Закон і Бізнес


Церемониальные сумерки

Приведя к присяге «новобранцев», глава государства легализовал указы своего предшественника


На память о торжественной церемонии у новоиспеченных судей останутся разве что воспоминания о пасмурном небе и таком же настроении главы государства.

№14 (1208) 04.04—10.04.2015
ВАСИЛИЙ КОЛИШНЫЙ
14816

Судебная система наконец дождалась пополнения молодыми кадрами. 31 марта, как сообщили на сайте Государственной судебной администрации, 282 судьи наконец приняли присягу. Этого торжественного события пришлось ждать беспрецедентно долго - более года, а кому-то и больше. Что же помешало выполнению главой государства такой церемониальной функции и почему само мероприятие оказалось закрытым для прессы?


Довга дорога до мантії

Одягти мантії «новобранці» могли ще в грудні минулого року. Саме тоді, як повідомляв «ЗіБ», їх покликали до столиці, приурочивши захід до професійного свята, яке відзначається 15 грудня. Та напередодні ввечері церемонію раптом скасували, пославшись на щільний графік глави держави. Хто встиг — повернувся додому, а кого ця новина застала в дорозі — поблукали морозним Києвом.

Та й цього разу дехто з прибулих не вірив, що нарешті зможе приступити до виконання своїх обов’язків. Запрошені опівдні до ДСАУ, вони майже 5 год. чекали на виклик до Адміністрації Президента, мерзнучи під зовсім не весняним дощем, а потім ще годину — доки почнеться церемонія. На її офіційну частину за участю глави держави вистачило 15 хв…

Утім, порівняно з більш ніж річним очікуванням це вже були дрібниці. Адже останній указ «Про призначення суддів» був підписаний Віктором Януковичем уже під час буремних подій — 17 січня минулого року. Тоді право носити мантію отримали ще 72 судді. А загалом, як підрахували в ДСАУ, рік тому на складання присяги очікували 322 судді, враховуючи ще 5 указів, прийнятих у липні, жовтні та листопаді 2013 року.

На початок 2015-го, за словами заступника глави АП Олексія Філатова, ця кількість скоротилася до 311. Прибули ж до столиці 31 березня тільки 282 особи.

Нагадаємо, що попередня церемонія складання присяги відбулася 4 липня 2013 року. Наступна планувалася традиційно на грудень, аби дати час Вищій кваліфікаційній комісії суддів оголосити конкурси за новою процедурою та підбити їх підсумки, а Вищій раді юстиції — провести співбесіди з кандидатами та внести відповідні подання. Адже організовувати окремі урочистості, наприклад, лише для 36 суддів, призначених у липні, як пояснювали свого часу «ЗіБ» у профільному управлінні АП, немає сенсу.

Коли в листопаді 2013-го «пул» зріс до кількох сотень, стався «євромайдан». Запрошувати до заблокованого на той час мітингувальниками центру столиці таку кількість людей було б нерозсудливо. Як пояснювали обізнані експерти, натовп із трьох сотень осіб біля будівлі ДСАУ учасники протестних акцій могли сприйняти як зібрання тітушок, і чим би це закінчилося — невідомо. Та й провести суддів на вул. Банкову, яку також блокували «майданівці», було надто проблематично й ризиковано.

Чи то ці обставини підзабулися, чи то не було іншого виправдання майже річному зволіканню з організацією церемонії, але О.Філатов, як ідеться в офіційному прес-релізі, зауважив, що «ціла низка суддів з тих, хто склав присягу сьогодні, тривалий час умисно не допускалася попередньої владою до присяги». Про те, які факти чи прізвища підштовхнули його до такого виснов­ку, в прес-релізі не повідомляється.

Вимушене рішення

Також заступнику глави АП довелося пояснювати, чому в умовах проголошення очищення суддівських лав приведено до присяги служителів Феміди, які пройшли конкурсний відбір та призначені за часів попередньої влади. За словами О.Філатова, «Президент прийняв відповідальне і єдино можливе з правової точки зору рішення щодо своєї присутності на складанні цими суддями присяги, хоча вони й проходили навчання та складали іспити ще до початку судової реформи та внесення відповідних змін до законодавства, а укази про їхнє призначення були видані в попередні роки». Важко не погодитися, що іншого варіанта в Петра Порошенка не було, хоча часу, аби це усвідомити, знадобилося чимало. Адже, як наголосив заступник глави АП, «якщо ми хочемо реальних змін у країні, зокрема в судовій системі, то повинні діяти винятково в спосіб, передбачений Конституцією та законом».

Як, власне, не було підстав ставити під сумнів результати попереднього добору, який навіть закордонні спостерігачі визнали цілком прозорим і демократичним. Водночас, на думку деяких експертів, зволікання з приведенням до присяги може бути пов’язане з бажанням змусити суддів підписати текст нової присяги, в котрій з’явився й такий обов’язок, як «кваліфіковано здійснювати правосуддя». Щоправда, «новобранці» принаймні отримали бонус у вигляді звільнення від проходження обов’язкової переатестації, яка не поширюється на них у силу п.6 «Прикінцевих та перехідних положень» закону «Про забезпечення права на справедливий суд».

Урешті-решт, на думку експертів, глава держави був змушений привести до присяги суддів, призначених за часів В.Януковича, оскільки за новою процедурою поповнення довелося б чекати не раніше осені наступного року.

Утаємничена урочистість

Прикметно, що чергова церемонія вперше відбулася за відсутності преси, яку на вул. Банковій чомусь вирішили не запрошувати. Принаймні ні про наявність у президентському графіку такого заходу, ні про акредитацію на нього не повідомлялось. У президентській прес-службі у відповідь на запитання «ЗіБ» лише порадили слідкувати за анонсами. Тож, за словами присутніх на церемонії, всю урочистість висвітлювали дві телекамери та один фотограф.

Немає й офіційних світлин із заходу на президентському сайті. Тож доводиться вірити офіційному повідомленню ДСАУ, що на церемонії були присутні особи, перелічені в п.2 Порядку складання присяги судді особою, вперше призначеною на посаду професійного судді (затвердженого указом Президента від 6.04.2011 №380/2011). Але як би не намагалися, за словами О.Філатова, дотримуватися закону, та одне незначне порушення допустили: на заході не було голови Вищої ради юстиції чи особи, яка виконує його повноваження, через банальну відсутність таких. Тобто навіть формально повідомити очільника ВРЮ про церемонію, аби виконати вимогу п.2 порядку, на вул. Банковій не могли, оскільки немає кому адресувати таке запрошення.

Та й про зміст традиційної для такого випадку промови глави держави не повідомляється. Новина про складання присяги «низкою суддів» оприлюднена від імені О.Філатова о 21:30. Хоча «новобранці» були здивовані тим, що в цьому повідомленні заступник глави АП згадав про обов’язкове кваліфікаційне оцінювання для всіх суддів, напевне, випустивши з уваги, що це стосується лише тих, хто склав присягу до набуття чинності законом «Про забезпечення права на справедливий суд». А цьогорічне поповнення потрапить під цю процедуру не раніше ніж за 3,5—4 роки, коли подаватиме заяви на обрання безстроково.

Знову ж за словами учасників заходу, на початку церемонії глава держави дав кілька жорстких, але загальних посилів стосовно необхідності неухильно дотримуватися вимог закону, поважати права людини та попередив про невідворотну відповідальність. Щось конкретніше й дослівніше наступного дня їм пригадати було важко. Натомість зворушили теплі слова голови Ради суддів, яка вже по завершенні церемонії спробувала дещо заспокоїти нових колег і привітала з початком професійної діяльності.

Втім, в умовах, коли вітчизняна Феміда призначена політиками від влади другою в списку винних в усіх негараздах України, цілком логічно, що глава держави не тільки не вітає суддів із професійним святом, а й проводить урочисту церемонію для них у напівутаємниченому режимі. Чи то соромлячись необхідності перебувати в одному залі зі служителями Феміди, чи то намагаючись продемонструвати суспільству, що не поділяє відповідальності за стан судової системи в державі.