Закон і Бізнес


Подпора стабильности


№28 (1222) 11.07—17.07.2015
АЛЕКСЕЙ ПИСАРЕВ
3086

Высший хозяйственный суд сказал свое слово в процессе подготовки изменений в Основной Закон, настаивая на сохранении четырехзвенной системы. Хотя Конституционная комиссия высказывает и альтернативную точку зрения.


Під час засідання 9 липня пленум ВГС схвалив пропозиції щодо вдосконалення конституційного регулювання питань здійснення правосуддя, які напередодні підготувала науково-консультативна рада установи.

Нині робоча група з розроблення пропозицій щодо вдосконалення конституційних засад правосуддя при КК уже підготувала текст можливих змін. Водночас деякі питання залишаються дискусійними, і їх планується винести на розгляд пленарного засідання комісії.

Зокрема, все ще під питанням залишається редакція ст.125 Основного Закону. Адже згадка у ній про існування вищих спеціалізованих судів унеможливлює повернення до триланковї системи.

За таких умов позиція, висловлена науковцями й підтримана пленумом ВГС, має стати однією з опор для членів КК, які відстоюють збереження судової системи в нинішньому вигляді. В пропозиціях ВГС ідеться про те, що в Конституції повинна залишитися норма про існування підсистеми спеціалізованих судів, очолюваних відповідними вищими інстанціями.

«Такий державницький підхід дозволить уникнути в подальшому необгрунтованих пропозицій щодо ліквідації тих чи інших вищих установ, доцільність існування яких доведено практикою, що, у свою чергу, убезпечить від дестабілізації діяльності всіх ланок органів судової влади через втягування в політичні процеси, які час від часу загострюються в державі», — йдеться в пропозиціях пленуму.

Також у ВГС вирішили нагадати членам комісії про необхідність збереження спеціалізацій судів. У пропозиціях зазначається, що доцільність цього підтверджує міжнародний досвід, який говорить про значну різноманітність і вузьку специфіку таких установ залежно від важливості тих чи інших питань для держави в конкретний період. «Розвиток суспільних правовідносин, розширення законодавчої бази виступають об’єктивною причиною не тільки запровадження, а й поглиблення спеціалізації судів і суддів», — йдеться в пропозиціях.

Здається, що загрози ліквідації вищих судів найближчим часом немає, але це ще не означає, що органи влади погодяться залишити їм конституційний «щит». Адже без нього відповідні зміни можна буде провести в будь-який час.