Закон і Бізнес


Люстрация на паузе


№52 (1194) 27.12—07.01.2015
13853

В парламенте готовятся приостановить действие закона «Об очищении власти». Это обусловлено соответствующими требованиями Венецианской комиссии и угрозой правам человека.


На переконання народного депутата Миколи Скорика, люстраційний закон порушує конституційні права і свободи громадян. Зокрема, він наводить висновки Європейської комісії «За демократію через право», відповідно до яких процес люстрації має застосовуватися тільки стосовно тих осіб, діяльність котрих може становити загрозу для прав людини та демократії. Відповідно, перелік посад, визначений у законі, слід переглянути.

Крім цього, вину людини необхідно довести в кожному окремому випадку, а не керуватися лише приналежністю до певної посади. Проводити люстрацію має не Мін’юст, а спеціально створена незалежна комісія.

За таких умов, на переконання М.Скорика, подальше застосування люстраційного закону призведе до порушення конституційних прав сотень тисяч громадян. Тому парламентар пропонує ухвалити проект «Про зупинення дії Закону України «Про очищення влади» (№1515).

Про необхідність унесення змін до закону заявляли й представники Уряду. Щоправда, свій проект про зупинення дії відповідних норм вони не підготували.