Закон і Бізнес


Работники аппарата суда просят повысить зарплату


29.04.2015 13:11
123667

"Закон и Бизнес" продолжает публиковать письма от работников аппарата суда с просьбами к Президенту Украины и другим руководителям органов государственной власти урегулировать вопрос надлежащей оплаты труда. На этот раз к коллегам присоединились работники аппарата Винницкого апелляционного административного суда.


Президенту України Порошенку П.О.

01220, м. Київ, вул. Банкова, 11

Прем'єр-міністру України Яценюку А.П.

01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2

Голові Верховної Ради України Гройсману В.Б.

01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5

Міністру юстиції України Петренку П.Д.

01001, м. Київ, вул. Городецького, 13

Голові Державної судової адміністрації

України

Холоднюку З.В.

01601, м. Київ, вул. Липська,18/5

 

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

 

Шановні панове Президенте, Прем'єр-Міністре та очільники органів державної влади!

 

 

Працівники апарату Вінницького апеляційного адміністративного суду, представники судової гілки влади, підтримуючи колег з різних областей України, звертаються до Вас стосовно питання встановлення справедливих розмірів заробітних плат та соціальних гарантій  для державних службовців.

У Конституції України Україну проголошено соціальною і правовою державою, в основу правового регулювання бюджетних відносин закладено принцип справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами. Держава відповідальна перед людиною за свою законодавчу діяльність, зобов'язана утверджувати та забезпечувати права і свободи людини і громадянина.

Соціальна держава має забезпечити створення юридичних і фактичних умов для самостійного забезпечення працездатною людиною гідного рівня життя собі та своїй сім’ї. Саме оцінка праці повинна стати основним критерієм розвитку будь-якого підприємства, будь-якої галузі, прийняття кожного закону, постанови чи розпорядження Уряду і стати головним завданням української влади.

Не потребує доведення факт невідповідності встановленого розміру заробітної плати працівника апарату суду фактичним реаліям та вимогам сьогодення. Питання її підвищення назріло вже давно.

Наразі, у важких умовах, у яких перебуває наша держава (невпинне зростання цін на товари та послуги, комунальні тарифи, ліки; прогресуюча інфляція), заробітна плата працівників апарату суду залишається не змінною ще з 09.03.2006.

У складних економічних умовах ситуація може ще більше погіршитись. У час, коли політичні погляди України спрямовані в євроінтеграційному напрямку, а вимоги до працівників судової гілки влади доволі високі і незмінно зростають, пріоритетність матеріальної мотивації для держави в сфері оплати праці працівників апарату суду навпаки відходить на другий

Мізерну заробітну плату отримують і на неї живуть тисячі працівників апаратів судів. На ці кошти важко виживати. Про розвиток особистості, збереження здоров’я та виховання дітей вже не йдеться. У ситуації, що склалась, працівники апарату суду змушені або працювати майже безкоштовно, або й взагалі звільнятись, що може призвести до тенденції частої зміни кадрів та не дасть можливості досягнення високого рівня професійності  працівників суду. 

Працівники апарату з нетерпінням чекали підвищення заробітку задля нормального забезпечення своїх сімей та елементарних первинних потреб кожної людини, натомість  поданим законопроектом № 2490 від 30.03.2015 про внесення змін до Закону України «Про державну службу» всі сподівання

У пояснювальній записці до проекту Закону України «Про державну службу» зазначено, що цей проект Закону передбачає створення правових передумов для підвищення престижності державної служби, рівня соціального та матеріального захисту державних службовців. Але про яку престижність та розвиток державної служби може йти мова, коли в країні працівники апаратів судів отримують заробітну плату, як за некваліфіковану працю, хоча вимоги та обмеження до кандидатів на посади державних службовців залишаються надзвичайно високими?

Працівники апарату суду є обличчям судової установи. Вони першими зустрічають відвідувачів та формують позитивний імідж не тільки суду, а й держави в цілому. Саме працівники апарату суду надають усі судово-адміністративні послуги учасникам судового процесу. 

Тільки протягом 2014 року Вінницьким апеляційним адміністративним судом зареєстровано та розглянуто понад  100 000 адміністративних справ, що свідчить про відданість та шанобливе ставлення до обраної професії. Такі навантаження призводили до того, що робочий день працівника апарату був ненормованим, спричиняв емоційне та фізичне виснаження.

Проектом Закону передбачено прогресивні вітчизняні напрацювання та успішний досвід реформ в європейських країнах. Однак, вочевидь, не весь досвід враховувався, оскільки навряд чи заробітна плата працівника суду у європейських країнах така ж мізерна, як у нашій країні.

Також хочеться звернути увагу на те, що відповідно до норм чинного законодавства, які регулюють вказані правовідносини, а саме порядок фінансування заробітної плати державним службовцям, скорочення бюджетних асигнувань, не може бути підставою для зменшення посадових окладів, надбавок до них, премій та фінансування інших передбачених законом гарантій і компенсацій державним службовцям.

Якщо в найближчий час не вжити заходів для зміни зазначеної ситуації, довіра до запропонованих Президентом та Урядом реформ беззаперечно зменшуватиметься, що в цілому посилить невдоволення українців до влади.

Який вигляд матиме судова влада в очах суспільства, якщо самі працівники апарату не можуть захистити свої законні права та інтереси.

Ситуація, що склалась на сьогодні щодо розміру заробітної плати, дає право дійти висновку, що працівники апарату суду прирівняні до соціально незахищених верств населення.

На нашу думку, змінити цю ситуацію можна, виконавши норми частини 1 статті  147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" в редакції Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», а не вносити пропозиції щодо виключення окремих його положень зокрема, які стосуються фінансування та  оплати праці працівників апаратів суду.

Виходячи з вказаного вище, апарат Вінницького апеляційного адміністративного суду звертається до Вас з проханням підвищити соціальні гарантії для працівників апаратів судів.

 

За дорученням зборів працівників апарату суду,                                                                                                                            

З повагою                    

керівник апарату

Вінницького апеляційного адміністративного суду О. Кравчук

Закон і Бізнес