Закон і Бізнес


Стирая границы пространства

Разрешения следить за судьями будут давать их коллеги из других областей


№14 (1208) 04.04—10.04.2015
3228

Недовольство нынешней системой проведения негласных следственных действий выражают уже и в парламенте. Мол, когда речь идет о расследовании деятельности судьи или прокурора, тот может узнать об интересе стражей порядка к его персоне от знакомых в апелляционной инстанции. Поэтому нардепы отмечают необходимость оборвать соответствующие связи. И расстояние — наилучший способ для этого, убежденные в Совете.


Інформація особливого значення

Відповідно до чинної редакції ст.247 Кримінального процесуального кодексу подання щодо проведення негласних слідчих дій розглядає слідчий суддя Апеляційного суду АР Крим, апеляційного суду області, мм.Києва та Севастополя. При цьому лише той, у межах територіальної юрисдикції якого розташований орган досудового розслідування.

Невдоволення таким порядком висловив голова фракції ПП «Блок Петра Порошенка» у Верховній Раді Юрій Луценко. «Як свідчить практика, застосування зазначеної норми нерідко стає неефективним засобом притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, коли до суду подається клопотання про проведення негласних слідчих дій щодо суддів, працівників суду і правоохоронних органів», — заявив народний обранець.

За його словами, чинна норма створює ризик незаконного поширення інформації слідчим суддею апеляційної інстанції про сам факт ініціювання зазначених дій. Крім цього, нардеп наголосив, що можливе упереджене ставлення слідчого судді до подання щодо його колеги.

«Через наявність потенційно небезпечних для цілей досудового розслідування побутових, особистих, дружніх та інших соціальних контактів між слідчими суддями та суддями інших судів чи працівниками правоохоронних органів слід створити законодавче підгрунтя, яке б гарантовано забезпечувало неупередженість із боку слідчих суддів», — зауважив Ю.Луценко.

Нові порядки

Аби змінити правила розгляду відповідних ухвал, парламентар підготував законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо негласних слідчих (розшукових) дій стосовно працівників суду та правоохоронних органів)» (№2500). Пропонується доповнити ст.247 КПК новою частиною, відповідно до якої розгляд клопотань щодо негласних слідчих дій стосовно суддів, працівників суду та правоохоронних органів або в приміщеннях судових та правоохоронних органів може здійснюватися слідчим суддею апеляційного суду поза межами територіальної юрисдикції відповідного органу досудового розслідування.

Таким чином, бажаючи встановити прослуховування в приміщенні, наприклад, столичного райсуду, прокурор звертатиметься до слідчого судді іншого регіону. З одного боку, можна погодитися з аргументацією Ю.Луценка, що такий крок зменшить імовірність знайомств між законниками, але з другого — озброївшись новою редакцією закону, прокурор зможе звертатися до того суду, до якого захоче. Тобто до тієї установи, де більше шансів на позитивний для нього вердикт. Крім того, отримавши відмову в одному суді, піти до іншого, підбираючи, де його аргументи сприймуть краще.

До того ж прокуратура вже почала використовувати можливість звернення до суддів з інших регіонів. Так, ухвалу про обшук у Печерському районному суді м.Києва в рамках кримінального провадження щодо законників було винесено Вінницьким міським судом. У той же час підставою для такого обшуку в Окружному адміністративному суді м.Києва стала ухвала судді Шевченківського райсуду м.Чернівців. Зважаючи ж на той факт, що ініціатор змін очолює найбільшу парламентську фракцію, можна очікувати, що Рада підтримає відповідні зміни.