Закон і Бізнес


«Мы все учились понемногу ...»

На женские плечи возложено бремя ответственности за новое лицо Фемиды


З.Холоднюка не скрывает, что ему приятно работать с женщинами-руководителями, тем более что с каждым годом профессионалов среди них становится все больше.

№25 (1219) 20.06—26.06.2015
ГРЕТА ВЫСОЦКАЯ
3338

Построить действенную и слаженную судебную систему невозможно без взвешенного и эффективного руководства. Такого мнения придерживаются как иностранные эксперты, так и отечественные представители судебной власти. Чтобы усовершенствовать работу аппарата суда, проект USAID «Справедливое правосудие» совместно с Национальной школой судей и Университетом Мичиган решил научить украинских специалистов азам современного менеджмента.


У колі другому

Розвивати менеджерські якості в українських фахівців іноземна спільнота почала ще у 2013 році. Тоді американські викладачі спільно з українськими колегами адаптували матеріали до українських реалій, які вочевидь відрізняються від підходів Нового світу до судового менеджменту. Схоже, програма виявилася дійсно ефективною, адже через 2 роки колишні випускники вже стали викладачами в рамках проекту.

Під час урочистої церемонії, що відбулася 17 червня, 40 слухачів отримали сертифікати про закінчення курсу, який, за твердженням викладачів та іноземних гостей, складався з найважливіших для справжнього судового менеджера дисциплін. Зокрема, керівники апарату судів загальної юрисдикції, їхні заступники та працівники Державної судової адміністрації (саме такий контингент, за твердженням експертів, уособлює адмінкорпус суду) протягом 2-х тижнів пройшли навчання за 9 курсами: лідерство, цілі та обов’язки судів, бачення й стратегічне планування, зв’язки судів з громадськістю, управління інформаційними технологіями, ресурси, бюджет та фінансування, управління кадрами, управління проходженням справ, освіта, практичне навчання і розвиток.

Як зауважив заступник директора відділу сприяння розвитку демократії та врядування USAID Джефрі Меєрс, програма не тільки має забезпечити професійний розвиток працівників суду, а ще й створити для керівників апаратів умови для опанування лідерської ролі в колективі. «У новій Україні, де переформатовуються відносини між суспільством та державою, існуюча програма набуває особливого значення», — наголосив Д.Меєрс. Він також розповів, що на початку своєї кар’єри працював звичайним клерком у федеральному суді США, а тому організація роботи в судовій установі йому дуже добре знайома.

А директор Університету Мічиган Морін Конер успіх проекту пов’язує з тісною співпрацею ДСАУ та НШС, які своєю активною участю підтвердили прагнення до змін. «Одна людина не в змозі досягти суттєвих результатів. Наразі ж завдяки USAID, ДСАУ та НШС ми маємо вже 80 хрестоносців, які несуть прапор покращення», — заявила М.Конер, маючи на увазі загальну кількість слухачів за 2 етапи програми.

Втім, за твердженням колишнього федерального судді США та українця за походженням Богдана Футея, зміни на краще в Україні хоч і почалися, проте загальна ситуація з довірою до судової влади та корупцією в державі ще не вирішена. На його думку, суспільство врешті-решт повинно отримати віру в майбутнє й змінити своє ставлення до судів. «Мрійте про неможливе, діставайтеся до недосяжної зірки, — процитував Б.Футей Мігеля де Сервантеса. — Ось тоді прагнення до змін перетвориться на результат».

Адміністраторський матріархат

Натомість, за твердженням голови ДСАУ Зеновія Холоднюка, який узяв безпосередню участь у нагородженні випускників, два кола програми забезпечили судову систему фахівцями належного рівня лише на 10%. А тому проект украй необхідно продовжувати.

Очільник ДСАУ також указав на деяку особливість програми: 80% випускників, які отримали сертифікати, становлять жінки. «У нас тут панує матріархат, і це дуже добре», — пожартував З.Холоднюк, звертаючись при цьому і до голови Ради суддів Валентини Сімоненко, яка також узяла участь в урочистій церемонії. Голова РСУ відзначила ефективність програми, зауваживши, що в багатьох випадках керівники не мали структурованих знань з менеджменту та змушені були вчиняти дії з огляду на інтуїцію.

Своїм баченням такого жіночого панування поділилася й М.Конер, яка пояснила, що в Америці робота в суді є більш привабливою для жінок, однак це не означає, що чоловіки гірше справляються з роботою. Викладачка висловила надію, що з часом чимало посад, у тому числі й адміністративних, займуть чоловіки: необхідно лише зробити ці посади привабливими для сильної статі.

***

У роздаткових матеріалах конференції було зазначено, що всі слухачі курсу мають можливість продовжити своє навчання за цим напрямом та отримати ступінь магістра. Втім, як виявилося, навчання судових адміністраторів у Мічигані є досить дорогим задоволенням. Так, за 5 повних років навчання охочим вдосконалити свої менеджерські якості доведеться заплатити $19620. З огляду на те що держава заявила про необхідність виховання гідних судових менеджерів, можливо, деяким навчальним закладам варто було б увести аналогічну дисципліну. Це дозволило б абітурієнтам платити за знання значно менше, а по-друге, допомогло б підняти престиж професії працівника суду.