речення абз.6 ч.5 ст.141 закону «Про судоустрій і статус суддів»). Так само є сумніви щодо відповідності Конституції норми, за якою з 1.01.2016 взагалі припиняється виплата такого утримання в разі продовження роботи на посадах, які дають право на його призначення (абз.4 ч.5 цієї ж статті).

Крім того, чинна редакція ст.141 профільного закону не передбачає перерахунку щомісячного грошового утримання в разі зростання винагороди судді, який працює на відповідній посаді. Як наголошується в поданні ВС, цьогорічними змінами до законодавства «фактично ліквідовано конституційно закріплений інститут відставки судді, який слугує гарантією незалежності для працюючих суддів і є складовою його правового статусу».

Власне, КС неодноразово висловлював думку, що подібні спроби Уряду зекономити на суддях є не що інше, як звуження гарантії незалежності суддів.

До речі, доповідач у справі — Сергій Вдовіченко, як і чимало інших суддів КС, уже має 20-річний суддівський стаж. Тобто після закінчення роботи в єдиному органі конституційної юрисдикції має право подати заяву про відставку.

Отже, є об’єктивні й суб’єктивні підстави очікувати, що КС відновить гарантії суддівської незалежності. Єдиним слабким місцем є хіба що норма стосовно виплат працюючим суддям у відставці. Адже, захищаючи суддів, КС дасть надію й усім іншим пенсіонерам на скасування обмежень у виплатах.