Закон і Бізнес


От ВАС убудет


№51 (1193) 20.12—26.12.2014
3358

В парламенте готовятся лишить Высший административный суд полномочий касательно монопольного рассмотрения жалоб на решения о привлечении судей к дисциплинарной ответственности. Такие дела будут направлять в первую инстанцию.


Відповідно до ст.1711 Кодексу адміністративного судочинства адміністративні справи щодо оскарження актів, дії чи бездіяльності Верховної Ради, Президента, Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів оскаржуються до ВАС. Рішення в таких справах є остаточним і не підлягає перегляду в апеляційному чи касаційному порядку.

Однак, на думку групи народних депутатів, які представляють ВО «Свобода», такі норми обмежують право на оскарження судових рішень. Змінити цю практику вони пропонують законопроектом «Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України (щодо вдосконалення адміністративного судочинства)» (№1458).

Відповідно до ініціативи такі справи вирішуватиме Окружний адміністративний суд м.Києва, а потім, при бажанні сторони, — суди апеляційної та касаційної інстанцій.

Очевидно, що в разі набрання змінами чинності ускладниться процедура звільнення суддів та оголошення їм доган. Адже рішення ВРЮ та ВККС проходитимуть усі інстанції оскарження. При цьому остаточним усе одно буде те рішення, яке ухвалить ВАС.