Закон і Бізнес


Отказом не терроризировать!

«Если мы, руководствуясь эмоциями, будем брать под стражу всех подряд, это похоронит последние надежды населения на справедливость»


№6 (1200) 06.02—12.02.2015
МАРИНА БОЙКО
3221

Обладатель мантии отстоял право на получение «бессрочного пропуска». Даже невзирая на то, что в Высшую квалификационную комиссию судей поступил «компромат»: мол, законник не взял под стражу лиц, подозреваемых в содействии терроризму.


Сьогодні Жовтневий районний суд м.Маріуполя Донецької області перебуває в епіцентрі подій на сході. Оскільки органи держвлади тимчасово передислокувалися з Донецька до Маріуполя, установа розглядає клопотання слідчих Управління СБУ в Донецькій області щодо обрання запобіжних заходів.

У цьому суді працює Олег Соловйов. За 2 місяці до закінчення 5-річного строку повноважень його обрали слідчим суддею. Два клопотання про обрання особам такого запобіжного заходу, як тримання під вартою, він не задовольнив. Ця інформація містилася в досьє на володаря мантії, яке роздали «кваліфікаційникам». Останні мали вирішити, чи давати О.Соловйову рекомендацію для обрання безстроково.

«Суддя повинен виважено приймати рішення про обрання запобіжних заходів. Особливо якщо ставиться питання про тримання особи під вартою», — розповів О.Соловйов, коли члени ВККС запитали про два «особливі випадки», про які йшлося в матеріалах справи.

Він пояснив: осіб, яких мали намір узяти під варту, підозрювали у сприянні тероризму. Одному чоловіку інкримінували те, що він брав участь у травневому референдумі, який відбувся на Донеччині. «Його участь полягала в тому, що він спостерігав за громадським порядком, доставив урну з бюлетенями лічильній комісії», — зазначив суддя.

За його словами, чоловік не має основного джерела доходів, живе з матір’ю на її пенсію. «Він бажав трохи заробити, не розуміючи, до яких наслідків це може призвести», — наголосив О.Соловйов.

Другий підозрюваний нібито був коригувальником вогню. «Він працює на окраїні Маріуполя. Після чергового обстрілу подзвонив знайомому. Під час розмови вони говорили про наслідки обстрілу», — розповів законник. За його словами, з’ясувалося, що чоловік — водій міськводоканалу, у нього двоє дітей та вагітна дружина. Тобто, на думку слідчого судді, обоє чоловіків не були суспільно небезпечними.

До речі, суд апеляційної інстанції скасував ухвали, прийняті суддею, й людей узяли під варту (сталося це в листопаді 2014-го). А вже в грудні орган досудового слідства звернувся до суду з клопотаннями скасувати такий запобіжний захід згаданим особам, бо «доцільність та необхідність» тримання їх під вартою відпала.

«Судову владу звинувачують у всіх негараздах у країні. На мій погляд, якщо ми, не розбираючись, керуючись емоціями, братимемо під варту всіх підряд, це поховає останні сподівання населення на справедливість та довіру до влади», — наголосив О.Соловйов.

«На тлі тих подій, які недавно відбулися в Маріуполі, чи тепер ви змінили б свою думку? Чи були б більш рішучі та категоричні в питанні обрання запобіжного заходу?» — поцікавився секретар ВККС Станіслав Щотка.

«У Маріуполі відбувся обстріл, унаслідок якого постраждало багато людей. Це страшна подія. Але я вважаю, що суддя повинен приймати виважене рішення про обрання запобіжного заходу», — відповів О.Соловйов.

Порадившись за зачиненими дверима, ВККС порадувала суддю «безстроковою перепусткою». Очевидно, тим, хто мав намір тероризувати володаря мантії відмовою в обранні запобіжних заходів «небезпечним» особам, не вдалося реалізувати свої плани. Комісія стала на бік судді й попросила своєю працею виправдати довіру, яку йому виявили.

«Обрання безстроково — це не індульгенція, не карт-бланш, не звільнення від подальшого контролю», — таку «дружню ремарку» зробив С.Щотка.