Закон і Бізнес


Без «вознаграждения» никого не уволят

ВСК фактически прекратила работу из-за отсутствия желающих работать бесплатно


В.Мойсик (слева) признался, что до последнего ожидал заполнения вакансий. Однако зря.

№51 (1193) 20.12—26.12.2014
ЕВГЕНИЙ БЕРЕЗОВСКИЙ
3310

Временная специальная комиссия по проверке судей судов общей юрисдикции не сумела провести заседание, запланированное на 12 декабря. Более того, никто не может спрогнозировать, когда состоится следующее. Такая ситуация сложилась после того, как два члена этого органа сложили свои полномочия, а назначить новых не удается. Парламент, похоже, уже забыл о существовании ВСК, а судьи в отставке работать в ней бесплатно не желают.


Сподівалися до останнього

ТСК було створено відповідно до закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», який набрав чинності ще у квітні цього року. Відповідно до нього сформувати комісію мали Пленум Верховного Суду, урядовий уповноважений з антикорупційної політики й Верховна Рада. Перші два зі своїм обов’язком упоралися досить оперативно, але парламент відклав це питання, потім знову відклав, а далі почалися дострокові вибори… Одне слово, більш ніж за півроку Рада так і не делегувала своїх представників.

Одначе працювати ТСК така ситуація до останнього часу не заважала. Судді й уповноважений разом делегували до тимчасового органу 9 представників — саме стільки, скільки потрібно для того, щоб відповідно до закону комісія вважалась утвореною.

Тому орган почав приймати скарги на суддів від громадян і навіть уже знайшов факти порушення присяги в діях деяких законників — відповідні матеріали передано до Вищої ради юстиції (яка не може відновити роботу вже майже рік). Проте труднощі в діяльності ТСК виникли в минулому місяці. 17 листопада заяву про звільнення за власним бажанням подав суддя ВС у відставці Юрій Кармазін. А 5 грудня з колегіального органу вибув ще один делегат Пленуму ВС — Станіслав Щотка, який був призначений на роботу до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Як наслідок, ТСК утратила кворум, відповідно, проводити засідання не було жодного сенсу. Разом з тим, як повідомив голова комісії Володимир Мойсик, на початку грудня члени цього органу вже визначилися, що наступне засідання має відбутися 12 числа й до останнього сподівалися на нові призначення. Та надія виявилася марною. Тому запрошені на засідання судді лише даремно витратили час на дорогу.

Фінансовий дефіцит

Як розповів В.Мойсик, він особисто звертався і до Голови ВС, і до спікера з проханням заповнити свої квоти в органі. Однак зроблено цього так і не було. Ситуація може наштовхнути на думку, що комусь вигідно заблокувати роботу ТСК. Звісно, цього виключати не можна, але, очевидно, провини принаймні ВС у зупиненні роботи комісії немає.

За словами В.Мойсика, очільник ВС Ярослав Романюк провів співбесіди з 10 суддями у відставці, але жоден з них зайняти посаду не погодився. За таких умов голова ТСК спробував самостійно знайти охочих серед своїх знайомих — колишніх суддів ВС. І також безрезультатно.

Причину тотальних відмов В.Мойсик убачає у вимозі закону працювати без зарплати та ще й за надзвичайно великого навантаження. «Я не знаю, чи є десь ще такі установи, де люди працюють з ранку до вечора, а додому не приносять нічого, крім критики своєї діяльності та стріл у спину», — зазначив очільник комісії.

Для того щоб вирішити це питання, до Кабміну було направлено відповідне звернення. Спершу урядовці збиралися встановити якісь «премії» чи «винагороди», але потім, порадившись, відповіли: оскільки законом жодна заробітна плата не передбачена, виплачувати будь-які кошти членам ТСК вони не зможуть.

Політична складова

Тим часом термін, відведений для роботи тимчасового органу, вже наполовину сплив. 12 грудня ТСК припинила прийом скарг від громадян, а розглянути їх необхідно до 12 червня наступного року.

При цьому кількість звернень громадян, за словами В.Мойсика, вже сягнула 1600. За попередній же час своєї роботи комісія ухвалила 8 висновків про встановлення ознак порушення присяги, 2 висновки — про встановлення ознак дисциплінарного порушення та 1 висновок щодо відсутності порушень у діях судді.

Очевидно, для того, щоб упоратись із рештою скарг, тимчасовий орган має прискорювати роботу. А без заповнення вакансій існування ТСК може взагалі втратити будь-який сенс.

Не виключено, що втрата інтере­су законодавців до ТСК пов’язана з ухваленням закону «Про очищення влади». Відповідно до нього санкції мали застосовуватися фактично до тих самих суддів, діяльність яких перевіряла ТСК, але без необхідності доведення фактів порушення присяги.

Разом з тим після звернення Пленуму ВС до Конституційного Суду та висновків Венеціанської комісії закон, швидше за все, доведеться коригувати. За таких умов законодавець може знову згадати про існування ТСК. До того ж до комісії вже надійшли скарги на суддів, які виносили рішення щодо Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, а значить, зростає політична зацікавленість у роботі.

Разом з тим влада може провести люстрацію й третім шляхом — в Уряді вже заявили про необхідність повної переатестації суддів.