Закон і Бізнес


Конфликту здесь не место!

В Одесской области учатся избегать ссор и безболезненно решать деликатные ситуации


№15 (1209) 11.04—17.04.2015
2880

В Одесском апелляционном административном суде состоялся практический семинар по конфликтологии. Во время мероприятия были исследованы основные пути предотвращения конфликтных ситуаций и тактика поведения при их возникновении.


Як повідомляє прес-служба, семінар викликав жвавий інтерес у працівників суду, оскільки отримані знання можна використовувати як у професійній діяльності, так і в повсякденному житті. Адже слухачі мали змогу як ознайомитися з теоретичними основами конфліктології, так і пройти практичний тренінг і застосувати методики запобігання конфліктним ситуаціям.

Поняття «конфлікт» охоплює багато явищ: від озброєних сутичок і протистояння різних соціальних груп до службових чи сімейних суперечок, до проблем кожної особи, які супроводжують її протягом усього життя. Це феномен, який проникає в усі сфери життя соціуму. Наприклад, у суді конфлікт може виникнути як усередині колективу або структурного підрозділу, так і з відвідувачами.

Отримання елементарних знань з конфліктології, безумовно, дозволить оптимізувати роботу та покращити емоційний стан працівників, переконані в суді. Тому ця тема викликала чималу кількість запитань.

В ході навчання розповідалось про історію розвитку цієї науки, досліджувались основні прийоми та тактика уникнення конфліктів, серед яких переконування, навіювання, уява, уточнення позиції. Переорієнтувавши себе на розуміння світу  як безконечно різноманітної реальності, де кожна людина індивідуальність, потрібно визнати, що є проблеми, які слід сприймати як об’єктивну дійсність та які необхідно розв’язувати, переконаний Олег Назаров, котрий працює в науково-дослідній лабораторії психологічного забезпечення діяльності органів внутрішніх справ. Він зауважив, що конфліктологія нині досить популярна, особливо серед політиків, дипломатів, юристів та підприємців. Утім, на думку О.Назарова, окремі знання із цієї сфери стануть у пригоді й у повсякденному житті.